Cum să te vindeci de trădare și să ai încredere în tine (și în ceilalți) din nou

Întrebați pe oricine a fost trădat și vă vor spune că „cuțitul din spate” nu este doar o metaforă, ci o senzație fizică reală. Au trecut mai bine de zece ani de când m-am simțit dublat de un partener de afaceri și am plecat cu mâna goală de ceea ce credeam că este scopul meu în viață. Experiența a spart ceva în mine, dar asta nu a fost neapărat un lucru rău, mai ales când îmi dau seama că ceea ce mi-a spart a fost credința mea naivă și inocentă că o conversație bună, sinceră și un compromis reciproc ar putea depăși orice conflict. Uneori, nimic nu poate.

Neîncrezător în toată lumea

În lunile imediat următoare trădării mele, m-am simțit suspicios față de toată lumea. M-am întrebat: dacă cineva m-ar putea încuraja să mă deschid față de ei doar pentru a folosi acele informații împotriva mea mai târziu, nu ar putea cineva? Am început să mă întreb dacă promisiunile și înțelegerile nu erau altceva decât niște șiretlicuri pentru a ascunde motive ascunse. Am fost un prost? Toți au plecat să mă ia? Aceste întrebări periculoase amenințau să pună toate relațiile mele sub un nor întunecat de neîncredere.

Suspiciunea neîncetată era un loc psihic inconfortabil în care să mă aflu. Întotdeauna mă mândrisem cu natura mea de încredere. Dar asta însemna că am împărtășit adesea intimități cu oameni înainte ca aceștia să-și câștige dreptul de a le asculta. Am crezut că o relație puternică și reciprocă ar putea întotdeauna să depășească ambiția personală. Nu am considerat atât de des, ambiția oarbă este tocmai energia care distruge relațiile personale.

Cu timpul și munca interioară deliberată, am descoperit bijuteria ascunsă din interiorul durerii trădării mele: o conexiune mai bogată cu intuiția mea, care m-a ajutat apoi să stabilesc încrederea pe măsură ce am ieșit să construiesc relații mai bune și încredere, încă o dată.

Iată pașii prin care am trecut pentru a mă vindeca de trădare și pentru a avea din nou încredere în mine și în ceilalți.

1. Înțelege că nu este vorba despre tine

Trădarea pare foarte personală, dar este important să reții că acțiunile altora au mai mult de-a face cu peisajul lor interior decât cu tine. S-ar putea să încerce să demonstreze ceva lor înșiși sau altora. Sau, poate că energia voastră le amintește de o relație anterioară și acționează din obișnuință, nesiguranță, frică sau protecție. Într-adevăr, nimic din toate astea nu este treaba ta. Când cineva îți trădează încrederea, înțelege că ar face asta oricui în pielea ta. Nu vă întrebați de ce au făcut-o ajută la vindecare, așa că, dacă puteți, lăsați acele gânduri și idei să plece.

2. Înțelege că este vorba în totalitate despre tine

Stai, nu am spus doar că nu era vorba despre tine? Da. Dar și: este în întregime despre tine. Adică: trădarea încrederii tale de către altcineva reflectă o trădare a ta de către tine. De exemplu, în situația mea, corpul meu încercase să mă avertizeze în o sută de moduri diferite că ceva nu este în regulă. Dar, am respins durerile de cap, insomnia și coșmarurile. Deci, unde a fost adevărata trădare?

Nimic din toate acestea nu înseamnă a transfera vina de la cealaltă persoană către tine. Este mai practic decât atât: a deveni conștienți de unde sau cum ne-am greșit noi înșine este modul în care ne asigurăm că nu o mai facem. După cum spune autorul Byron Katie, „Atâta timp cât crezi că cauza problemei tale este „acolo” – atâta timp cât crezi că cineva sau orice este responsabil pentru suferința ta – situația este fără speranță.”

