5 trăsături pe care liderii contemporani trebuie să le dezvolte pentru succes

Crezi că percepția despre leadership este limitată doar la un titlu sau o desemnare într-o organizație? Ei bine, conducerea înseamnă mult mai mult decât o poziție de putere. Cei mai buni lideri sunt cei care conduc din față și inspiră o generație complet nouă de lideri să preia conducerea. De fapt, în epoca contemporană, leadershipul are definiții și implicații diferite.

Vorbind despre trăsăturile de conducere, liderii de astăzi trebuie să fie sănătoși în ceea ce privește calitățile lor pentru a cultiva angajamentul ridicat, inovația, optimismul și entuziasmul angajaților. În această lume corporativă renovată pe care o vedem astăzi, provocările și rolurile liderilor sunt destul de diferite. Deci, care sunt trăsăturile care îi fac pe liderii moderni să iasă în evidență din mulțime?
Acest blog aruncă lumină asupra celor mai importante trăsături de conducere care fac diferența reală în contextul lumii întreprinderilor moderne. Așadar, haideți să începem fără alte prelungiri.

Trăsături de conducere care contează cel mai mult în vremurile contemporane

1. Inteligența emoțională

Ești o persoană care are un mare control asupra emoțiilor tale? Ești bun în a-ți gestiona emoțiile și a le direcționa către rezultate pozitive? Dacă nu, inteligența emoțională este cea mai importantă abilitate pe care ar trebui să cauți să o dezvolți.

Este adevărat că locurile de muncă sunt mai diverse decât oricând. De fapt, diversele organizații au șanse mult mai mari de a pătrunde pe noi piețe. Cu toate acestea, ca lider, trebuie să gestionați diferitele emoții de la locul de muncă. Mai ales după izbucnirea pandemiei de COVID-19, angajații se așteaptă la o empatie mai mare de la angajatori. Ei vor ca liderii lor să le respecte și să înțeleagă sentimentele lor.

În plus, satisfacția lor în locul acestei așteptări are un impact direct asupra nivelului de implicare a angajaților. De asemenea, atunci când ai inteligență emoțională, îți poți reține angajații într-un mod mai de succes. Cine și-ar dori să părăsească un loc de muncă care să-și recunoască emoțiile până la urmă?

Dacă te uiți la tendințele corporative actuale, EQ este una dintre cele mai căutate abilități la locul de muncă modern. Acestea fiind spuse, este mult mai esențial pentru oamenii cu roluri de conducere. Conducerea unor echipe diverse în care oamenii au anticipări și emoții contrastante este mai ușor de spus decât de făcut.

Dar, cu inteligența emoțională, poți înțelege emoțiile angajaților tăi într-un mod eficient și poți adăuga experiența lor în termeni pozitivi. De asemenea, compasiunea și inteligența ta emoțională vor fi esențiale în formarea de relații de lucru pozitive la locul de muncă. Pentru a adăuga, puteți crea un loc de muncă mai incluziv, cu inteligență emoțională.

Mergând înainte, inteligența emoțională nu este în întregime despre empatie. Când dezvolți EQ, adaugi enorm la conștientizarea de sine, la autoreglare și la abilitățile sociale. Acestea împreună cu empatia și motivația sunt componentele de bază ale EQ. După cum puteți vedea, fiecare dintre aceste abilități sau trăsături vă va spori eficacitatea ca lider.

2. Gândire critică

Prima impresie a capacității liderilor se învârte în jurul luării lor de decizii. Liderii care iau decizii bine informate și inteligibile parcurg cu siguranță un drum lung. Dimpotrivă, liderii care iau decizii impulsive ajung adesea să facă alegeri cu regret. Întrebarea este, ce este nevoie pentru a lua decizii valoroase ca lider?

Ei bine, răspunsul este gândirea critică. Indiferent cât de avansată devine lumea afacerilor, gândirea critică va rămâne întotdeauna una dintre cele mai importante abilități ale unui lider ideal. Practic vorbind, o decizie proastă vă poate pune afacerea pe punctul de a se închide. În mod similar, o decizie greșită ar putea însemna că afacerea dvs. poate pierde o oportunitate grozavă.

Acestea fiind spuse, ca lider, dacă vrei să fii la înălțime, trebuie să-ți dezvolți abilități fine de gândire critică. Ca gânditor critic, vei evalua fiecare situație în mod analitic și vei lua în considerare perspective diferite. Aici luarea deciziilor va deveni mult mai responsabilă și mai responsabilă. Pentru orice lider, gândirea critică poate fi într-adevăr un avantaj competitiv.

