Conștientizarea de sine: de ce ne temem și cum să o stăpânim

Îți poți imagina o viață în care să fii complet sincer cu tine însuți despre cine ești? Vorbesc despre transparență totală cu tine însuți, în timp ce te simți bine despre asta, indiferent de ceea ce descoperi.

Este o întrebare de care m-am ferit aproape toată viața, deoarece m-a speriat și m-a intimidat.

Am vrut să recunosc în fața mea că folosesc furia ca o modalitate de a domina oamenii? Nu. Sau că am folosit tratamentul tăcut pentru a-i pedepsi pe cei care nu mi-au primit ceea ce vreau? Un alt nr. Sau că tind să rămân în relații toxice pentru a experimenta durere și subconștient să mă pedepsesc ca urmare a traumei copilăriei mele? Te las sa ghicesti.

Nu vrem să admitem că ne manipulăm, controlăm sau ne autosabotăm. Nimeni nu o face pentru că nu oferă mulțumiri instantanee și nu ne spune că suntem uimitori și că putem fi orice la care visăm.

Nu. Conștientizarea de sine este un deserviciu pentru ego-ul nostru, deoarece adesea, este vorba despre adevărul brutal și despre descoperiri de sine intimidante. Și aici este oportunitatea pentru noi toți.

De ce ne ferim de adevăr?

Există o linie subțire între conștientizarea de sine și judecata de sine. Pentru mulți dintre noi, vinovăția devine un mod de viață. Fie ca urmare a traumei din copilărie, a vorbirii de sine negative sau a unei persoane care ne critică constant, ne luptăm cu auto-judecata. Prin urmare, recunoașterea deficiențelor noastre, a comportamentului manipulator sau de control sau a trăsăturilor toxice devine aproape imposibil de înfruntat.

Lasă-mă să explic ceva. Nu este nimic greșit în a admite că manipulezi oameni sau situații, că amâni ca urmare a îndoielii de sine, că ai trăsături toxice sau că faci dușuri excesiv de lungi.

Înțelegeți că orice trăsătură nedorită pe care o aveți este adesea rezultatul a ceea ce ți sa întâmplat, nu a ceea ce este în neregulă cu tine. Dacă te simți toxic ca mine, nu înseamnă că ești o persoană rea, nu te face mai puțin valoros, nu îți scade valoarea, pur și simplu te face conștient.

Este „adevărul” cu adevărat adevărat?

Pentru a vă oferi o perspectivă diferită, permiteți-mi să folosesc un exemplu statistic. Conform site-ului web al Coaliției Naționale Împotriva Violenței Domestice, 1 din 15 copii sunt expuși la violența partenerului intim în fiecare an, iar 90% dintre acești copii sunt martori oculari la această violență.

Este vorba de 90% dintre copiii care au suferit un fel de traumă care le afectează dezvoltarea sănătoasă, stima de sine și sănătatea mintală în general.

Având în vedere că acești copii nu se ocupă niciodată de trecutul lor, cum credeți că se vor comporta ca adulții? Majoritatea dintre ei vor lua o mulțime de obiceiuri și convingeri nesănătoase până la vârsta adultă.

Având în vedere aceste informații, permiteți-mi să vă întreb acest lucru: aceste experiențe le modelează sau le definesc?

Cu siguranță le modelează. Își modelează comportamentul, atitudinea și chiar personalitatea. Dar ei nu îi definesc în ceea ce privește cine sunt ei în nucleul lor. Și aceasta este o distincție importantă pe care vreau să o luați în considerare.

Dacă cine ești astăzi este rezultatul creșterii tale, al modului în care ai crescut și cine te-a afectat cel mai mult, cum te poți simți vinovat pentru ceea ce ai acumulat de-a lungul anilor? Nu este al tău. Este ceva care ți-a fost dat. De aceea am spus că aceste experiențe te pot modela, dar nu te definesc. Prin conștientizarea de sine, ai ocazia să vezi ce poți transforma și să găsești drumul înapoi la tine.

„Cele mai importante conversații pe care le vei avea vreodată sunt cele pe care le vei avea cu tine însuți.” — David Goggins

Găsind curajul să te trezești

Am ajuns la concluzia că majoritatea oamenilor nu se schimbă pentru că nu au idee ce trebuie schimbat. Deoarece conștientizarea poate fi intimidantă, deseori renunțăm și trăim în negare, în timp ce ne simțim epuizați de a ne preface celorlalți și nouă înșine.

