Amintește-ți asta: șeful tău nu este Dumnezeu

„Oamenii întreabă diferența dintre un lider și un șef… Liderul lucrează în aer liber, iar șeful în secret. Liderul conduce, iar șeful conduce.” spus celebru de Theodore Roosevelt.

Legenda acestui articol probabil că te pune într-o problemă dacă trebuie să-ți masezi ego-ul șefului tău. Înainte de a încheia, există diverse aspecte de știut, cum ar fi diferența dintre un șef și un lider și cele patru modele de comportament organizațional (OB).

Modele de comportament organizațional

Există patru modele de comportament organizațional și anume autocratic, custodie, de susținere și colegial. Modelul autocratic a prevalat inițial în cazul în care angajații erau sub mila angajatorilor. În acest model, angajații au lucrat ca forță de muncă și s-au supus oricărui ordin șefii. Ulterior, a apărut un alt model numit custode, în care angajații nu pot fi concediați, deoarece li se asigură securitatea locului de muncă și alte beneficii financiare și nefinanciare.

Este urmat în continuare de un alt model numit suportiv, în care angajații sunt sprijiniți de angajatori și de șefii de deasupra lor. Este destul de mai bun decât modelele anterioare de autocrație și custodie. În prezent, avem un model colegial în care nu există prea mult decalaj între superiori și subordonați întrucât toți sunt tratați cu cereri în mod egal. Generația Y apreciază acest model colegial și este urmat în mare parte de managementul american și de companiile globale de top din lume. În acest model, nu vor exista șefi, ci doar lideri. Cu toate acestea, încă mai găsim șefi sub masca de lideri.

Sefi versus lideri

Există o diferență între șefi și lideri, deoarece șefii sunt în mare parte aroganți și egoști și adesea vin cu o atitudine de workaholic. Russell H. Ewing diferențiază între șefi și lideri astfel: „Un șef creează teamă, încredere în lider. Un șef corectează vina, iar un lider corectează greșelile. Un șef știe totul, un lider pune întrebări. Un șef face munca grea, un lider o face interesantă.”

Oamenilor care lucrează cu șefi le este greu să se înțeleagă cu ei, deoarece așteptările șefilor sunt mari și sunt orientați în mare parte către sarcini. În schimb, liderii sunt un amestec de orientare către sarcini și orientare către oameni, cu o inimă de a face diferența în viața angajaților lor. Liderii adoptă un stil de conducere transformațional, își tratează subalternii ca pe niște colegi și execută sarcinile cu succes.

Liderii sprijină subordonații în formarea și dezvoltarea lor și accelerează avansarea în carieră. Ei empatizează și își ascultă subalternii și își conduc echipele cu succes.

Dacă se întâmplă să lucrezi sub un șef, trebuie să fii mai atent în munca ta. Atâta timp cât îți faci munca cu sinceritate, nu trebuie să-ți deranjezi șeful și nu trebuie să-i masezi ego-ul. Tot ceea ce trebuie să faci este să fii asertiv în abordarea, acțiunile și comunicarea ta.

Sfaturi pentru a vă gestiona șeful

  • Manevrează-ți șeful cu tact, dar nu cu prețul integrității și principiilor tale. Fiți în cărțile sale bune pentru a îndeplini sarcinile fără probleme. În același timp, învață să tragi limita dintre laudă și lingușire.
  • Fii puternic în domeniul tău, astfel încât să ai respect la locul de muncă și șeful nu va avea nicio marjă de a te indica.
  • Evitați să vă certați cu șeful dvs. pentru că există un clișeu popular – „șeful are întotdeauna dreptate”. Prin urmare, păstrează-ți părerile în tine. Când sunt implicate problemele organizaționale, exprimați-vă opiniile în mod asertiv.
  • Fii profesionist și evita să te amesteci în viața personală pentru a menține longevitatea în relații.
  • Nu-ți surprinde șeful. Ține-ți șeful informat ori de câte ori faci sarcini importante. Șeful nu ar trebui să simtă că a fost ocolit sau neglijat.
  • Subliniați ideile mai degrabă decât indivizii în aspectele organizaționale pentru a evita să intrați în probleme egoiste.
  • Păstrați-vă șeful de bună dispoziție pentru a evita politica organizațională și pentru a asigura o ambianță pașnică la locul de muncă.

Se spune adesea în lumea corporativă că oamenii nu părăsesc organizațiile, ci părăsesc șefi răi. Este în mare parte corectă, deoarece organizațiile sunt adesea bune, dar oamenii care conduc sunt adesea considerați problematici pentru angajați. Prin urmare, în loc să dai vina pe șefii răi, este mai bine să-ți înțelegi bine șeful și să te modelezi în consecință pentru a construi chimie și compatibilitate pentru ca lucrurile să meargă bine.

Nu vă puteți alege șefii și doar din cauza șefilor răi nu puteți schimba organizațiile frecvent. Prin urmare, cel mai bun lucru este să înțelegeți realitățile de bază și tipurile de personalitate; și construiți chimie pentru a permite o atmosferă și un rezultat pașnic la locul de muncă.

Fii ȘEFUL cu aceste citate