10 sfaturi pentru a deveni un lider extraordinar

Este o tranziție dificilă să treci de la a fi un contribuitor individual la un lider. Sunt multe abilități necesare pentru a fi un lider eficient și nu toate sunt intuitive.

În acest articol, vom discuta despre cum să aveți succes în tranziția dvs. și cum să gestionați aspectele provocatoare ale unei astfel de tranziții.

1. Păstrați o mentalitate de creștere

Deși poate părea o sarcină ușoară să-ți atingi potențialul de lider, realitatea este că acesta este un proces și necesită multă răbdare și muncă asiduă. Ca atare, trebuie să menții o mentalitate de creștere pentru a avea succes în tranziția ta.

Aceasta înseamnă să fii conștient de punctele tale tari și să le gestionezi eficient în timp ce te concentrezi pe punctele tale slabe și lucrează pentru a le îmbunătăți.

De exemplu, dacă sunteți un contribuitor individual puternic, care are dificultăți în îndeplinirea obiectivelor, poate fi necesar să vă schimbați perspectiva pentru a fi mai orientat spre detalii sau pentru a lucra la abilitățile de conducere.

Pe de altă parte, dacă sunteți un expert în furnizarea de informații, dar vă dificultăți să luați decizii dificile în calitate de lider, poate fi necesar să vă lucrați la abilitățile de rezolvare a conflictelor sau să vă îmbunătățiți înțelegerea peisajului strategic.

Indiferent de ceea ce te-a făcut să te împiedici în tranziția ta, trebuie să fii dispus să îmbrățișezi această nouă mentalitate și să folosești aceste provocări ca oportunități de creștere.

2. Încrederea este cheia

Încrederea nu este importantă doar în viața noastră de zi cu zi, ci este și o parte fundamentală a conducerii. Dacă ai încredere în tine și în abilitățile tale, tranziția ta va fi mai ușoară și vei câștiga respectul celor din jurul tău.

3. Încetinește

Ritmul de conducere este foarte rapid și este ușor să lași lucrurile să treacă fără să observi progresul pe care l-ai făcut.

Unii oameni cred că cei mai eficienți lideri sunt cei care lucrează mereu cu viteză maximă. Ei cred că încetinirea va duce doar la o scădere a productivității. Dar ceea ce ei nu realizează este că încetinirea poate ajuta de fapt la creșterea productivității lor.

Există multe moduri diferite în care încetinirea poate fi benefică pentru un lider. Prima modalitate este de a le permite să reflecteze asupra situației lor actuale și asupra modului în care o pot îmbunătăți. De asemenea, le oferă timp să aibă grijă de sănătatea lor mintală, ceea ce poate fi foarte important pentru unii oameni în poziții de conducere care au multă responsabilitate pe umerii lor.

Încetinirea înseamnă, de asemenea, că ai mai mult timp de petrecut cu alți oameni și de a construi relații cu ei, ceea ce te va face mai mult succes ca lider, deoarece acele relații vor face ca echipa ta să se simtă mai implicată și mai motivată.

4. Înțelegeți că greșelile sunt normale

Este important să fii conștient de faptul că vei face greșeli în trecerea la un rol de conducere. Acest lucru este normal și vă oferă posibilitatea de a învăța și de a crește.

Când faci o greșeală, dacă este una simplă și nu prea jenantă, cere-ți scuze și mergi mai departe. Dacă greșeala este mai gravă sau mai jenantă, recunoașteți că ați făcut greșeala, dar dați context pentru ca oamenii să știe că nu a fost intenționat.

5. Evitați gândirea de grup

Gândirea de grup este un termen inventat de psihologul social Irving Janis în 1972. Gândirea de grup este un fenomen în care dorința de armonie sau conformitate într-un grup are ca rezultat un rezultat decizional irațional sau disfuncțional.

Liderii nu ar trebui să subestimeze importanța dinamicii de grup. În schimb, ar trebui să se concentreze pe a se asigura că au grupuri diverse în care vocea tuturor este auzită și respectată.

„Dacă vrei să fii un lider care atrage oameni de calitate, cheia este să devii tu însuți o persoană de calitate.” – Jim Rohn

6. Fii abordabil

A fi abordabil înseamnă că ești deschis la feedback și dorești să auzi ce au de spus alții. Acest lucru este important pentru că te va ajuta să crești ca persoană și te va ajuta să fii un lider eficient pentru echipa ta.

Există multe moduri de a fi abordabil, dar există trei lucruri principale pe care le poți face pentru a te asigura că angajații tăi se simt confortabil în preajma ta.

  • Puteți avea întâlniri regulate unu-la-unu cu fiecare angajat
  • Ar trebui să fiți întotdeauna deschis la feedback
  • Ar trebui să păstrați întotdeauna o politică privind ușile deschise

7. Dezvoltați relații cu cei din jur

Dezvoltarea relațiilor este o parte importantă a devenii lider. Nu veți avea întotdeauna aceiași oameni care lucrează pentru dvs., așa că este important să dezvoltați relații bune cu ei, astfel încât să se simtă suficient de confortabil pentru a vorbi atunci când văd că se întâmplă ceva în neregulă. Trebuie să poți avea încredere în ei pentru ca ei să aibă succes în meseria lor, precum și în a ta.

8. Asigurați-vă că îi încurajați pe ceilalți

La locul de muncă, liderii sunt responsabili pentru stabilirea tonului pentru echipa lor și pentru a se asigura că toți sunt de acord cu obiectivele companiei.

Cel mai bun mod de a face acest lucru este prin încurajare.

Încurajarea este un instrument puternic care poate fi folosit pentru a ajuta angajații să se simtă bine cu ei înșiși și cu munca lor.

De asemenea, poate fi folosit ca o modalitate eficientă de a motiva angajații să continue să muncească din greu sau chiar să ducă la îndeplinire sarcini pe care ar putea să nu-și dorească să le facă.

9. Investește în programe de coaching sau mentorat

Leadership-ul este o abilitate care trebuie învățată și dezvoltată. Acesta este motivul pentru care este important să investești în programe de coaching și mentorat pentru tranziții de succes.

Un antrenor vă va ajuta cu sarcinile și responsabilitățile de zi cu zi. Ei vă vor învăța cum să vă stabiliți obiective, să vă ocupați de oameni dificili, să gestionați conflictele etc.

10. Inspiră-i pe alții

Liderii sunt oameni care îi inspiră pe alții să facă tot posibilul. Ei sunt cei care iau decizii dificile, își asumă responsabilitatea pentru consecințe și își recunosc greșelile. Marii lideri au încredere în ei înșiși, dar apreciază și contribuțiile celorlalți.

Concluzie

Leadership-ul este o abilitate cu mai multe fațete care poate dura ani de zile pentru a se dezvolta.

Una dintre cele mai importante abilități de dezvoltat ca lider este capacitatea de a comunica eficient.

Pentru a trece la un rol de conducere, va trebui să învățați cum să luați decizii și să delegați sarcini. De asemenea, va trebui să înveți cum să-i motivezi și să-i inspiri pe alții.