3 Obiceiuri simple pentru Mindfulness zilnic

3 Simple Habits for Daily Mindfulness

„Nu locuiți în trecut, nu visați la viitor, concentrați mintea pe momentul prezent.”
Buddha

„Cel mai bun mod de a surprinde momentele este să fii atent. Acesta este modul în care cultivăm mindfulness. Mindfulness înseamnă să fii treaz. Înseamnă să știi ce faci.”
Jon Kabat-Zinn

Unul dintre cele mai comune obiceiuri care fac viața mizerabilă este să nu fii acolo unde ești.

Ce vreau să spun prin asta?

Că corpul tău este chiar aici, chiar acum. Dar că gândurile tale sunt în altă parte în timp și spațiu.

Ei sunt în trecut, retrăind o amintire veche și dureroasă. Sau reluând o ceartă – că încă vrei să câștigi – pentru a suta oară.

Sau gândurile tale sunt într-un viitor posibil. Îngrijorat și stresat de ceea ce se poate întâmpla la locul de muncă sau în relația ta. Sau încercând să planificăm pentru fiecare scenariu posibil și prin asta sperând să controlăm pe deplin viitorul.

Și cu cât petreci mai mult timp în viitor sau trecut, cu atât mai mult – din experiența mea – ai tendința de a:

  • Fii ineficient. Luarea deciziilor devine foarte dificilă dacă ghiciți tot timpul sau rămâneți paralizat de toate rezultatele posibile. Iar gândirea excesivă zăpadă atât de multă energie încât îți pierzi motivația de a acționa.
  • Dor de viață așa cum se întâmplă. Dacă nu ești pe deplin aici în acest moment, atunci este foarte ușor să ratezi și să nu te bucuri pe deplin de o victorie sau pur și simplu de un moment frumos, distractiv sau mic din viață.

Poate că nu vă puteți petrece tot timpul în prezent. Pentru că există lucruri pe care le poți învăța reexaminându-ți trecutul. Și există lucruri pe care uneori trebuie să le planificați în viitor.

Dar genul de mod obsesiv sau captivant de a petrece atât de mult timp într-o săptămână obișnuită în trecut sau viitor poate fi înlocuit cu ceva mai inteligent, mai util și mai prietenos cu fericirea.

Trei obiceiuri care m-au ajutat foarte mult să fac această schimbare în a fi mult mai atent sunt:

1. Încetinește.

Începe-ți ziua făcând tot ce faci mai întâi dimineața, încet.

Acest lucru va face mai ușor și mai natural să păstrați un ritm mai lent și să vă concentrați pe deplin pe ceea ce faceți pentru tot restul dimineții.

Și să-ți începi ziua în acest fel te va împiedica adesea să intri în propriile bucle de gânduri cele mai comune care provoacă îngrijorare, furie sau tristețe.

În plus, a face ceva într-un mod calm și relaxat este adesea cel mai rapid mod de a face ceva bine.

Și, desigur, poți încetini ceea ce faci în orice moment al zilei pentru a-ți readuce mintea la ceea ce face corpul tău.

2. Spune-ți: Acum sunt…

Adesea îmi spun asta în tăcere în mintea mea: acum sunt X.

Și X ar putea fi că mă spăl pe dinți. A spala vasele. Fac o plimbare și ascult sunetele din jurul meu.

Doar să-mi reamintesc acest lucru îmi ajută mintea să nu mai rătăcească și îmi readuce atenția asupra acela singur lucru pe care îl fac acum și la nimic altceva.

3. Perturbați-vă gândurile + reconectați-vă rapid cu aici și acum.

Dacă sunteți un cititor obișnuit, atunci știți că îmi place să folosesc un cuvânt stop sau o expresie pentru a reduce la tăcere criticul interior.

Acest lucru funcționează bine și pentru a reveni la momentul prezent.

Când te surprinzi că mergi în altă parte în trecut sau viitor cu gândurile tale, atunci – în mintea ta – strigă: STOP!

Sau: Nu, nu, nu, nu mai mergem pe acel drum!

Apoi, imediat după ce ai întrerupt acele gânduri, găsește-ți drumul înapoi în momentul prezent, fie concentrându-te doar pe ceea ce se întâmplă în jurul tău chiar acum, cu toate simțurile – priveliștile, sunetele, mirosurile și așa mai departe – sau prin concentrându-te 100% pe respirațiile tale care intră și ies din corp.

Fă oricare dintre aceste lucruri pentru doar 1-2 minute.