Cultivați rezistența cu aceste ingrediente simple

Te-ai întrebat vreodată de unde îți vine reziliența? Primești o anumită cantitate atunci când te naști, iar când rămâi fără, jocul s-a terminat? Sau, este reziliența ceva pe care îl puteți construi și cultiva?

Probabil cunoașteți oameni care sunt doborâți și se ridică din nou și din nou fără efort aparent. S-ar putea să vă întrebați: cum fac ei? Dar apoi, poate că vă încrucișați cu ei mai târziu în viață și nu le mai rămâne „scultă-te și pleacă”. Ce s-a întâmplat? Au rămas fără rezistență? Îl pot primi înapoi?

Am vorbit recent cu Andrea Marcellus, antrenor de viață, expert în fitness și autoarea cărții de autoajutorare, „The Way In” pentru a explora aceste întrebări și a descoperi noi modalități de a continua să construim acel mușchi de rezistență extrem de important.

Ce este reziliența?

Cu toții ne confruntăm cu respingeri, trădări sau dezamăgiri încă de la o vârstă fragedă – fie în familia noastră de origine, în școlile noastre sau în comunitățile noastre. Și toți avem nevoie de modalități de a ne ajuta să ne ridicăm din nou. Această capacitate de a reveni este reziliența.

Reziliența ne oferă plutire și elasticitate pentru a aborda stresul, durerea sau pierderile din viața noastră fără să ne rupem. Gândiți-vă la o bandă de cauciuc și la modul în care își revine în formă după ce este întinsă. Această elasticitate este o calitate a rezistenței. Cu excepția faptului că ceea ce nu funcționează în metafora benzii de cauciuc este că rezistența face mai mult decât să ne ajute să ne întoarcem la forma noastră originală; Andrea definește reziliența drept „capacitatea de a se extinde”. Poate că o metaforă mai bună, atunci, este aluatul de pâine, care este întins și frământat de experiențele noastre.

Mentorat prin adversitate

Cu toții avem un instinct natural de supraviețuire, dar nivelul nostru de rezistență are mai mult de-a face cu modul în care suntem crescuți și cu cantitatea de adversitate cu care am avut de înfruntat. Cu alte cuvinte, educația noastră și experiențele noastre de viață sunt o cheie importantă pentru cât de multă rezistență avem decât ADN-ul nostru.

Întrebarea cheie, spune Andrea, este ai învățat să te ajuți prin mentorat pozitiv în urma adversității?

În acest caz, una sau mai multe dintre aceste afirmații sunt probabil adevărate:

  • Ți s-a oferit spațiu și timp pentru a-ți simți emoțiile și a-ți exprima dezamăgirile.
  • Ai fost învățat cum să abordezi și să treci prin emoțiile dezamăgirii
  • Ai învățat să vezi viața într-o perspectivă mai largă, cu toate vârfurile și văile ei.
  • Ai învățat să reformulați eșecurile fără a recurge la poziții defensive precum „oricum nu mă meritau” sau să le minimizezi spunând: „Nu mi-a păsat atât de mult”.

Dacă răspunsul este nu, atunci poate că unul sau mai multe dintre aceste lucruri sunt adevărate:

  • Ați fost crescut să „sugeți” sau să „împingeți”, prinzându-vă obiceiul de a vă descurca cu voința.
  • Ai auzit că viața este un câmp de luptă plin de câștigători și învinși, așa că ai devenit adversar și tot limbajul din jurul eforturilor tale era despre „luptă”.
  • Ai auzit că cel care lovește primul câștigă, așa că înveți să rezolvi problemele cu smucitură, cuvinte sau acțiuni reflexive.
  • Ai crescut crezând că suferința în tăcere este o virtute, în timp ce a vorbi despre luptele tale înseamnă să te plângi sau să te plângi.

Oricum, indiferent de educația noastră, cu toții ne putem întări mușchii rezistenței. Mai jos sunt trei ingrediente pe care Andrea le recomandă pentru a crea un mediu în care rezistența poate crește.

