5 chei pentru a fi un lider eficient

Diferența dintre un șef și un lider se rezumă la modul în care te prezinți angajaților și colegilor tăi. Sefii se bazeaza pe pozitia lor de autoritate pentru a obtine conformitate, in timp ce liderii buni isi folosesc influenta pentru a motiva echipa. O conducere bună dă putere persoanelor să te aprecieze și să-și atingă întregul potențial, spre deosebire de a forța respectarea fricii și a pedepsei.

1. Cauta sa-i inspiri pe altii.

Când îi inspiri pe ceilalți, cauți să scoți ce e mai bun în alții. Managementul tiranic operează dintr-o mentalitate de frică, în care membrii echipei se tem de o disciplină dură pentru greșelile mici. Acesta poate părea cel mai bun tip de lider la prima vedere, dar duce doar la o rată ridicată de rotație și tensiune în rândul angajaților.

Când îi inspiri pe alții, îi dai puterea să ia inițiativă și să obțină mai mult. Când toată lumea lucrează spre un obiectiv și atinge succesul pe care își dorește să-l atingă, aceasta reflectă un leadership solid, deoarece aveți un efect pozitiv asupra mentalității lor.

Unele modalități de a-i inspira pe alții sunt să fii pasionat de misiunea companiei și să practici ceea ce predici. Aceasta înseamnă și să fii onest și demn de încredere, pentru că angajații tăi trebuie să creadă în tine pentru a-i putea inspira. Cine ești ca persoană se traduce în stilul tău de conducere, așa că este important să conduci și să iei decizii dintr-o busolă morală solidă.

2. Arată o inteligență emoțională ridicată

Liderii buni își înțeleg emoțiile și emoțiile celorlalți colegi de echipă. Modul în care interacționați și susțineți echipa dvs. reflectă abilitățile dvs. de inteligență emoțională.

Acesta este motivul pentru care liderii buni își propun să inspire, să îndrume și să-și sfătuiască echipa, spre deosebire de ordinele de lătrat și de comandă/pretenție.

Ei știu cum se simt membrii echipei lor și sunt atenți. De exemplu, liderii buni înțeleg că toată lumea va avea zile libere și fiecare are stiluri diferite de învățare. Unii sunt cursanți vizuali, iar alții sunt cursanți practici. Toți acești factori trebuie luați în considerare atunci când vă ghidați echipa ca lider eficient.

Liderii cu inteligență emoțională ridicată știu să răspundă la situații, spre deosebire de a reacționa pur și simplu. Reacționând din furie, panică sau frustrare, vă poate estompa claritatea și vă poate determina să luați decizii proaste. Liderii buni știu că nu poți controla totul, la fel cum nu poți forța oamenii să se uite la tine; respectul se castiga.

Unii oameni cu care am lucrat în trecut folosesc regula celor 24 de ore, ceea ce înseamnă că nu vor răspunde sau nu vor lua o decizie majoră până când nu vor avea timp să păstreze spațiu și să proceseze decizia de ceva timp. Acest lucru nu este întotdeauna posibil în orice situație, dar este important să încetinești și să te gândești cu atenție înainte de a lua o decizie. Trebuie să iei decizii bazate pe claritate și nu pe panică sau presiune.

Salutarea angajaților dvs., implicarea într-o conversație și a face pe alții să se simtă apreciați demonstrează o inteligență emoțională ridicată și stimulează un sentiment de apartenență unde comunicarea poate avea loc fără teama de judecată.

„Conducerea este o acțiune, nu o poziție.” – Donald McGannon

3. Demonstrează munca grea.

Munca grea demonstrează dăruire, care îi motivează pe alții să facă același lucru. Liderii demonstrează munca grea fiind punctuali, respectând termenele limită și terminând proiecte de la început până la sfârșit.

Dintr-o perspectivă de conducere, munca grea nu înseamnă doar să faci ceea ce trebuie să faci și să nu ține cont de toți ceilalți. Liderii eficienți demonstrează munca grea ajutând alți membri ai echipei cu nevoile lor și dând dovadă de inițiativă în toate proiectele.

Când membrii echipei observă că sunteți de ajutor, urmăriți și dați dovadă de intuitivitate, îi motivează pe membrii echipei să-și finalizeze munca pentru că caută să fie eficienți.

Dorința de a munci din greu arată că tu, în calitate de lider, nu ești mai presus de niciuna dintre sarcinile la locul de muncă, ci mai degrabă îți pasă suficient pentru a ajuta colegii de echipă reducând volumul de muncă prin munca ta.

Liderii buni muncesc din greu pentru că îi inspiră pe lucrătorii tăi, spre deosebire de a da directive pe margine și de a-i face pe toți să facă munca pe care nu vrei să o faci.

4. Ascultă-ți angajații.

O bună comunicare este esențială pentru un loc de muncă sănătos, precum și pentru stimularea inovației angajaților și îmbunătățirea moralului.

Societatea contemporană consideră că un lider care nu cunoaște fiecare răspuns este un semn de slăbiciune, dar nu este cazul… Nimeni nu știe totul. Și asta este complet acceptabil.

Un lider bun își lasă ego-ul deoparte și dezvoltă o relație solidă cu personalul său, astfel încât fiecare dintre părerile lor să fie apreciate și folosite pentru a construi compania ca un întreg. De aceea este esențial să lucrezi ca parte a unei echipe (chiar și ca lider) pentru că nu știi niciodată cine poate rezolva o problemă neașteptată sau poate oferi sfaturi din experiențele trecute.

Liderii buni sunt răbdători și privesc situațiile dintr-un punct de vedere empatic, pentru că fiecare are propriile experiențe unice.

Urmărirea unui șef este obligatorie, dar oamenii urmăresc și se abonează la lideri pentru că doresc; se simt ghidati de ei.

Oamenii admiră liderii buni pentru că muncitorii nu sunt priviți cu dispreț, ci mai degrabă ridicați de persoana care conduce. Acest lucru este esențial pentru dezvoltarea unei relații solide și pentru a fi o persoană identificabilă ca individ.

5. Liderii buni nu microgestionează

Cel mai important, liderii buni permit gândirea liberă și autonomie față de propria lor muncă și creativitate. Ei nu microgestionează pentru că știu că inhibă creșterea personală și creativitatea lucrătorilor lor.

Micromanagementul înseamnă control complet, care decurge din nesiguranță. Micromanagementul înfometează angajații de talentele lor creative, ceea ce duce la frustrare, resentimente și o rată ridicată de rotație.

Aceasta înseamnă că nu microgestionează sau controlează fiecare mic detaliu cu privire la munca angajaților lor și la modul în care își fac treaba. Așa cum există diferite stiluri de învățare, există multe modalități de a face o treabă și oamenii au dreptul să facă ceea ce este mai bine pentru ei. Ceea ce funcționează pentru tine s-ar putea să nu funcționeze pentru altcineva. S-ar putea chiar să înveți un mod mai bun de a face lucrurile dacă îți păstrezi mintea deschisă.

Micromanagementul este periculos, deoarece creează angajați dependenți, care nu vor putea lua singuri decizii de teama de a fi controlați.

Cu toate acestea, liderii buni construiesc o echipă cu oameni în care aveți încredere și permit personalului să-și folosească punctele forte. Când aveți încredere în angajații dvs., contribuiți la cultivarea talentelor și capacităților creative ale acestora.

Nu știi niciodată cât de departe te poate duce echipa ta… încrederea și compasiunea sunt o necesitate pentru creșterea productivității echipei.