Inteligența emoțională (EQ sau EI) poate fi definită ca procesul de identificare a emoțiilor tale și ale celorlalți, gestionarea emoțiilor tale, motivarea emoțiilor și alinierea emoțiilor pentru a atinge obiectivele dorite. Ea implică auto-conștientizarea, autoreglementarea, auto-motivarea, conștientizarea socială și abilitățile sociale.
Inteligența emoțională este esențială pentru a reuși în viața personală, profesională și socială. Majoritatea liderilor de succes sunt inteligenți din punct de vedere emoțional. Îi ajută să sporească conștientizarea de sine, să minimizeze conflictele și să stimuleze fraternitatea. Îi ajută să-și accelereze cariera.
Empatia este elementul cheie al inteligenței emoționale. Empatia este capacitatea de a păși în pielea celorlalți și de a vedea lucrurile din perspectiva lor. Dacă îi observi pe lideri, ei ascultă mai mult și vorbesc mai puțin pentru a putea empatiza cu adepții lor. Dacă adepții manifestă simpatie, liderii demonstrează empatie și asta provoacă o diferență fină între adepți și lideri.
Avantajele inteligenței emoționale
Inteligența emoțională sporește conștientizarea de sine. Îmbunătățește abilitățile de luare a deciziilor prin echilibrarea capului, inimii și intestinului. Ajută la construirea de relații. Te echipează cu abilități soft. Îmbunătățește empatia. Te ajută să dobândești controlul total asupra ta și asupra situației din jurul tău în circumstanțe nefavorabile.
Te ajută să acționezi, să nu reacționezi la situații, permițând astfel stabilitate în condiții stresante. Elimină conflictele și minimizează stresul. Îți oferă pace și fericire. Te motivezi pe tine și pe ceilalți. Puteți identifica ceea ce vă activează și vă oprește și puteți rămâne echipat cu atenție.
Cercetările arată că inteligența emoțională reprezintă până la 31% din succesul în contexte de management. Ajută la minimizarea conflictelor la locul de muncă, pe măsură ce oamenii învață să empatizeze și să-i respecte pe ceilalți. Promovează relațiile sănătoase între oameni.
Ajută la înțelegerea cu diferite tipuri de personalitate la locul de muncă, evaluându-le sentimentele, dispozițiile și emoțiile. Îmbunătățește productivitatea și performanța. Mai presus de toate, ajută la gestionarea asertivă a persoanelor dificile.
„Este foarte important să înțelegem că inteligența emoțională nu este opusul inteligenței, nu este triumful inimii asupra capului – este intersecția unică a ambelor.” — David Caruso
Construirea Inteligenței Emoționale
Directorii care ajung în poziții superioare trebuie să aibă o inteligență emoțională mai mare, deoarece gestionarea unui astfel de profil necesită mai multe abilități de oameni și mai puține abilități tehnice. Este esențial să îți faci timp pentru a recunoaște emoțiile, sentimentele și impulsurile oamenilor din jurul tău.
Trebuie să ne identificăm cu cauzele sentimentelor oamenilor pentru a le înțelege mai bine. Trebuie să învățăm din când în când lecții pentru a scoate la iveală schimbări de comportament în noi înșine și pentru a ne îmbunătăți scorul coeficientului emoțional.
Este esențial să dezvoltați ascultarea empatică pentru a construi EQ. Citiți aici despre alți pași pentru construirea inteligenței emoționale.
- Empatizați cu ceilalți. Intră în pielea celorlalți și înțelege și apreciază lucrurile din perspectiva lor. Nu numai că îți ușurează lucrurile, dar te ajută și să câștigi respect de la ceilalți. Puteți construi cu ușurință punți cu ceilalți.
- Fiți plin de compasiune față de ceilalți. Respectați-le sentimentele, ego-urile și emoțiile. Căutați asemănări, nu diferențe. Când creați un punct comun cu ceilalți, vă puteți conecta cu ei ușor și rapid.
- Respectați toate culturile, limbile, crezurile, etniile, religiile și naționalitățile. Creează o mentalitate largă, care are ca rezultat o acceptare mai largă.
- Leagă-ți intențiile cu acțiuni, deoarece creează credibilitate pentru oamenii din jurul tău. Dacă vrei ca ceilalți să fie punctuali, fii primul care face asta înainte de a cere același lucru de la ceilalți.
- Ține întotdeauna furia la distanță, deoarece este cel mai mare dușman. Furia drenează energiile valoroase și creează vibrații negative. Când sunteți furioasă, începeți să numărați, fie în ordine crescătoare, fie în ordine descrescătoare, pentru a vă permite să uitați furia prin distracția minții. Apa de băut și exercițiile de respirație te ajută să te răcori când ești furioasă. Când respiri profund, mai mult oxigen intră în creier și te scutește de anxietate.
