Avem 60.000 de gânduri în fiecare zi: iată cum să generăm gânduri care contează

Această minte a noastră nu se oprește niciodată. Cercetările arată că noi, oamenii, producem unele 60.000 de gânduri în fiecare zi. Acel număr mare de gânduri este o consecință de nerefuzat a nevoii obsesive a societății noastre de a fi ocupată și distrasă.

Multe dintre gândurile noastre sunt orice altceva decât productive și facem foarte puțin pentru a ne regla activitatea răpitoare a minții noastre. Permitem minții noastre să fie „căutători viitori” sau „locuitori din trecut”. Ne duc peste tot, cu excepția locurilor unde contează cel mai mult – momentul prezent.

Cu toții avem capacitatea de a deveni mai prezenți, treji și conștienți. Provocarea este să ne antrenăm mințile să se oprească – cu adevărat. Mintea este predispusă să rătăcească din prezent, dar o putem antrena să se îndepărteze de aglomerația din capul nostru prin practicarea Mindfulness-ului.

Practicarea Mindfulness-ului ne controlează gândurile întâmplătoare și ne ține în momentul prezent. Cu toții avem capacitatea inerentă de a folosi Mindfulness, mergând în interior și concentrându-ne pe respirația noastră. Pe măsură ce rămânem concentrați pe respirație, ne conectăm la prezent și suntem capabili să privim mai profund ceea ce simțim de fapt în acest moment.

Mindfulness ne amintește că suntem aici în acest moment al „acum”. Este o stare în care ne observăm desfășurarea vieții și devenim mai capabili să o experimentăm cu claritate și acceptare. Ne permite să ne aducem în mod intenționat mintea rătăcitoare în prezent, ne eliberează de bagajul nostru emoțional și ne oferă o perspectivă mai echilibrată.

Cu o abordare Mindfulness a fiecărui moment, ne trezim mâncând mai încet și gustând cu adevărat mâncarea fără să ne grăbim. Ne facem timp pentru o plimbare lejeră în timp ce acordăm o atenție deosebită priveliștilor, sunetelor și mirosurilor naturii din jurul nostru. Făcându-ne timp pentru a observa pur și simplu, vedem mult mai mult decât atunci când suntem ocupați să ne gândim la ce trebuie să facem în continuare. Ne deschidem spre ceea ce se află în inimile noastre.

„Schimbă-ți gândurile și îți schimbi lumea.” – Norman Vincent Peale

Explorați aceste moduri de a transcende gândurile limitate și de a deveni mai treaz, prezent și conștient:

1. Opriți ocupația creierului

Minții îi place să fie ocupată. Se bucură de activitate și distragere a atenției. Este de datoria noastră să-l învățăm cum să devină liniștit și liniştit din când în când. Când ne simțim distrași sau că nu suntem pe deplin prezenți, ne putem concentra și conștientizarea pe respirație pentru a găsi liniștea. Folosirea respirației ca tip de meditație ne permite să ne conectăm cu întregul interior. Putem experimenta acea conexiune atunci când ne plimbăm și observăm natura sau când stăm în liniște savurând o ceașcă de ceai. Când suntem pe deplin prezenți și ne predăm momentului cu conștientizare totală, experimentăm un sentiment de non-separare care ne face să ne simțim întregi, completi și autentic.

2. Navigați momentul cu neutralitate

A rămâne prezent în acest moment poate fi o provocare dacă ne confruntăm cu ceva descurajantă, dificil sau neclar. Emoții precum furia sau nesiguranța ne pot face mințile să se întâmple. Dar dacă ne permitem să ne deschidem către momente provocatoare cu acceptare, rezistența noastră începe să se dizolve. Ne putem spune: „Ma descurc acest moment. Nu am de ce să mă tem.” Putem dirija momentul – adică îl putem naviga cu neutralitate – pentru că nu mai constrângem sau reacționăm, ci îi permitem doar să be. Deschiderea față de orice provocări se prezintă, în loc să le rezistăm, ne ajută să ne ușurăm în acele momente, să învățăm din ele și să găsim ceea ce sună adevărat pentru noi înșine.

3. Angajați-vă în „privirea vieții”.

Când ne facem timp să ne uităm pur și simplu în jurul nostru, vedem mult mai mult decât atunci când suntem ocupați să ne gândim la ce trebuie să facem în continuare. Putem exersa să fim conștienți de ceea ce este în jurul nostru atunci când suntem opriți la un semafor roșu și observăm ce iese pe geamul mașinii. Sau când ieșim afară și observăm ce se întâmplă pe stradă. Echilibrarea rutinei noastre zilnice de muncă, treburi și comisioane cu luarea la intervale de moment prezent pentru a ne împiedica mintea să fie pe pilot automat ne ajută să ne simțim mai vii și mai vitali.

4. Străduiți-vă să creșteți gradul de conștientizare

Adesea funcționăm dintr-o rutină inconștientă de a trece pur și simplu prin pașii zilei noastre. Dar practicând Mindfulness, suntem capabili să ne trăim viața în momentul care există chiar acum, pe deplin conștienți și treji. Găsirea timpului pentru a opri „a face” și a ne conecta la centrul nostru spiritual ne va duce la locuința interioară a întregii noastre, care, în esență, este sinele autentic. Făcându-ne timp pentru a ne conecta și a ne recunoaște adevăratul sine, ne ajută să apreciem acest dar prețios al vieții.