Când auzim că liderii ar trebui să opereze în zonele lor de geniu, este ușor să ne gândim că acest lucru se aplică numai sarcinilor în care excelează. Deși acest lucru este adevărat, piesa puzzle-ului care este adesea trecută cu vederea este corelația pozitivă dintre zona de geniu a unui lider și stilul său de conducere.
Acest lucru este important deoarece necunoașterea stilului dvs. de conducere poate duce la frustrare, fricțiuni și, în cele din urmă, eșecul în îndeplinirea KPI-urilor (Indicatorii cheie de performanță) pe măsură ce încercați să vă dezvoltați și să vă extindeți afacerea.
Vrei să știi cum poți evita aceste capcane? Continuați să citiți pentru a descoperi unde vă încadrați în următoarele 3 stiluri comune de leadership:
Creator de valoare
Acest tip de lider vrea să creeze valoare pentru consumatorii și colegii lor de echipă. Preocupările de bază pentru acest tip de lider sunt: Produsul meu se vinde? Oamenii interacționează cu marca mea după ce s-au înscris? Le spun altora despre asta? Acestea sunt lucruri importante pe care un creator de valoare dorește să le măsoare și să le îmbunătățească.
Acest tip de stil de conducere este adesea întâlnit la directorii de marketing sau oamenii de vânzări, deoarece au o înțelegere clară a afacerii și a propunerii de valoare a produsului. Aceștia sunt oamenii care ies în lume pentru a comunica de ce oamenii ar trebui să cumpere produsul lor. Creatori de valoare renumiti Steve Jobs. Elon Musk și Gary Vee.
Punctele forte ale creatorului de valoare
- Aveți abilități excelente de vânzări și marketing
- Au o înțelegere excelentă a afacerii lor, a mărcii și a valorii produsului
- Aflați cum să creați valoare prin reunirea diferitelor industrii. De exemplu, Steve Jobs a fost un creator de valoare. El a adus împreună tehnologia și muzica, creând iPod-ul și o mare cerere și dorință pentru produs
Punctele slabe ale creatorului de valoare
- Credința lor puternică în afacerea și produsul lor îi poate determina să nu caute sfaturi sau să asculte pe alții
- În timp ce personalitatea creatorului de valoare și flerul de vânzări duc la succes, poate provoca fricțiuni între colegii de echipă și alți lideri, deoarece aceștia ar putea dori ca lucrurile să se facă așa cum sunt.
- Vânzarea excesivă a beneficiilor produsului lor este o altă capcană care poate face ca creatorul de valoare să-și piardă credibilitatea dacă produsul lor nu se ridică la nivelul așteptărilor
„Nu avem nevoie de magie pentru a schimba lumea, purtăm deja toată puterea de care avem nevoie în noi înșine: avem puterea de a ne imagina mai bine.” – JK Rowling
Operatorul de afaceri
Ești un creator de valoare? Dacă nu, s-ar putea să fii doar un operator de afaceri. Un operator de afaceri este preocupat de sistemele și tehnologia care mențin afacerea în funcțiune. Spre deosebire de creatorul de valoare, ale cărui puncte forte sunt văzute mai ales în afara afacerii prin vânzări și marketing, operatorul de afaceri excelează în operațiunile de zi cu zi ale afacerii. Acesta este motivul pentru care sunt cunoscuți și ca „operatorii de sistem”.
Exemple de operatori de afaceri de succes sunt Jeff Bezos și Jack Welch, care ambii au reușit să construiască și să extindă mari entități prin îmbunătățirea modelelor lor de afaceri respective.
Punctele forte ale operatorului de afaceri
- Aveți o înțelegere profundă a modului în care fiecare departament și sistem este conectat și modul în care acest lucru afectează afacerea generală
- Mențineți afacerea în funcțiune și în creștere prin modele și sisteme de afaceri inovatoare
Punctele slabe ale operatorului de afaceri
- Operatorii de afaceri pot fi prea concentrați pe sisteme care le-ar putea face prea rigide și ar putea înăbuși creativitatea
- Concentrarea lor asupra sistemelor de afaceri îi poate face să piardă legătura cu oamenii din cadrul companiei sau să simtă că sunt dispensabili în comparație
Dezvoltatorul People
Ești un lider care dorește să-și vadă echipa crescând, să fie împlinit de locurile de muncă și, în cele din urmă, să fie fericit? Atunci s-ar putea să fii un dezvoltator de oameni. Numele îl dezvăluie, dar iată o scurtă explicație a acestui stil de conducere. Un dezvoltator de oameni dorește să dezvolte și să cultive talentul colegilor de echipă.
Gândiți-vă la Oprah sau, mai precis, la Oprah Winfrey Show. De la echipa până la distribuția care a intrat în spectacol, tuturor li s-a oferit oportunitatea de a-și prezenta talentul, noua carte sau povestea lor. Spectacolul a dus la senzații pop nou descoperite și chiar la cărți de succes. Acesta nu a fost doar așa-numitul „efect Oprah” în acțiune, ci o dovadă a stilului ei de conducere.
Dezvoltatorul de oameni creează un mediu fericit pentru angajați, deoarece satisfacția lor în muncă va avea ca rezultat să rămână în afacere și să aibă performanțe optime.
Atuurile dezvoltatorilor de oameni
- Să aibă capacitatea de a construi relații cu angajații și clienții
- Poate crește și dezvolta talentul, rezultând angajați calificați și productivitate crescută
- Poate crea medii de lucru sănătoase și fericite care promovează satisfacția angajaților
Punctele slabe ale dezvoltatorilor de oameni
- Dezvoltatorul de oameni poate fi pe placul oamenilor
- Ei pot dezvolta un atașament față de colegii lor, ceea ce poate îngreuna aplicarea regulilor companiei și a termenelor limită
- Un dezvoltator de oameni se poate lupta cu repercusiunile impuse
- Ei pot avea dificultăți în a oferi feedback negativ
Pe măsură ce peisajul afacerilor se schimbă, la fel se schimbă și fața leadershipului și stilurile de conducere în afaceri. Un lider bun este unul care este conectat la marketingul afacerii, sistemele și oamenii săi. În timp ce alții pot avea în mod natural unul sau două dintre aceste stiluri de conducere, fiecare lider poate învăța cum să vadă lucrurile din punctul de vedere al creatorilor de valoare, al unui operator de afaceri și al unui dezvoltator de oameni. A avea o structură de conducere diversă, care include diferite tipuri de stiluri de conducere este esențială pentru succesul unei afaceri în această lume în continuă schimbare.