- Fii asertiv. Nici agresivitatea și nici supunerea nu funcționează în această lume. Ceea ce funcționează în cele din urmă este asertivitatea, care este arta de a spune „Nu” ferm, dar politicos.
- Primiți feedback intrapersonal ori de câte ori ceva nu merge bine. Ești cel mai bun judecător al acțiunilor și sentimentelor tale. Ești fidel conștiinței tale. Feedback-ul intrapersonal ajută la îmbunătățirea comportamentului.
- Îmbină-ți capul și inima pentru a lua decizii bazate pe logică și analiză. Nu lua decizii impulsive. Cel mai bun prieten al tău care are o experiență proastă cu cineva nu înseamnă neapărat că o persoană este rea.
- Pentru a fi înalt în EQ, oamenii trebuie să-și cunoască propriul sine în mod corespunzător pentru a le permite să-i conducă pe alții în mod eficient.
Provocări în învățarea leadershipului
De ce învățarea leadership-ului este o provocare pentru toată lumea? Problema de bază pentru ca oamenii să reușească ca lideri este lipsa EQ, iar aceasta vine în mare parte din experiență. Atunci când liderii sunt echipați cu EQ rata lor de succes este mai mare.
În timp ce predau leadership, educatorii inspiră publicul cu mai multe povești și studii de caz. Aceasta este o parte a monedei. Cealaltă parte este ca liderii să exerseze ceea ce a fost învățat în clasă.
Este ca și cum ai învăța despre înot. Când intri în apă, realizezi adevărata provocare. În mod similar, oamenii trebuie să practice leadershipul prin implicare activă prin metoda încercării și erorii.
Cu toate acestea, a avea cunoștințe teoretice despre aspectele și conceptele de leadership ajută la minimizarea greșelilor și îl pregătește pentru a face față provocărilor în mod direct.
EQ este superior IQ-ului?
Coeficientul de inteligență (IQ) este înnăscut, în timp ce coeficientul de inteligență emoțională (EQ) este o abilitate care poate fi dobândită. Există instrumente și tehnici standard pentru a măsura IQ-ul, dar nu există instrumente atât de eficiente pentru a măsura EQ, deoarece intențiile și acțiunile ființelor umane nu pot fi măsurate cu ușurință.
În plus, problemele interculturale complică măsurarea EQ. Nu există un etalon care să măsoare cu exactitate emoțiile umane. Deși există teste psihologice pentru măsurarea EQ, acuratețea lor nu poate fi dovedită.
IQ-ul ajută la performanța academică, în timp ce EQ ajută la realizarea în carieră. IQ este sinonim cu cunoaștere, în timp ce EQ este sinonim cu aplicarea cunoștințelor.
Când este privită analitic, aplicarea cunoștințelor este mai importantă decât cunoștințele în sine.
Daniel Goleman observă: „A avea pur și simplu un IQ de o gamă superioară nu garantează în sine că vor fi profesioniști superiori în domeniile lor respective; IQ-ul suferă de restricții de gamă în multe setări organizaționale aplicate și, prin urmare, este și mai limitat în capacitatea sa de a prezice performanța și succesul în carieră într-o anumită locație.”
IQ-ul tău rămâne mai mult sau mai puțin același, indiferent de vârstă, în timp ce EQ-ul tău se poate îmbunătăți dacă faci efortul corect. Persoanele cu EQ ridicat pot face față stresului și epuizării.
În plus, EQ ridicat este un semn de satisfacție, în timp ce EQ scăzut este un semn de nemulțumire. Prin urmare, EQ ridicat duce cu siguranță la succes în viața personală, profesională și socială. Unii oameni echivalează EQ cu soft skills.
Apoi putem echivala IQ-ul cu abilitățile dure. Pentru a spune succint, abilitățile soft depășesc abilitățile hard. Prin urmare, EQ-ul înlocuiește IQ-ul.
Gânduri finale
Deoarece economia globală se reinventează rapid de la sectoarele de producție la cele de servicii, iar angajații se reinventează rapid ca lucrători ai cunoștințelor, există o nevoie urgentă de a se concentra pe dezvoltarea angajaților.
Un domeniu care ajunge rapid din urmă este leadershipul și depinde în mare măsură de inteligența emoțională. În plus, necesită un anumit grad de coeficient de inteligență.
Prin urmare, este esențial să amestecați atât IQ-ul și EQ-ul proporțional pentru a obține eficacitatea și succesul în conducere.