Ceea ce aveți nevoie pentru a vă duce afacerea la următorul nivel este combinația potrivită de muncă asiduă și gândire critică. Gândirea ta critică va fi fundamentul lucrurilor mărețe care se întâmplă în organizația ta. Aceasta este o abilitate pe care cu siguranță vei regreta că nu o ai.

„Dacă acțiunile tale îi inspiră pe alții să viseze mai mult, să învețe mai mult, să facă mai mult și să devină mai mult, ești un lider.” – John Quincy Adams

3. Abilitatea de a colabora

Am auzit adesea că liderii ar trebui să fie mari comunicatori. Cu toate acestea, nu este totul despre asta. Pe lângă faptul că sunt mari comunicatori, liderii eficienți trebuie să posede și capacitatea de a colabora eficient. Au dispărut vremurile în care să faci lucruri de la echipa ta era suficient pentru a excela ca lider.

Pentru a deveni un lider eficient în vremurile contemporane, trebuie să lucrați alături de echipa dvs. și să continuați să ridicați ștacheta sus. Este exact ceea ce fac lideri excepționali precum Tim Cook, Jeff Bezos și Satya Nadella. Ei nu doar își gestionează echipele, ci și colaborează cu ei pentru a produce rezultate excelente. Acesta este ceea ce face ca acești lideri și întreprinderile lor să aibă un mare succes.

Concluzia este că, pentru a vă asigura că afacerea dvs. prosperă pe fondul concurenței în creștere, trebuie să conduceți din față și să creați un mediu propice pentru o colaborare eficientă. Cu cât colaborarea este mai bună, cu atât progresul este mai mare, nu-i așa?

4. Adaptabilitate rapidă

Ca lider de afaceri, trebuie să recunoașteți faptul că mediul de afaceri este mai dinamic decât oricând. Paralel cu concurența în creștere enormă în lumea afacerilor, provocările cresc și ele. Aici eficiența ta ca lider va fi pusă la încercare în mod repetat.

Pentru a explica, ceea ce este nevoie pentru a răspunde provocărilor externe este o bună adaptabilitate. În calitate de lider, ești cel care trebuie să se adapteze rapid și să alinieze obiectivele de management al schimbării în interesul afacerii tale. Practic, când lucrurile devin grele, poți fie să aștepți ca lucrurile să se întâmple singuri, fie să preiei comanda cu abilitățile tale de adaptabilitate exemplare. Inutil să spun că, în calitate de lider, ați dori să optați pentru cel din urmă caz.

Acestea fiind spuse, trebuie să dezvolți abilități ferme de adaptabilitate pentru a modifica strategiile în funcție de situație. Pentru asta, va trebui să dezvolți un mare simț al conștientizării situației. În plus, adaptabilitatea ta va deschide calea pentru o mai mare rezistență și inovație în organizație. Angajaților tăi le-ar plăcea cu siguranță să învețe din capacitatea ta excepțională de a se adapta în timp real. Reziliența ta la provocări îi va da putere să dezvolte o atitudine similară.

5. Virtuți transformaționale

Liderii care au talent pentru ideile de transformare au cea mai carismatică aură. Liderii care au virtuți transformaționale forțează întotdeauna să schimbe lucrurile în bine, aducând transformări pozitive la bord. Aceasta este ceea ce face conducere transformațională cel mai potrivit stil de conducere într-o lume în care inovația este văzută ca punctul de sprijin al succesului în afaceri.

Liderii transformaționali nu numai că îmbrățișează ei înșiși ideea transformărilor masive, ci și încurajează angajații lor să vină cu idei inovatoare. Ei au abilitățile de asumare a riscurilor pentru a revizui strategiile și practicile tradiționale de afaceri. Ei celebrează noțiunea de mentalități de creștere și creați un mediu pozitiv care aduce tot ce este mai bun din fiecare.

În plus, oferă o mare flexibilitate și libertate creativă angajaților lor pentru a găsi soluții noi la provocări noi. Acest lucru încurajează o mare încredere și împuternicire în rândul angajaților, care se pot raporta apoi la un sentiment mai mare de apartenență.

Acesta este ceea ce duce organizațiile către capacități inovatoare de neegalat. Elon Musk și realizările sale creează un motiv foarte puternic pentru ca liderii să savureze stilul transformațional de leadership. Cu siguranță ai vrea să aparții acestei clase de conducere, nu-i așa?

Pentru a rezuma, condițiile preliminare ale conducerii sunt mult diferite în vremurile contemporane. Pentru a excela ca lider în această nouă eră, trebuie să regândiți virtuțile leadershipului și să percepeți leadershipul dintr-o nouă perspectivă. Trăsăturile de mai sus vor pune împreună bazele unui succes remarcabil ca lider modern.