

„Nimeni nu ma poate rani fara permisiunea mea.”
Mahatma Gandhi
„Fă ceea ce simți în inima ta că ai dreptate – căci oricum vei fi criticat. Vei fi al naibii dacă o faci și al naibii dacă nu o faci.”
Eleanor Roosevelt
O problemă foarte comună care vă poate trage în jos stima de sine sau poate crea atât de multă furie încât să înceapă să iasă abur din urechi este să luați lucrurile prea personal.
Așa că poți încerca să crești o piele mai groasă și să lași criticile, negativitatea sau atacurile verbale să se spele de pe tine.
Dar asta este adesea mai ușor de spus decât de făcut.
Așa că, în articolul din această săptămână, aș dori să vă împărtășesc 6 obiceiuri care funcționează cu adevărat pentru mine – cel puțin în majoritatea cazurilor – și mă ajută să reduc stresul, furia și durerea din viața mea.
Sper să vă fie de folos și vouă.
1. Respiră.
Concentrează-te doar pe respirație pentru un minut sau două (sau pentru câteva respirații dacă asta e tot timpul pe care îl ai).
Concentrează-te doar pe aerul care intră și iese din nas. Nimic altceva.
Acest exercițiu simplu vă ajută să vă calmați puțin mintea și corpul.
Te ajută să creezi un pic de spațiu între tine și ceea ce tocmai s-a întâmplat și, făcând astfel, ești mai puțin probabil să ai o reacție de genunchi și, de exemplu, să ataci verbal cealaltă persoană.
Abordând lucrurile în acest fel, este mai ușor să reacționezi la situație în modul în care ai putea dori.
2. Obțineți clarificări.
Nu sari la concluzii bazate pe ceea ce este posibil să fi înțeles greșit și lasă asta să te tragă de furie sau de a te milă de tine.
În schimb, pune întrebări, dacă este posibil, pentru a clarifica puțin despre ce a vrut să spună cealaltă persoană.
Și, dacă poți, explică cum te face să simți ceea ce a spus. Avem perspective și moduri diferite de a comunica și s-ar putea să nu-și dea seama, de exemplu, că s-a părut puțin dur sau nepoliticos.
3. Realizează că nu totul este despre tine.
Este foarte ușor să cazi în capcana de a crede că criticile sau atacurile verbale pe care le primești sunt despre tine sau despre ceva ce ai făcut.
Dar poate fi vorba pur și simplu despre cealaltă persoană care are o zi, o săptămână sau un an proastă. Sau despre cum sunt nefericiți la locul de muncă sau în căsătorie în acest moment.
Și astfel eliberează niște emoții și tensiuni reținute asupra ta, care pur și simplu te afli în locul nepotrivit la momentul nepotrivit.
Amintiți-vă acest lucru atunci când ajungeți într-o situație în care este posibil să luați lucrurile personal.
4. Vorbește.
Când ceva îți intră sub piele și începi să-l iei personal, atunci poți rămâne blocat într-o spirală negativă de scădere a stimei de sine care devine din ce în ce mai puternică.
Ieși din asta sau previne-o lăsând ceea ce s-a întâmplat să iasă în lumină. Vorbește despre asta cu cineva apropiat și lasă-l pe prietenul tău să-și împărtășească perspectiva asupra a ceea ce s-a întâmplat.
Poate că știe ceva despre modul în care persoana care te-a atacat verbal trece printr-o perioadă grea.
Sau ea ar putea pur și simplu să asculte și prin asta să te ajute să rezolvi lucrurile pentru tine și să te întemeieze într-o perspectivă mai liniștită asupra a ceea ce s-a întâmplat.
5. Întrebați-vă: există de fapt ceva aici care m-ar putea ajuta?
Acesta poate fi unul greu de întrebat. Și s-ar putea să nu conducă întotdeauna la ceva.
Dar, întrebând-o, uneori vă puteți împuternici.
Puteți găsi unul sau mai mulți pași de urmat pentru a îmbunătăți orice a fost critica. Poți începe din nou să mergi înainte și să-ți recâștigi încrederea în tine și în ceea ce poți face.
În loc să rămâi blocat în inacțiune și în a relua ceea ce s-a întâmplat iar și iar în capul tău.
Acesta poate fi util în special dacă este a cincea sau a zecea oară când auziți același lucru de la oameni. Atunci s-ar putea să existe ceva aici la care ai dori să lucrezi (chiar dacă s-ar putea să nu fie atât de distractiv de înfruntat).
6. Îmbunătățiți-vă stima de sine.
Am constatat că, pe măsură ce am învățat să îmi îmbunătățesc și să-mi păstrez stima de sine stabilă, lucrurile nu îmi intră sub piele la fel de des. Nu le iau atât de personal și păstrez o perspectivă și distanță mai sănătoasă față de ei.
Și astfel tind să sară mai repede și să nu-mi tragă ziua sau săptămâna în jos.
O modalitate simplă de a începe să-ți îmbunătățești stima de sine astăzi este să fii mai amabil cu oamenii din propria ta viață.
Puteți:
- Ajutați-i practic într-un fel.
- Ascultă când au nevoie de ajutorul unui prieten pentru a găsi o perspectivă mai bună.
- Fă un compliment sincer.
- Încurajați când cea mai mare parte a lumii lor poate fi descurajatoare.
Felul în care îi tratezi pe alții este modul în care aceștia te vor trata cel mai adesea pe tine pe termen lung.
Și, mai important pentru stima ta de sine, atunci când ești mai amabil cu ceilalți, ai tendința să te tratezi și să te gândești și la tine într-un mod mai amabil.