Ce fac cu adevărat cei mai buni performeri pentru motivație

„Ugh, trebuie să mă trezesc”, mi-am spus în timp ce un alt episod începea în trei secunde de la încheierea ultimului… fără permisiunea mea. „Bine, mă voi duce să lucrez după acest episod.” Bineînțeles, episodul se termină cu un cliffhanger care mă lasă mai motivat să aflu ce se întâmplă, decât să trimit e-mailuri. „Bine, când îmi voi da seama ce se întâmplă, o să închid televizorul.” Doamne, de ce sunt încă pe canapea trei ore mai târziu?

Trenul deciziei

Vor fi zile când chiar nu te simți motivat să faci nimic. Motivația este nasolă pentru că ne bazăm prea mult pe ea pentru a duce lucrurile la bun sfârșit, ceea ce înseamnă că atunci când nu ne simțim motivați, nu facem nimic. Sau avem nevoie de ajutor pentru a o face. În zilele în care ai chef să nu faci nimic, poți de fapt ocoli „nevoia” de motivație a creierului tău, astfel încât să poți duce lucrurile la bun sfârșit, indiferent de cum te simți.

Totul începe cu un concept la care se face referire ca The Decision Train. Trenul deciziei merge astfel:

Sentimente → Decizie → Acțiune

Oamenii care au probleme în a face lucrurile pentru că le lipsește motivația, urmează acest tren așa cum îl vedeți mai sus. Ei așteaptă până când au chef să ducă la bun sfârșit sarcina, ceea ce îi determină (eventual) să decidă să o facă și, în cele din urmă, să ia măsuri.

În schimb, cei mai buni performanți, săriți peste sentimentul de parte din tren și treceți direct la a decide să duceți la bun sfârșit sarcina. Procedând astfel, aceștia iau măsuri mai repede și, ca urmare, fac lucrurile mai repede. Acum, acesta este mai mult decât un mod obișnuit de a spune „doar fă-o”.

„Oamenii inteligenți învață de la orice și de la toată lumea, oamenii obișnuiți din experiențele lor, oamenii proști au deja toate răspunsurile.” – Socrate

Un alt mod de a privi acest proces este folosirea unei alte variante a Trenului deciziei:

Inspirație → Motivație → Decizie → Acțiune

Inspirația este descrisă ca „procesul de a fi stimulat mental să faci sau să simți ceva”. Motivația este descrisă ca: „Motivul sau motivele pe care cineva le are pentru a acționa sau a se comporta într-un anumit mod”. Deci, în acest tren de decizie, partea „Sentimente” este inspirația și motivația. Oamenii vor aștepta până când se simt stimulați mental să facă ceva, ceea ce duce la motivație. Motivația servește ca o reamintire a motivului pentru care au dorit să realizeze sarcina în primul rând sau, cu alte cuvinte, stimulentele pe care le-ar câștiga în urma îndeplinirii sarcinii. Acest lucru îi face ca, până la sfârșitul acestui tren lung, să decidă să ia măsuri și, în cele din urmă, să o ia.

Renunțând la sentimentul – „nevoia” de inspirație și motivație – poți decide să acționezi mai întâi. După ce ai finalizat sarcina, sentimentul de mândrie pe care îl simți de la îndeplinirea deciziei – angajamentul mental – pe care l-ai făcut față de tine însuți creează motivația pentru a îndeplini o altă sarcină. Pentru a spune acest lucru într-un alt mod, acțiunea creează un impuls care duce la motivația de a acționa mai mult.

Începeți să fiți (cu adevărat) motivați astăzi

Acestea fiind spuse, nimeni nu se naște un performer de top, ceea ce înseamnă că s-ar putea să ai nevoie de inspirație și motivație (partea Sentimente a trenului) pentru a servi ca un ghiont din când în când până când poți adopta pe deplin această abordare a productivității. Deci, pentru început, inspirația este DE CE. Este scopul tău — misiunea ta. Descoperind și obținând claritate cu privire la misiunea în care vă aflați, vă puteți inspira mai ușor pe voi înșivă (și pe ceilalți aflați în aceeași misiune) la acțiune.

În ceea ce privește motivația, acestea sunt menționate drept cele patru domenii care conduc oamenii: avansare, individ, nebunie și scop. Oamenii motivați de Avansare sunt motivați prin atingerea unor noi culmi (obținerea următoarei promovări, atingerea obiectivelor ca o echipă și așa mai departe). Oamenii motivați de Individ, își văd și își folosesc obiectivele personale ca fiind cea mai eficientă sursă de motivație (realizarea unui anumit stil de viață, obținerea recunoașterii, atingerea siguranței depline în viață). Oamenii conduși de Nebunie sunt conduși de factori precum opoziția, competiția, demonstrarea altora greșit și alte elemente neconvenționale. În cele din urmă, oamenii conduși de Scop sunt motivați de a avea un impact, de a-i ajuta pe alții, de a face parte de crearea schimbării și de alți factori de acest fel.

Puteți valorifica ambele elemente de inspirație și motivație pentru a deveni mai productiv, mai concentrat și cu un pas mai aproape de a deveni un performer de top. Când mă străduiam să rămân motivat, am început prin a-mi recunoaște DE CE și toate stimulentele pe care le-aș câștiga în urma atingerii obiectivelor mele.

„Dacă ceva este suficient de important, chiar dacă șansele sunt stivuite împotriva ta, tot ar trebui să o faci.” – Elon Musk

Când întâlneam orice sarcină pe care nu prea aveam chef să o fac, mă întrebam dacă mă vor ajuta să-mi îndeplinesc misiunea – scopul meu – sau nu. M-aș întreba dacă îndeplinirea acestei sarcini m-ar ajuta să obțin stimulentele motivante la care lucram. Dacă răspunsul ar fi nu, l-aș scoate din lista mea de lucruri de făcut. Dacă răspunsul ar fi afirmativ, aș lua decizia să o fac și să încep să lucrez înainte de a mă putea convinge de asta. Luați aceeași decizie de a merge și de a atinge obiectivele pe care vi le-ați stabilit și vă veți scăpa de obiectivele în cel mai scurt timp.