Cum să faci față dezamăgirii: 12 pași utili

How to Deal with Disappointment

Când ești dezamăgit, te poate doare. Uneori un pic. Uneori mult.

Te poate trage într-un funk negativ zile sau chiar săptămâni.

Dar dacă înveți cum să faci față acestei dezamăgiri într-un mod mai sănătos și mai util, atunci poate fi mai puțin, mult mai puțin înfricoșător și dureros și, de fapt, o experiență de lansare sau de învățare pentru o creștere personală în continuare.

Cel puțin asta a fost experiența mea din ultimul deceniu.

Și în această postare aș dori să împărtășesc 12 pași, sfaturi și obiceiuri pe care le-am învățat de-a lungul anilor și care mă ajută atât să fac față dezamăgirii, cât și să reduc situațiile în care sunt dezamăgit în primul rând.

1. În primul rând, acceptă cum te simți.

Dezamăgirea doare. Și asta e în regulă.

Nu încerca să-l alungi. Și nu încerca să-l ascunzi sub un zâmbet larg.

Am descoperit că funcționează mai bine să nu fii răvășit de astfel de impulsuri tentante.

Dar în schimb să accept ceea ce simt. Să las totul să intre și să doară o vreme.

Pentru că dacă o fac, atunci va merge mai repede și pe termen lung va fi mai puțin dureros să procesez ceea ce s-a întâmplat.

Dacă, pe de altă parte, resping ceea ce simt sincer, atunci acele emoții pot apărea mai târziu și în momente neașteptate. Și fă-mă capricios, pesimist sau pasiv agresiv.

2. Amintiți-vă, nu sunteți o dezamăgire.

Doar pentru că este posibil să fi fost dezamăgit, să fi avut un eșec sau să fi făcut o greșeală și ai dezamăgit pe altcineva nu înseamnă că ești o dezamăgire sau un eșec.

Și această situație în care te afli acum nu va dura pentru totdeauna. Chiar dacă s-ar putea simți așa astăzi.

Adevarul este:

  • Doar pentru că ai fost dezamăgit astăzi sau ai dezamăgit pe cineva nu înseamnă că vei fi sau vei face asta mâine sau data viitoare.
  • Acest lucru nu vă etichetează ca fiind o dezamăgire (cu excepția cazului în care alegeți să vă puneți acea etichetă).
  • Dacă continui să mergi înainte și continui să acționezi, vei merge mai departe și te vei îmbunătăți.

3. Învață din asta.

În loc să te pierzi în durerea și emoțiile negative care pot veni dintr-o dezamăgire, alege să o vezi mai mult ca pe ceva din care poți învăța lucruri valoroase (și ceva care te va ajuta să crești).

Poți face asta punându-ți întrebări mai bune.

Întrebări precum:

  • Care este un lucru pe care pot învăța din asta?
  • Cum îmi pot ajusta cursul pentru a evita această dezamăgire în viitor?
  • Care este un lucru pe care îl pot face diferit data viitoare?

Poate ați învățat că probabil că puteți comunica mai bine data viitoare când vă aflați într-o situație similară sau când lucrați împreună cu altcineva la o sarcină sau un proiect.

Sau că trebuie să-ți oferi un echilibru mai bun între odihnă și muncă pentru a evita greșelile sau pentru a gândi mai clar.

S-ar putea chiar să realizezi că trebuie să faci o schimbare mai mare în viața ta și să începi să petreci mai puțin timp – sau deloc – cu cineva care te-a dezamăgit de prea multe ori (sau te face întotdeauna să te simți ca o dezamăgire, indiferent cât de greu ai avea încerca).

4. Amintește-ți: dezamăgirea se va întâmpla dacă ieși în afara zonei tale de confort.

Cine nu este niciodată dezamăgit? Sau nu te simți niciodată dezamăgit din cauza unui eșec sau a unei greșeli?

Oamenii care nu ies niciodată cu adevărat din zona lor de confort.

Toți cei care acum au succes și tu s-ar putea să apreciezi că au avut parte de dezamăgiri și eșecuri.

Eșecurile și uneori să te simți dezamăgit este o parte naturală a vieții tale pe deplin. Un semn că încerci să crești și să-ți îmbunătățești situația.

Am descoperit că doar păstrarea acestui fapt în minte mă ajută să rămân puternic și să mă descurc mai ușor pe propriile mele poticniri și eșecuri.

