5 lucruri de făcut când ești dincolo de stres

În urmă cu câteva luni, după decenii de antreprenoriat solo, am luat un loc de muncă ca scriitor independent.

Știam că va exista o curbă de învățare în sus, dar am crezut că o anumită cantitate de stres ar fi bine pentru mine. De fapt, studii arată că o anumită cantitate de stres este sănătoasă, din mai multe motive.

Avanzăm rapid până la un instantaneu cu mine la sfârșitul primei zile a noului meu loc de muncă: eram tăbărât pe canapea, atât de complet distrus încât nu mi-am putut aduna energia pentru a mă ridica și a-mi face o ceașcă de ceai. Mintea mea era o băltoacă.

O conversație între mine și soțul meu a mers cam așa:

„Ce vrei la cină?” el a intrebat.

„Nu știu”, am răspuns. „Tot ceea ce.”

„Vrei un pahar de vin?”

Am dat din cap.

„Roșu sau alb?”

„Hm, nu știu.”

„Esti bine?”

Nu eram bine. Și nu eram doar stresat după o zi plină. Am fost complet copleșit. Am stat imobil câteva ore, probabil că mă uitam la televizor, dar fără să văd nimic. M-am simțit înghețat, mut și complet îndepărtat de activitățile de familie care se desfășoară în jurul meu.

Eram încântat de oportunitatea de a învăța și de a crește și nu m-a deranjat să trec puțin peste cap. Dar absorbisem mult mai mult decât puteam digera pentru o zi. Poate că ar trebui să existe o afecțiune numită „indigestie mentală”, pentru că asta descrie cum m-am simțit.

Orele suplimentare, m-am priceput la acest job, iar copleșirea s-a mutat la ceva mai ușor de gestionat – ceva pe care l-aș numi pur și simplu „stres”. În acea stare, am putut să iau decizii bune, să știu de ce aveam nevoie, să cer ajutor și să comunic totul cu eficiență și claritate.

Dar copleșirea este un cu totul alt joc cu mingea. Nu poți să „vorbești cu sine pozitiv” să ieși din această stare. Și nu puteți urma niciunul dintre sfaturile obișnuite care se aplică atunci când suntem stresați, cum ar fi delegați, prioritizați, cereți ajutor sau stabiliți limite. Când ești copleșit, s-ar putea să simți și:

  • Neîmpământat
  • Incapabil să ia decizii
  • Incapabil să gândească/să vadă clar
  • Uituc
  • împrăștiat
  • Deconectat de la intuiția și centrul inimii tale

Când ești copleșit, mintea ta este ca un zmeu care zboară liber în aer, mâner și tot. A-ți spune „să te calmezi” sau „fă ceva” sau orice altceva ți-ai putea spune este asemănător cu a cere zmeului să zboare în linie dreaptă.

Nu se pare că poți face mare lucru, dar sper că circumstanțele se vor schimba. Dar, dacă poți găsi măcar mijloacele pentru a identifica că ești într-o stare copleșită, poți aduce acel zmeu – și mintea ta – înapoi pe pământ.

Iată cum să începeți.

1. Creați un spațiu sigur

În primul rând, știți că o stare de copleșire nu este momentul să luați decizii importante despre lucruri care contează, cum ar fi relațiile, locurile de muncă sau oportunitățile. De asemenea, nu este un moment bun pentru a stabili limite sau pentru a spune cuiva adevărul. Acest lucru se datorează faptului că copleșirea ne separă mințile de corpurile noastre. Astfel, orice decizii pe care le iei sau cuvintele pe care le spui vor fi deconectate de la inima și intestinul tău. S-ar putea foarte bine să ajungi să le regreti mai târziu.
În schimb, este timpul să-ți creezi un spațiu sigur, așa cum ai face pentru un copil mic scăpat de sub control. O modalitate de a face acest lucru este de a crea suporturi de cărți de auto-îngrijire care să devină obiceiuri de nedespărțit.
Prin suporturi de autoîngrijire, mă refer la stabilirea unei rutine fixe de dimineață și de seară. Ele nu trebuie să fie lungi, fanteziste sau complicate. Trebuie doar să fie repetate în mod regulat, indiferent de ce se întâmplă în timpul zilei.
Cateva exemple:

  • Începeți în fiecare dimineață cu o practică de recunoștință (enumerați lucrurile pentru care sunteți recunoscător). Seara, petreceți 15 minute făcând atenție respiraţie.
  • Începeți-vă ziua cu întinderi ușoare. Încheiați fiecare zi cu o practică de relaxare.
  • Înregistrați-vă intențiile pentru ziua în fiecare dimineață. Închideți-vă ziua ascultând muzică liniștitoare.