„Cea mai mare slăbiciune a noastră constă în a renunța. Cel mai sigur mod de a reuși este întotdeauna să încerci încă o dată.” – Thomas Edison

Scop puternic

Care este „de ce” tău în viață? Este dreptul tău de a trăi o viață care te entuziasmează și te motivează. Dar este ușor să rămâi blocat în stare de rău, să fii deturnat de ambițiile egoice sau să pierzi complotul despre ceea ce iubești și îți pasă cu adevărat.

Potrivit Andreei, trebuie să găsești „concentrare și scop și o călătorie constantă care să depășească ocupația ta. Pentru că atunci când mintea ta este activată prin scop, este gânditoare înainte și plină de posibilități pozitive. Este creativ, este curios și nu judecă.”

Deci, a avea un scop puternic în viață este direct corelat cu capacitatea noastră de a fi rezistenti. Poate că ar trebui să actualizăm fraza „Când îți place ceea ce faci, nu vei munci nicio zi din viața ta” la „Când iubești ceea ce faci, construiești rezistență pentru viață”.

Antrenează-ți creierul

În ciuda a ceea ce ați putea crede despre deteriorarea creierului nostru pe măsură ce îmbătrânim, studii recente arată că opus este adevarat. Andrea spune că centrii noștri pozitivi ai creierului: hipocampul, cerebelul și cortexul prefrontal – pot fi antrenați, la fel cum poate corpul, astfel încât să aveți capacitatea de a vă trage din orice spirală descendentă.

Tara Swart, neuroștiință, MD, consilier executiv, autoarea „The Source”, oferă aceste idei pentru a ne sprijini creierul în capacitatea de a fi mai rezistent:

„Începe cu bazele fizice: odihnește-ți creierul cu 7-9 ore de somn pe noapte. Hidratează-ți neuronii cu o jumătate de litru de apă pentru fiecare 30 de kilograme de greutate corporală. Oxigenează-ți creierul mergând 5000-10.000 de pași pe zi și făcând 150 de minute de exerciții aerobice pe săptămână. Meditați 20 de minute pe zi. Luați suplimentele care se potrivesc nevoilor dvs. Mananca cat mai mult peste gras, oua, nuci si seminte, legume cu frunze verzi, avocado, masline si ulei de cocos. Beți patru căni de ceai verde pe săptămână.”

Comunitate

Viața este prea grea pentru a merge singur. Avem nevoie de alții cu care să avem încredere pentru a ne împărtăși călătoriile și care ne pot ajuta să procesăm, să reîncadram, să învățăm și să creștem din fiecare experiență.

Câteva sfaturi:

  • Asigurați-vă că sunteți înconjurat de oameni care nu vor încerca să minimizeze sau se așteaptă întotdeauna să vedeți „partea bună” și care vă sprijină în modurile în care aveți nevoie pentru a fi sprijinit.
  • Creați un cerc de alianță în care nimeni să nu se simtă presat să pună o față fericită în urma unei dezamăgiri sau greutăți, ci să fie ținut în sprijin în timp ce procesează și își recapătă picioarele.
  • Luați în considerare să vă modelați după cineva care este rezistent. Acordați atenție modului în care își navighează în viața și dezamăgirile. Rețineți că ei nu sunt mânați de mândrie, aroganță, lăudărie sau fanfaș. În schimb, ei poartă un sentiment de nescăpat de autoritate personală și de inventivitate interioară.

Crearea unei comunități de susținere poate deveni pseudo-reziliență atunci când trebuie să acorzi un moment înainte de a te putea folosi pe propria ta sau, așa cum se spune adesea, „puterea altora ne dă putere”.

Concluzie

Nimeni nu scapă din această viață fără să treacă prin eșecuri și greutăți. Este sănătos să vă simțiți sentimentele și să le comunicați celorlalți în urma unei pierderi sau eșec. Cu toții trebuie să ne luăm ocazional o pauză pentru a ne echilibra și a găsi din nou acea concentrare. A avea un scop puternic, a-ți antrena creierul și a construi o comunitate de oameni care susțin sunt trei dintre lucrurile pe care le poți face pentru a te asigura că revii într-un mod sănătos.