5. Reconcentrează-te pe ceea ce ai încă în viața ta.

Pentru a merge mai departe, mută-ți atenția către ceea ce ai încă în viață.

Oamenii, pasiunile și lucrurile pe care uneori le poți lua de la sine înțeles, cum ar fi un acoperiș deasupra capului și apă curată.

Atingerea recunoștinței în acest fel mă ajută să pun lucrurile în perspectivă și să nu las o dezamăgire să mă copleșească și să-mi deraieze întreaga săptămână.

6. Vorbește despre asta cu cineva apropiat.

A obține o perspectivă mai sănătoasă și mai largă asupra a ceea ce s-a întâmplat este, așa cum am menționat deja, o parte vitală a gestionării dezamăgirii într-un mod mai bun.

Și una dintre cele mai puternice modalități de a face asta este, din experiența mea, să o las să iasă în lumină și să vorbesc despre asta cu cineva apropiat.

Eliberându-te în timp ce prietenul tău doar ascultă, poți să eliberezi acea presiune interioară, să rezolvi lucrurile pentru tine și să accepți ceea ce s-a întâmplat în loc să încerci să o alungi sau să o ignori.

Și dacă voi doi aveți o conversație despre asta, atunci puteți vedea situația prin ochii altcuiva și dintr-o altă perspectivă.

Această persoană vă poate ajuta să vă împământeniți și să nu faceți un munte dintr-o cârtiță. Și voi doi puteți veni împreună cu începutul unui plan de acțiune despre cum veți merge mai departe.

7. Dacă așteptările tale sunt de perfecțiune, atunci ajustează-le.

Dacă ceri sau aștepți perfecțiune de la tine sau de la alți oameni, atunci vei fi adesea dezamăgit.

Așa că ajustează-ți puțin așteptările.

Dacă ești dezamăgit de ceea ce ai făcut, de ce a făcut altcineva sau de cum s-a întâmplat o situație din viața ta întreabă-te:

Va conta asta peste 5 ani? Sau chiar 5 saptamani?

Acesta este un lucru care m-a ajutat foarte mult să nu fac munți din dealuri și să-mi adaptez propriile așteptări.

Un alt lucru util este pur și simplu să-ți reamintești că, dacă alegi miturile perfecțiunii, te vei răni pe tine și pe oamenii din viața ta.

Pentru că astfel de mituri pe care este posibil să le fi preluat din filme, cântece și, pur și simplu, ceea ce vă spun lumea sau filmele de evidențiere pe Instagram, se vor ciocni cu realitatea și tinde să:

  • Cauza mult stres și suferință în tine și în oamenii din jurul tău.
  • Te blochează în amânare pentru că îți este frică să nu fii dezamăgit sau să dezamăgi pe altcineva încă o dată.
  • Să vă rănească sau să vă conducă să puneți capăt relațiilor, locurilor de muncă, proiectelor etc., deoarece așteptările voastre sunt în afara acestei lumi.

Păstrarea acestui memento în prim-planul minții mele – și uneori scris pe o bucată de hârtie – m-a ajutat cu siguranță să-mi adaptez așteptările și să-mi reduc propriile suferințe și dezamăgiri.

8. Luați o pauză (și găsiți alte modalități de a vă reduce nivelul de stres pe măsură ce avansați).

Doar concentrarea asupra obiectivelor tale și lucrul la ele tot timpul poate cauza stres inutil și te poate face să-ți pierzi perspectiva.

Și uneori ai nevoie doar de o pauză pentru a trece peste o dezamăgire. Așa că fă-ți timp să te odihnești, să te reîncarci și să te distrezi puțin.

După ce ți-ai luat acest timp liber de la obiectivele și visele tale, probabil că vei fi într-un loc mai bun pentru a accepta și a învăța din ceea ce s-a întâmplat și pentru a continua din nou.

Când vă aflați într-un loc mai liniștit, acordați-vă puțin timp pentru a vedea cum vă puteți planifica pentru un echilibru mai bun între muncă și timp liber odihnitor.

Am descoperit că, atunci când echilibrul meu între cele două lucruri este în regulă, atunci este de obicei destul de mai ușor să gestionez eșecurile și lucrurile nu merg așa cum mi-aș dori într-un mod mai constructiv și mai centrat mental.

9. Ieși din capul tău.

Dacă știi că ai tendința de a rămâne blocat în a gândi o situație negativă pentru prea mult timp și a coborî într-o spirală descendentă, atunci ieși din propriul tău cap și gândurile care săriesc acolo.

