Te consideri un bun prieten sau coleg? Înainte de a răspunde la această întrebare, întreabă-te: „Aduc la iveală ce e mai bun din oameni?” La urma urmei, poți fi un prieten bun – amabil, de încredere și altruist – dar să nu scoți ce e mai bun din ceilalți.
Inspirați oamenii să fie cei mai buni?
Una dintre calitățile unui prieten sau coleg excepțional este cineva care te ajută să devii tot ce poți fi. Dacă doriți să serviți ca o influență pozitivă în viața cuiva, iată 15 ghiduri de luat în considerare:
Vedeți bunătatea în ceilalți. Căutați scânteia strălucirii în toată lumea. Faceți oamenii să se simtă speciali și apreciați.
Fă-i pe oameni să se simtă bine cu ei înșiși. Fii majorete. Inspiră-i să do ei mai buni și să fi cele mai bune lor. După cum a spus Bill Walsh, legendarul antrenor de fotbal: „Cele mai puternice patru cuvinte sunt: cred în tine”.
Fii entuziasmat de realizările altora. Norocul cuiva nu este ghinionul tău. Singurele limitări ale a ceea ce puteți realiza sunt constrângerile pe care vi le puneți.
Încurajează responsabilitatea personală. Nu face oamenii dependenți de tine. Demonstrează-ți încrederea încurajând oamenii să gândească singuri, să ia propriile decizii și să-și dețină viața.
Fii un model exemplar. Poți să le dai oamenilor până când ești albastru, dar cel mai bun mod de a învăța pe cineva este să o faci spectacol, nu spune. Cuvintele exprimă ceea ce ai în minte, dar acțiunile tale spun ceea ce ai în inima ta.
Ajută oamenii să crească. Critica este un substitut ostil pentru feedback-ul constructiv. Lauda in public; prezintă neajunsuri în privat. Faceți observații impersonale. Concentrați-vă pe act, nu pe persoană.
Spune lucrurilor pe nume. Fii sincer cu oamenii – chiar dacă mesajul doare. Dacă credeți că protejarea sentimentelor cuiva este în interesul său, gândiți-vă din nou.
Stabiliți așteptări mari. Provocă-i pe oameni să-și părăsească zona de confort, să-și stabilească obiective întinse și să atingă cerul.
Promovați schimbarea pozitivă. Construiește tipul de relație în care tu a incuraja schimba mai degraba decat cerere aceasta. Oamenii se schimbă numai când schimbarea este alegerea lor.
Creșteți încrederea în sine. Oferă încurajare atunci când oamenii își ghicesc sau își pun la îndoială capacitățile.
Încurajează încrederea în sine. Arătați încredere mai degrabă decât control. Nu este nevoie să forțați oamenii să se conformeze; dacă îți joci cărțile corect, ei se vor descurca singuri.
Rămâneți deschis la minte. Respectați opiniile celorlalți – chiar dacă nu sunteți de acord. Prietenii adevărați dezbat probleme și pleacă ca prieteni.
Fii tolerant. Nu judeca oamenii pentru convingerile lor și nu-ți forța valorile asupra lor. Nu ne putem aștepta ca alții să-și abandoneze valorile mai mult decât am renunța noi pe ale noastre.
Demonstrează-ți loialitatea. Fii disponibil în vremuri bune și rele. Împrumută un umăr pe care să plângi când oamenii sunt jos în gropi.
Păstrați oamenii pe poteca dreaptă și îngustă. Provocați oamenii dacă își compromit valorile sau își scad standardele personale.
Fii cel mai bun tu
Modelele extraordinare care prezintă aceste trăsături își merită greutatea în aur. S-ar putea să pară duri, dar știi că sunt corecti. Pot părea intruzive, dar știți că vine dintr-un loc de îngrijire. Adevărul este că este ușor pentru cineva să lase ștacheta jos, să închidă ochii în privința unei conduite greșite sau să te „da” la moarte. Dar cineva căruia îi pasă cu adevărat te va ajuta să-ți realizezi adevăratul potențial.
A scoate la iveală ce este mai bun din ceilalți scoate la iveală tot ce este mai bun din tine.
Gândiți-vă la profesorul, părintele sau managerul care spunea frecvent „poți face mai bine”. Deși s-ar putea să fi fost frustrat și bolborosit pe sub răsuflarea ta, ei au ajutat să scoți tot ce e mai bun din tine și te-au făcut cine ești astăzi. Așa că, data viitoare când cineva te împinge la limitele tale, fă-ți un moment pentru a-i mulțumi pentru că a făcut diferența. După cum a spus Margaret Mead, antropologul, „Nu credeți niciodată că câțiva oameni grijulii nu pot schimba lumea. Căci, într-adevăr, asta este tot ce a avut vreodată.”
Vezi noua carte a lui Frank, Calea către o viață plină de sens.
Scoți ce e mai bun din oameni?
Vă rugăm să lăsați un comentariu și să ne spuneți ce credeți sau să-l împărtășiți cu cineva care poate beneficia de informații.
Lectură suplimentară:
Poți face mai bine
Schimbați viața cuiva și poate ajunge să o schimbe pe a voastră
Ești entuziasmat de succesul celorlalți?
Cine este eroul tău?
Crește-ți jocul
Cum să oferi feedback
Mulțumesc pentru o treabă bine făcută
Dacă vă place acest articol, abonați-vă la blogul nostru pentru a nu pierde nicio postare. Obțineți postări viitoare prin flux RSS, e-mail sau Facebook. Este gratis.