Perfecţionism. Cuvântul care rupe sau face o persoană să se străduiască să ajungă în vârful jocului său. Dicționarul afirmă perfecționismul drept „refuzul de a accepta orice standard mai puțin de perfecțiune”, în timp ce definiția mea a cuvântului merge mai mult pe linia unui „mod frumos de a ura viața și de a te trimite devreme în mormânt”.
Și înainte de a-mi inunda căsuța de e-mail cu mesaje de ură, ascultă-mă. Nu spun că cei care se identifică drept perfecționiști sunt prost maniere sau au intenții greșite. Ceea ce spun este că dacă vrei să reușești și să mergi înainte în viață, perfecționismul nu te va duce acolo mai devreme.
Străduindu-te pentru ce este mai bun
Sigur, o persoană ar trebui și se poate strădui să aibă tot ce este mai bun în viață. Totuși, există o linie fină între atingerea obiectivelor dorite în viață și eșecul lamentabil din cauza așteptărilor nerealiste pe care și le-a creat cu această ideologie a „perfecționismului”. Nimic nu este niciodată perfect în viață și va fi întotdeauna loc de îmbunătățire în tot ceea ce facem, inclusiv în urmărirea succesului.
Dorința de a reuși
O persoană care caută să-și dorească tot ce este mai bun în viață și să atingă nivelul dorit de succes este una care este motivată de voința de a atinge măreția. Pe de altă parte, perfecționiștii sunt de obicei conduși de frica de eșec.
Frica de esec
Prin teama de a eșua, o persoană nu reușește să trăiască. Când o persoană alege să trăiască în acest mod, evaluându-se doar după realizările lor, se pregătește pentru eșecuri și mai mari în viață în ansamblu. Motivul pentru acest lucru este că felul în care se prețuiesc pe ei înșiși se împletește cu nivelul lor de succes. În momentul în care nu ating nivelul de perfecționism sau de succes pe care îl caută, se identifică drept eșecuri și se deschid criticilor. Nefericit aici este că cel care va da și va primi criticile nu este nimeni altul decât ei înșiși.
„Înțelegerea diferenței dintre efortul sănătos și perfecționism este esențială pentru a pune scutul și pentru a vă ridica viața. Cercetările arată că perfecționismul împiedică succesul. De fapt, este adesea calea către depresie, anxietate, dependență și paralizia vieții.” — Brené Brown
Îmbrățișează-ți pierderile
În loc să caute modalități de a-și îmbunătăți metodele sau căile către succes, perfecționiștii se luptă cu conceptul de a face față și de a suporta pierderile atunci când lucrurile nu merg cum e așa, ceea ce duce adesea la discuții negative cu sine și la exercitarea unor presiuni inutile asupra lor. . Acest lucru nu este doar nesănătos, ci și un mod dificil de a trăi și, după o perioadă lungă de expunere la o astfel de negativitate, în cele din urmă are un impact semnificativ asupra bunăstării emoționale și mentale.
Pentru a reuși cu adevărat, trebuie să înveți să accepte pierderile pe măsură ce apar și să nu permită blocajelor să definească cine sunt sau nivelul lor de succes. Succesul vine la cei care continuă să militeze, indiferent de câte ori sunt doborâți. Nu ați primit această promovare sau nu v-ați atins obiectivul de vânzări? Cui îi pasă.
Ei bine, poate șeful tău ar putea, dar nu-ți face griji pentru asta; ceea ce ar trebui să vă faceți griji este să nu vă faceți griji pentru acele mici denivelări de pe drum și să fiți dispus să acceptați că lucrurile nu pot fi întotdeauna perfecte sau nu pot merge așa cum ați sperat în căutarea succesului. Cu toate acestea, puteți învăța din experiență și puteți îmbunătăți metodele.
Fii majoreta ta
Am lucrat cu destui clienți de-a lungul anilor pentru a vedea impactul negativ pe care perfecționismul le poate avea asupra unei persoane; crede-ma, nu este frumos. Nu numai că bătălia constantă pentru a fi perfectă afectează o persoană, dar începe și încet să se scurgă în relațiile sale cu ceilalți, inclusiv cu cei pe care îi prețuiesc cel mai mult.
Un astfel de individ era un client de-al meu care lucra pentru o companie Fortune 500. După ani în care s-au împins până la extrem pentru a realiza ceea ce ei au numit viața „perfectă”, totul s-a prăbușit, forțându-i să-și reevalueze întreaga carieră și obsesia lor nesănătoasă pentru „perfecționism”. După ce au fost împinși la pragul pragului și au avut o cădere psihică, s-au mutat la țară și și-au deschis o mică afacere, care apropo, este înfloritoare!
Dar, cel mai bine, ei fac acum ceea ce le place, fără discuțiile negative constante cu care erau obișnuiți atunci când încearcă să creeze o fațadă a unei vieți perfecte și urmăresc ideea de perfecționism.
Lasă-l să curgă
Nu există nimic pe care o persoană să nu poată realiza în viață și ar trebui să ne străduim cu toții să facem tot ce putem. Totuși, făcând acest lucru, trebuie să înțelegem și să învățăm să ne acceptăm așa cum este, cu defecte și tot. O persoană care obține un mare succes nu este una care este perfectă, ci mai degrabă una care este dispusă să fie imperfectă și să accepte că greșelile vor fi făcute de-a lungul călătoriei către succes. Perfecționismul este doar o iluzie care pune așteptări nerealiste asupra unei persoane. Poți face lucrurile numai cât îți stă în putință și, dacă nu funcționează, încearcă din nou – asta este adevăratul succes.