Așadar, cum depășim această frică de a ne cunoaște pe noi înșine și de a urmări o transformare reală și de durată? Să o împărțim în trei pași simpli:

Pasul #1 Calitatea cercului tău interior

Odată ce începeți să recunoașteți adevărul, doriți să vă înconjurați de oameni care se află în aceeași misiune sau în aceeași misiune de transformare ca și voi. Este din două motive. În primul rând, vei provoca un efect „și eu”, în care persoana se simte înțeleasă doar știind că nu este singură și, de asemenea, inspirată să facă același lucru. În al doilea rând, vei experimenta libertatea de exprimare.

Deoarece înfruntarea umbrelor noastre ne declanșează, aduce sentimente de vinovăție sau rușine sau pur și simplu nu se simte ca o excursie la Disneyland, este imperativ să creăm un spațiu sigur. Cu cât exersați mai mult să vă împărtășiți cu oamenii potriviți, cu atât va deveni mai ușor să stăpâniți abilitățile de conștientizare de sine. Veți descoperi că acele trăsături sau comportamente la care s-ar putea să vă fie frică să le priviți sunt aceleași trăsături și comportamente cu care mulți dintre noi ne confruntăm zilnic.

Pasul 2 Înscrieți-vă pentru o zonă fără judecată

Sunt sigur că în acest moment, înțelegi cât de important este să stai departe de judecată atunci când exersezi conștientizarea de sine.

Unele dintre cele mai semnificative momente de transformare s-au petrecut când m-am săturat de propriile mele prostii și am recunoscut mentalitatea negativă pe care mi-am păstrat-o. Cu toate acestea, nu a fost ușor la început. Din moment ce am fost programat să mă judec în mod constant, tind să alunec de la conștientizare la auto-judecata și să merg într-unul dintre comportamentele mele determinate de vinovăție. Din fericire, am reușit să devin conștient de asta. Vorbiți despre căptușeala de argint.

Călătoria ta către conștientizarea de sine trebuie să fie fără judecată. Vinovăția este dominatoare, toxică și descurajatoare, mai ales dacă se repetă iar și iar. Ceea ce urmărim este dragostea și bunătatea. A ne aborda de la locul înțelegerii și compasiunii nu este opțional, ci necesar atunci când vine vorba de a ne înfrunta umbrele. Putem crește doar dacă venim dintr-un loc pozitiv și înălțător în capul nostru.

Pasul #3 Folosind ceea ce descoperim

Odată ce găsești curajul să înfrunți trăsăturile și comportamentele pe care vrei să le schimbi și apoi să le recunoști cu dragoste și compasiune, este timpul să le accepți. Amintește-ți că nu este nimic în neregulă cu tine. Doar ceea ce ți sa întâmplat te-a adus în acest loc în viață.

Acum că ești conștient de cum te comporți, observă-l și ia-o mai ușor. Urmăriți-vă în situații incomode sau sub presiune și observați-vă sentimentele, gândurile și comportamentul. Deveniți observator

Odată ce vei deveni mai atent, vei putea alege în mod conștient diferite moduri de comportament. Și cu cât o faci mai mult, cu atât te vei simți mai mândru și încrezător în capacitatea ta de a te schimba. Conștientizarea schimbă jocul dacă o folosești corect.

Concluzie

Deși conștientizarea de sine se referă la laturile pozitive și negative ale personalității noastre, am vrut să subliniez acele domenii pe care ne este frică să le privim.

Transformarea autentică se poate întâmpla doar dacă suntem suficient de curajoși să recunoaștem ceea ce dorim să îmbunătățim și să schimbăm, în timp ce, în același timp, abordăm acest lucru dintr-un loc sănătos de înțelegere și empatie.

Amintește-ți că nu este nimic în neregulă cu tine, găsind lucruri care s-ar putea să nu-ți placă la tine. Conștientizarea de sine este o abilitate profundă de stăpânit, deoarece îți oferă perspective puternice despre cea mai importantă persoană din viața ta – tu însuți.