Cum să rămâi motivat pentru a-ți atinge obiectivele

Timpul este materia primă a vieții noastre. Cum alegem să o cheltuim, ne modelează viața în consecință. Deci, a avea motivația de a o cheltui pentru atingerea obiectivelor este crucială pentru a ne crea viața pe care o dorim.

Ce este Motivația?

Dicționarul Oxford definește motivația ca dorința sau dorința de a face ceva – impulsul nostru de a acționa.

Din punct de vedere științific, motivația își are rădăcinile în căile dopaminei ale creierului nostru. Când facem ceva care se simte bine, aceasta este dopamina. Acțiunile noastre sunt conduse de dorința pentru acea recompensă (sentimentul bun).

Autorul Steven Pressfield descrie motivația mai practic. El spune că am ajuns într-un punct în care durerea de a nu face ceva devine mai mare decât durerea de a-l face. El vede motivația ca trecând pragul în care este mai ușor să acționezi decât să fii inactiv. Ca și cum alegi să te simți stânjenit în timp ce faci apeluri de vânzări decât să te simți dezamăgit de un cont bancar în scădere.

Oricum ai alege să te gândești la asta, cu toții dorim să valorificăm motivația pentru a ne atinge obiectivele.

Cum să fii motivat

James Clear, autorul cărții Atomic Habits, spune că majoritatea oamenilor înțeleg greșit motivația. Ei cred că motivația este ceea ce ne face să luăm măsuri. În realitate, motivația este adesea rezultatul acțiunii, nu cauza acesteia. Odată ce începem o sarcină, este mai ușor să continuăm să progresăm. La fel ca prima lege a lui Isaac Newton: obiectele în mișcare rămân în mișcare.

Aceasta înseamnă că cea mai mare parte a rezistenței atunci când lucrați la obiectivele dvs. vine chiar înainte de a începe. Deoarece motivația apare în mod natural după ce începem, trebuie să ne concentrăm pe a face începutul mai ușor.

4 moduri de a face începutul mai ușor

1. Programează-l

Unul dintre motivele pentru care oamenii nu pot începe lucrurile este că nu au planificat când să o facă.

Când lucrurile nu sunt programate, le este mai ușor să cadă pe margine. Vei ajunge să speri că motivația îți cade în poală sau să speri că vei aduna suficientă voință pentru a o duce la bun sfârșit.

Un articol din The Guardian spunea: „Dacă irosești resurse încercând să decizi când sau unde să lucrezi, îți vei împiedica capacitatea de a face munca.”

2. Măsoară ceva

Este ușor să te simți neinspirat atunci când nu știi dacă faci progrese sau chiar la ce lucrezi. De aceea trebuie să vă faceți succesul măsurabil într-un fel. Începeți este ușor atunci când știți exact cât de mult mai aproape vă vor aduce acțiunile actuale de atingerea obiectivului.

3. Motivația extrinsecă

Acest tip de motivație provine din factori externi. Poate fi fie pozitiv, fie negativ. Motivația pozitivă constă în stimulente precum bani, premii și note. Motivația negativă constă în elemente de descurajare, cum ar fi concedierea, lupta sau amendă. Motivația extrinsecă nu funcționează eficient pe termen lung, dar poate funcționa bine pe termen scurt pentru a vă ajuta să începeți ceva.

4. Faceți-l public

Rămâneți responsabil spunându-le prietenilor și familiei obiectivele dvs. sau chiar împărtășindu-le pe rețelele sociale. Acest lucru face mai ușor să începi ceva, deoarece ești presat să nu-i dezamăgi pe alții.

„Oamenii spun adesea că motivația nu durează. Ei bine, nici scăldat – de aceea îl recomandăm zilnic.” – Zig Ziglar

Cum să rămâneți motivați pe termen lung

Când spunem că vrem să ne simțim motivați să facem ceva, nu vrem să fim împinși sau vinovați să facem o sarcină. Vrem să fim atât de atrași și atrași de idee, încât să nu putem rezista să nu luăm măsuri. De aceea este important să construiți o fundație care să vă stabilească consistența.

