Ce este motivația întunecată și cum o pot folosi în avantajul meu?

Este joi, ora 20.00. Mă relaxez acasă, fac lucruri normale și defilez pe rețelele de socializare. Mâine este o zi mare. Sunt multe lucruri de făcut cu mutarea pieselor de mobilier pentru că mă mut în alt oraș. În plus, un reparator vine la mine acasă la 8 dimineața, așa că va trebui să mă trezesc devreme.

Plănuiesc să mă relaxez, să cumpăr niște jetoane și să mă uit la Netflix. La urma urmei, sunt multe de făcut mâine. Când defilez pe rețelele de socializare, observ o postare de la o fată cu care obișnuiam să mă întâlnesc în timp. Postarea o spunea că se distrează de minune cu un băiat, care părea a fi noul ei iubit.

Dintr-o dată, nu am mai avut chef să cumpăr gustări și să mă uit la Netflix. Am simțit un sentiment incitant atât de motivație, cât și de melancolie. Acest lucru m-a făcut să setez o alarmă la 5:40 în dimineața următoare și să trec cu furtună prin diferite sarcini. Acest fenomen este ceva ce îl numesc „motivare întunecată”. Astăzi, aș dori să explic ce este și cum îl puteți folosi în avantajul dvs.

Ce este motivația întunecată?

Motivația întunecată este o formă de motivație care se bazează pe un anumit impuls de a îndeplini sarcini și de a te îmbunătăți în orice mod posibil. Este cauzată de diferite sentimente care sunt negative, dar foarte puternice. Este firesc ca o ființă umană să simtă gelozie, nesiguranță și dorința de a compara. Deși este bine să renunți la acele sentimente, ele pot fi uneori o resursă grozavă.

Când am văzut acea postare, am simțit că vreau să progresez. Subconștientul meu a vrut să mă simt bine pentru că o văd pe acea fată cu un alt băiat a provocat niște emoții negative. Și una dintre cele mai bune moduri de a mă simți bine este să mă îmbunătățesc cumva.

Motivație întunecată este o modalitate foarte puternică de a te motiva să ieși din zona ta de confort și să te împingi spre obiectivele tale. Durerea de a sta acasă și de a nu face nimic m-a îndemnat să ies din acea situație luând măsuri. Chiar și când am ajuns să dorm prea puțin.

„Generăm temeri în timp ce stăm. Îi depășim prin acțiune.” – Dr. Henry Link

Exemple de motivație întunecată

Motivația întunecată poate fi cauzată de aproape orice emoție negativă. Aceste emoții includ gelozia, nesiguranța, anxietatea, disconfortul și orice asemenea.

Când vezi pe cineva care nu-ți place să fie într-o formă incredibilă, probabil te vei simți motivat să te antrenezi. Când ești concediat de la un loc de muncă, te vei simți motivat să cauți un loc de muncă bine plătit și să avansezi în carieră. Sau ați putea fi motivat să vă îmbunătățiți abilitățile sociale după o despărțire.

Motivația întunecată se bazează în întregime pe emoțiile negative. Unii oameni ar putea spune chiar că sunt imaturi și copilărești. Cu toate acestea, sunt naturale pentru noi și cu siguranță le poți folosi în avantajul tău.

Vezi, când îți îmbunătățești cariera după ce ai fost concediat, o parte din mintea ta vrea să se răzbune pe șeful tău și să-l facă să regrete decizia luată. Când te întâlnești cu oameni după o despărțire, o parte a minții tale vrea să-ți facă fostul gelos și să demonstreze că ești mai bine fără ei.

Aceste forme de motivație sunt de obicei mai puternice decât motivația în situații normale. O dorință de a te îndepărta de durere este mult mai puternică decât dorința de a te îndrepta către plăcere.

Cum să folosești motivația întunecată în avantajul tău

Condimentarea motivației tale cu aceste sentimente este ca și cum ai adăuga un supliment puternic la rutina ta de antrenament. Va fi foarte eficient, dar poate fi dăunător dacă îl folosiți prea mult. Vezi, dacă te compari constant și lași gelozia și nesiguranța să preia conducerea, probabil te vei confrunta cu probleme cu sănătatea ta mintală.

Sfatul meu este acesta. Amintește-ți că nu trebuie să te compari cu alți oameni, iar realizările nu fac pe nimeni o ființă umană mai bună. Încrederea adevărată vine din interior și nu trebuie să demonstrezi nimănui.

Cu toate acestea, motivația întunecată este foarte benefică dacă o folosești din când în când. Când știi că ar trebui să faci ceva, dar nu ai chef să faci asta, încearcă să adaugi o motivație întunecată și vezi cum te simți.

Data viitoare când știți că ar trebui să vă descurcați sau să finalizați o sarcină, săpați adânc în mintea voastră. Vezi dacă există un anumit sentiment de nesiguranță sau gelozie care te poate motiva. Și odată ce ați finalizat sarcina, lăsați-o să plece. S-ar putea să se simtă inconfortabil pentru o vreme, dar nimic mare în viață nu vine fără efort.

Cu toții avem niște nesiguranțe și emoții subiacente care pot fi folosite ca motivație întunecată, așa că de ce să nu le folosești în avantajul tău? Învață să le controlezi într-un mod în care să nu te deranjeze în viața de zi cu zi, dar să le poți expune atunci când ai nevoie. Acesta este cel mai bun mod de a folosi motivația întunecată în avantajul tău.

Acesta a fost ghidul meu despre motivația întunecată. Este posibil să cunoașteți acest fenomen cu un alt nume, dar principiile sunt aceleași. Cu puțină practică, poți să-ți canalizezi emoțiile negative în explozii de motivație și, în cele din urmă, să fii recunoscător că le ai!

Folosește totuși motivația întunecată cu prudență. Bănuiesc că vrei să fii o persoană fericită în general. Aplică-l într-un mod care să nu dăuneze calității generale a vieții tale, dar este suficient pentru a te îmbunătăți constant!