Cum să rămâneți în momentul prezent în viața de zi cu zi: 5 obiceiuri simple

How to Stay in the Present Moment in Everyday Life

„Nu locuiți în trecut, nu visați la viitor, concentrați mintea pe momentul prezent.”
Buddha

Există un singur timp și un loc în care poți fi și ai orice control asupra.

Momentul prezent.

Dar cei mai mulți dintre noi încă ne petrecem multe din zilele noastre obișnuite pierdute în amintiri, retrăind o vacanță însorită sau poate, mai frecvent, repetând un vechi conflict sau o situație negativă iar și iar în gândurile noastre.

Sau ne pierdem în scenarii despre ce s-ar putea întâmpla în viitor. Poate prin visele pline de urări.

Sau poate construind monștri în mintea noastră în timp ce gândurile se rotesc și creează munți înfricoșători și periculoși din dealuri de cârtiță sau doar din aer.

Sau gândurile tale pot deveni împărțite și neconcentrate între mai multe lucruri și sarcini diferite.

Dacă îți petreci multe din momentele și timpul de zi cu zi în viitor sau în trecut sau ai dificultăți de concentrare și simți că acest lucru poate avea un efect negativ asupra vieții tale, atunci poate vrei să înveți să trăiești mai mult în momentul prezent.

Iată ce funcționează pentru mine pentru a face asta. Doar câteva lucruri simple pe care le folosesc în ziua mea normală.

1. O singură sarcină nu numai munca ta.

Eu și mulți alții am scris și am vorbit adesea despre importanța asumării unei singure sarcini pentru a o duce la îndeplinire mai eficient.

Am descoperit că devine mai ușor pentru mine să rămân prezent mai mult timp pe parcursul zilei dacă fac totul cât de bine pot.

Asta înseamnă să nu folosesc file atunci când navighez pe internet, ci să fiu pe deplin implicat cu un singur lucru online la un moment dat. Înseamnă să nu îmi folosesc smartphone-ul sau computerul, deoarece încerc să mă uit și la televizor.

Sau pentru a utiliza oricare dintre acele dispozitive de internet în timpul unei conversații.

Începeți bine ziua și setați-i tonul făcând câte un lucru pe rând, de îndată ce vă treziți.

Dacă trebuie să faceți mai multe sarcini, atunci încercați să stabiliți un anumit moment pentru aceasta în timpul zilei. Poate o oră și ceva după-amiaza.

2. Fă-o încet.

Când te trezești și începi să faci primul lucru al zilei, apoi încetinește puțin.

Fă-o și următoarele lucruri într-un ritm relaxat și calm. Probabil că nu va dura mult mai mult decât dacă o faci rapid.

Și vei putea să rămâi prezent mai ușor, să te concentrezi pe fiecare lucru pe care îl faci și să găsești o simplă bucurie sau liniște în el.

Fă asta în loc să-ți crești stresul imediat și să te blochezi în griji sau să faci bucle despre ceea ce s-ar putea întâmpla astăzi chiar înainte de a lua micul dejun.

Și pe măsură ce vă deplasați prin ziua, încercați să o faceți încet când puteți.

3. Spune-ți: acum sunt…

Pe măsură ce fac ceva, pur și simplu îmi spun asta în mintea mea: acum sunt X.

De exemplu, dacă mă spăl pe dinți, atunci îmi spun: Acum mă spăl pe dinți.

Acest obicei este poate cel mai important atunci când faci lucruri în care este ușor să te îndepărtezi de viitor sau trecut. Poate fi atunci când te speli pe păr sau pe dinți sau când faci o plimbare la supermarket.

Nu îmi spun această linie tot timpul, dar o piper de câteva ori pe parcursul zilei.

4. Minimizați ceea ce vă lăsați în cap devreme în timpul zilei.

Dacă verific e-mailul, Facebook și alte site-uri online la începutul zilei, am constatat că voi avea mai multe gânduri care îmi trec prin cap.

Și astfel devine mult mai greu să te concentrezi pe ceva, să rămâi prezent și să nu fii târât într-o buclă de gânduri negative.

Așa că opțiunea bună față de mine a devenit să nu verific nimic la începutul zilei. Și să verific lucrurile de câte ori pot.

Dacă minimizez astfel de lucruri, atunci ziua mea devine mai ușoară și mai simplă și nu numai că rămân prezent mai ușor, dar tind și să fac mai multe lucruri importante.

5. Nu, nu, nu + reconectați-vă cu aici și acum.

Cele patru sfaturi de mai sus vă fac mai ușor să rămâneți în momentul prezent și să îl folosiți și să vă bucurați din plin de el.

Dar în fiecare zi încă merg în trecut sau în viitor. Sau gândurile mele se împart între lucruri diferite.

Dacă ați citit vreunul dintre lucrurile mele despre stima de sine, atunci știți că folosesc adesea un cuvânt stop sau o expresie pentru a perturba și opri rapid criticul interior sau un tren de gândire dăunător. Eu fac același lucru aici.

De cât de repede observ că gândurile mele s-au îndepărtat, îmi spun: Nu, nu, nu.

Apoi am continuat rapid, concentrându-mă doar pe respirația mea sau doar pe ceea ce se întâmplă în jurul meu chiar acum, cu toate simțurile mele, timp de un minut sau două pentru a mă retrage în acest moment prezent.