„Secretul schimbării este să vă concentrați toată energia nu pe lupta cu vechiul, ci pe construirea noului.” – Socrate

3. Iartă… sau nu

Mulți oameni cred că iertarea este o parte importantă a vindecării împotriva trădării. Sunt de acord că se poate, dar iertarea este un lucru complicat, unul pe care adesea îl înțelegem greșit. Adesea, o oferim prea devreme, încercând să ne prefacem că suntem „mai presus de toate” înainte de a procesa complet suferința.

Pentru ca iertarea să fie eliberatoare, trebuie să fie un act care să țină cont de ceea ce face pentru tine, nu pentru cealaltă persoană, nu pentru un spectator, nici măcar pentru un consilier bine intenționat. Iar iertarea nu înseamnă a permite acelei persoane să revină în viața ta, la orice nivel. Când iertarea funcționează cel mai bine, îți resetează granițele – aceleași granițe care au fost încălcate în relație. Și, te ajută să recâștigi spațiul din inima și mintea ta care a fost încălcat.

4. Tăiați legăturile

Pentru a vă vindeca eficient de o trădare, trebuie să vă puneți într-o bulă de protecție. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să tăiați toate legăturile, fie că este vorba de rețelele sociale sau de a părăsi grupurile de prieteni sau cercurile sociale. Deocamdată, trebuie să-ți pui bunăstarea înaintea tuturor. Deși acest lucru poate simți o pedeapsă suplimentară, a te înfășura într-un balon de protecție înseamnă că nu vei vedea brusc o imagine care să redeschidă pe telefonul tău răni care erau pe cale să se vindece. Da, ești puternic, dar a fi în preajma unor oameni care îți amintesc de infractor nu va face decât să-ți încetinească vindecarea.

Nu uitați și de legăturile energetice și tăiați „acordurile” care au fost create între voi. Acest lucru se poate face prin jurnal sau meditație, în care vizualizați aceste conexiuni și vă imaginați că luați foarfece la ele. Vei fi uimit de cât de repede această practică simplă eliberează spațiu în mintea și inima ta.

5. Renegociază-ți relațiile

Acesta este pasul în care ajungi să-ți renegociezi relațiile — începând cu cea cu tine însuți. Poți vedea semnele pe care le-ai ratat? Poți să faci pace cu emoțiile și corpul tău pentru eforturile lor în situație? Și, te vei angaja să asculți mai îndeaproape vocea liniștită și mică din tine, care ar putea indica ceva ce nu vrei să vezi? Deși nu putem vindeca întotdeauna daunele pe care trădarea le face într-o relație, de acum înainte putem dezvolta o dependență mai profundă de semnele și semnalele corpului nostru.

Știi că te vindeci când…

Știi că te vindeci când poți privi înapoi la o persoană sau la un eveniment și nu simți că inima îți bate bate sau palmele transpira. Te vindeci când acea persoană nu ocupă atât de mult spațiu sau timp în viața ta, sau când trec ore sau zile fără să te gândești la ele. Și, după ce trece suficient timp, știi că ești vindecat atunci când poți privi înapoi cu compasiune pentru tine, recunoscând, de asemenea, cât de mult ai devenit mai înțelept. Într-o zi, ai putea chiar să-i mulțumești acelei persoane pentru că te-a făcut ceea ce ești astăzi. Știu că sună nebunesc, mai ales dacă ești proaspăt de la o trădare. În urmă cu zece ani, aș fi fost de acord că ideea de a-i mulțumi fostului meu partener era o prostie. Dar iată-mă și nu mai am nimic în inimă în jurul acestei situații, în afară de recunoștință și înțelegere.

Nimeni nu vrea să experimenteze vreodată o trădare. Dar, dacă te găsești cu proverbialul cuțit în spate, poți folosi acești pași pentru a topi acel cuțit în înțelepciune, discernământ și într-o relație mai intimă, de încredere cu tine însuți, care se va traduce în relații mai sănătoase cu ceilalți în viitor.