Două moduri de a face acest lucru și de a vă concentra atenția spre exterior sunt:

  • Ajută pe cineva. Ajută un prieten să planifice o petrecere sau o întâlnire la serviciu. Sau ajută-l să mute cutii și alte lucruri în noua lui casă. Sau pur și simplu să fii pe deplin acolo și să o asculți în timp ce își spune despre o dezamăgire din viața ei.
  • Exercițiu. Găsesc că ridicarea greutăților sau ieșirea la o plimbare lungă este o modalitate excelentă pentru mine de a mă concentra din nou în exterior, de a-mi reînnoi energia și de a-mi ascuți concentrarea.

10. Găsește din nou energie și motivație cu ajutorul altora.

Ridică-ți moralul, crește-ți motivația și gândirea pozitivă cu ajutorul altora.

Ar putea fi cu ajutorul conversațiilor cu prietenii, familia sau colegii de muncă.

Dar și ajutor de la alți oameni mai îndepărtați în lume (și uneori în timp). Reînnoiește acea concentrare și motivație pentru a continua să te îndrepti spre visele tale, cu ajutorul, de exemplu:

  • Cărți (cele motivaționale sau poate biografii ale oamenilor la care apreciezi) și podcasturi.
  • Filme, emisiuni TV și canale Youtube.
  • Forumuri online și canale de social media.

Petreceți oriunde între 10 și 60 de minute cu una sau câteva astfel de surse pentru a găsi energie nouă și o schimbare în gândirea dvs.

11. Găsiți un pas mic pentru a începe din nou să mergeți înainte.

După ce ai acceptat situația, poate ai învățat ceva sau două din ea și ți-ai crescut din nou motivația, începe să mergi mai departe.

Totuși, nu trebuie să faci un salt mare și îndrăzneț.

Când sunt eu în acest loc, de obicei încerc să vin cu cel puțin începutul pentru un mic plan de acțiune despre cum să merg mai departe. Fac asta împreună cu cineva – cum ar fi, de exemplu, soția mea – sau pe cont propriu.

Apoi împart acel plan în pași mici de acțiune. Și treceți la lucru cu primul dintre acești pași.

Dacă încep să amân pe acel pas, atunci îl descompun în pași și mai mici și iau măsuri pentru unul dintre aceștia.

12. Îmbunătățiți-vă stima de sine.

Îmbunătățirea stimei de sine m-a ajutat să evit să fiu târât prea mult în autocritică și emoții negative după o dezamăgire.

De asemenea, m-a ajutat să nu fiu dezamăgit de mine atât de des ca înainte, ci să fac față unui eșec cu o minte mai liniștită și mai multă stabilitate emoțională.

Acest lucru face, de asemenea, mai ușor să nu dau vina pe alții să mă simt mai bine cu mine și să învăț mai multe din această situație și să obțin rezultate mai bune data viitoare.

Deci, cum vă îmbunătățiți stima de sine?

Câteva dintre cele mai utile sfaturi și obiceiuri pe care le-am găsit sunt:

Notează 3 lucruri seara pe care le apreciezi la tine.

Luați câteva minute la sfârșitul zilei pentru a vă întreba: Care sunt 3 lucruri pe care le pot aprecia la mine?

Notează-ți răspunsurile într-un caiet, pe laptop sau pe un telefon inteligent. Acest lucru te va ajuta să începi să te concentrezi asupra lucrurilor pozitive despre tine și să nu mai fii atât de autocritic.

Nu mai cădea în capcana distructivă a comparației.

Dacă compari ceea ce ai, ce ai făcut și cine ești cu alți oameni și cu viețile lor, atunci cel mai adesea vei începe să te simți deprimat și rău cu tine însuți.

Pentru că întotdeauna sunt oameni în fața ta.

Deci, alegeți un alt mod de a compara. Începe să te compari cu tine însuți. Vezi cât de departe ai ajuns. Ce ai depășit. Și concentrați-vă pe modul în care v-ați îmbunătățit rezultatele.

Acestea sunt doar două obiceiuri utile pentru îmbunătățirea stimei de sine.

De asemenea, poți folosi mult din ceea ce găsești în acest articol, cum ar fi să fii constructiv în fața adversității, să fii mai amabil și mai de ajutor cu ceilalți, să nu te gândești că TU ești o dezamăgire doar din cauza unui eșec și să înlocuiești perfecționismul cu ceva mai sănătos.