(Dacă ești într-o stare de copleșire și a alege dintre cele trei este prea mult pentru a cere, fă-o pe ultima.)
Ideea este că, chiar și atunci când ești într-o stare de copleșire în timpul zilei, există un loc și un moment în care totul se oprește. Acum, mintea ta nu poate călători mai departe de corpul tău. S-ar putea să descoperi că vei putea să întinzi mâna și să apuci acel mâner.
Când este cel mai bun moment pentru a crea suporturi de cărți pentru auto-îngrijire? În mod ideal, când ești nu într-o stare de copleşire. În acest fel, chiar și atunci când sunteți îndepărtat de copleșire, pur și simplu vă treceți prin rutina, la fel de obișnuit cum v-ați spăla pe dinți.

2. Folosiți principiul ayurvedic „vindecarea opuselor”

Potrivit Ayurveda, știința auto-vindecării, copleșirea este un simptom al unui Vata dosha dezechilibrat. Vata dosha este alcătuită din elementele Aer și Eter și, ca atare, este rece, ușoară și uscată prin natură.

Pentru a vă readuce în echilibru, puteți utiliza principiul Opposites Heal. Aceasta înseamnă că aduci calitățile calde, grele și umede. Gândiți-vă la legume rădăcinoase, supe calde, o pătură moale, o baie fierbinte sau așezat lângă foc. Aceste alegeri vor avea efectul dorit de a vă încălzi și de a vă împământa mintea.

„Adevărul este că stresul nu vine de la șeful tău, copiii tăi, soțul tău, ambuteiajele, provocările de sănătate sau alte circumstanțe. Vine din gândurile tale despre circumstanțele tale.” — Andrew Bernstein

3. Reduceți aportul senzorial

Copleșirea este o stare de „supraîncărcare” – prea multă intrare senzorială și nu este suficient timp pentru a digera totul. Nu suntem computere; nu suntem meniți să stocăm pur și simplu informații. Avem nevoie de timp să digerăm și să ne odihnim.

Când sunteți copleșit, este timpul să reduceți aportul prin toate cele cinci simțuri. Cateva exemple:

  • Gust: alegeți alimente și mese simple în locul gusturilor complexe
  • Vedere: stinge luminile
  • Sunet: îndepărtați-vă de mediile zgomotoase, haotice
  • Miros: Folosește uleiuri esențiale în baie sau chiar o lumânare sau o loțiune parfumată preferată
  • Atingere: strecură-te în haine confortabile sau ondulează-te sub o grămadă de pături calde

4. Lasă pe cineva să aibă grijă de tine

Pentru cei dintre noi care ne considerăm puternici și capabili, este greu să cerem ajutor. Dar acum, mai mult decât oricând, ai beneficia dacă lași pe altcineva să preia conducerea pentru tine, fie că este vorba de a comanda sau de a pregăti cina, de a anula o întâlnire în numele tău sau de a bifa o altă sarcină mică pentru a ușura sarcina.

5. Fii blând și răbdător cu tine însuți

Când ești într-o stare de copleșire, fii foarte blând cu tine însuți. Nu te critica pentru că nu poți lua decizii sau pentru că ai nevoie de ajutor. Însăși natura de a fi copleșit face să fie aproape imposibil să te instalezi în corpul tău – în special în inima, intestinul și centrii emoționali – unde cele mai bune decizii și limite sunt cunoscute și pot fi comunicate clar și eficient.

rezumat

Este posibil să nu reușiți să vă motivați să ieșiți dintr-o stare de copleșire. Dar îți poți relua puterea creând limite de îngrijire de sine, folosind principiul ayurvedic al opposites heal, reducând aportul senzorial, lăsând pe alții să te ajute și, în general, fiind răbdător și blând cu tine însuți.

Zi de zi, vei începe să observi că poți gândi mai clar și în curând vei ști ce decizii și limite trebuie luate și stabilite pentru a reduce copleșirea pe care o experimentezi în timp.