Acestea sunt 5 tehnici care te vor ajuta să faci exact asta:

1. Rămâi în zona ta de bucăți de aur

Zona goldilocks este atunci când o sarcină este nivelul perfect de dificultate – nu prea grea și nici prea ușoară. În această zonă, atingem vârful motivației și concentrăm.

De exemplu, să presupunem că joci un meci serios de tenis împotriva unui copil de 4 ani. La acest nivel de dificultate, te vei plictisi rapid și nu vrei să joci. Acum să presupunem că joci un meci serios de tenis împotriva Serenei Williams. La acest nivel de dificultate, vei deveni rapid demotivat, deoarece meciul este prea dificil.

Zona Goldilocks se află la mijlocul acestui spectru. Vrei să înfrunți pe cineva cu aceeași îndemânare ca tine. Așa ai șansa de a câștiga, dar trebuie să te concentrezi și să încerci. Ajustarea volumului de muncă și a obiectivelor în timp pentru a rămâne în zona Goldilocks vă menține implicat și motivat pe termen lung.

2. Urmăriți obiective motivate intrinsec

A fi intrinsec motivat pentru a atinge un obiectiv este atunci când vrei să-l atingi pentru ceea ce este. Nu există factori externi precum o recompensă sau riscul de a fi concediat. Motivația din spatele acțiunilor tale vine din interior.

Pentru majoritatea obiectivelor intrinseci, le urmărim pentru că ne vor îmbogăți viața sau ne vor apropia de împlinire. Acest lucru face ca aceste obiective să fie extrem de durabile pe termen lung, deoarece ne afectează în mod direct calitatea vieții și lucrurile la care ne pasă.

3. Folosiți „chinking”

Chunking este tehnica de a împărți un obiectiv în ținte mai mici pe termen scurt. Făcând acest lucru, obțineți mai multe succese în urmărirea obiectivului principal. Acest lucru declanșează sistemul de recompense al creierului și te determină să continui.

În mod tradițional, puteți stabili un obiectiv pe care vă așteptați să îl atingeți într-un an. Este mult timp să te angajezi fără să vezi niciun rezultat pe parcurs. Prin împărțirea obiectivelor dvs. în ținte lunare sau trimestriale, obțineți consolidarea pozitivă consistentă de care aveți nevoie pentru a rămâne motivat pe termen lung.

De exemplu, în loc să încercați să slăbiți 50 de lire sterline într-un an, încercați să slăbiți 4 lire sterline în fiecare lună timp de 12 luni.

4. Fii flexibil

Cu toții suntem victime ale circumstanțelor. De-a lungul călătoriei noastre se întâmplă lucruri la care ne putem adapta sau renunțăm. De aceea, este important să ai marjă și flexibilitate atunci când urmărești un obiectiv. Dacă te aștepți ca totul să meargă perfect, eșecul inevitabil te poate face dezactivat și lipsit de dorințe. Când plănuiți ca lucrurile să meargă prost, vă asigurați că puteți ține pasul pe termen lung.

5. Urmărește-ți obiectivele într-un mod durabil

Nu-ți pierde speranța când nu ai succes peste noapte. Succesele peste noapte sunt de 1% – în cea mai mare parte, ele nu există. Ceea ce vedem ca fiind un „succes peste noapte” este de fapt nenumărate ore de muncă în culise, ajungând în sfârșit la un punct de cotitură. Urmărirea obiectivelor este o poveste de răbdare, perseverență și efort nevăzut.

Nu te compara cu ceilalți. Comparația este o rețetă pentru o scădere a încrederii în sine și a satisfacției. De asemenea, cultivă o mentalitate în care crezi că nu ai făcut suficient. Drept urmare, s-ar putea să vă ridicați așteptările și să puneți mai multă presiune asupra dvs.

Acest lucru este inutil, deoarece lucrurile care merită a fi realizate necesită timp. Deci, evident, nu ne vom compara cu lucrurile din jurul nostru atunci când începem.

Stăpânirea motivației este o superputere. Cu această abilitate la îndemână, îți poți îndeplini obiectivele și poți forma o viață în care vrei să trăiești.