Când ajungi acasă de la serviciu, care este primul lucru pe care vrei să-l faci? Este să începi să faci exerciții? Este de lucru la o nouă agitație laterală? Sau este stăpânirea unui instrument muzical nou-nouț? De fapt, aș paria cash că NU vrei să faci niciunul dintre acele lucruri. De fapt, este foarte probabil să dorești să faci opusul – și asta înseamnă să te strecori în hainele de casă, să sari pe un scaun confortabil și să te scufunzi într-o emisiune interesantă pe Netflix sau să răsfoiești rețelele sociale.
La urma urmei, asta vrea să facă un om normal după o zi grea de muncă. Din păcate, este evident că niciunul dintre aceste lucruri nu îți va îmbunătăți viața în niciun fel. Din fericire, este posibil să renunți la acest obicei leneș pentru a nu rămâne blocat într-o mlaștină de mediocritate pentru tot restul vieții. Și tot ce este nevoie este o mică „ajustare a atitudinii” pentru a face acest lucru.
Motivația ta are nevoie de niște „chutzpa” pentru a te declanșa
Odată ce o persoană termină o sarcină, înclinația naturală este să se relaxeze. Dar problema este că doar pentru că organismul dorește să ia lucrurile mai ușor nu înseamnă că treaba este gata – și acesta este un sentiment la care ne putem raporta cu toții.
Din păcate, aceasta este o problemă fără sfârșit care necesită o strategie potrivită pentru a o contracara. Altfel, în fiecare zi vei face același lucru vechi. Și asta pentru a ceda sistemului de răspuns leneș și asemănător unui copil pe care îl are corpul uman. Și dacă vă lăsați corpul să vă dicteze toate acțiunile, ei bine, va căuta mâncare nedorită toată ziua și va încuraja excesul Netflix. Este clar că aceasta este o cale rapidă către o viață tristă și deprimată. Așa că haideți să rezolvăm această problemă din răsputeri.
„Nu există limite pentru ceea ce poți realiza, cu excepția limitelor pe care le pui în propria gândire.” – Brian Tracy
Motivația în zilele noastre nu are orice „margine” în ea
Oamenii sunt conectați să se cufunde în rutină și confort. Este o modalitate pentru noi de a conserva energia, astfel încât să o putem folosi pentru lucruri utile (cum ar fi scăparea de tigri). Dar nu mai trăim ca strămoșii noștri și este evident că nu avem nevoie de trăsături ca acestea în mediile moderne. Cu toate acestea, în ciuda lipsei noastre de nevoie de această caracteristică… nu merge nicăieri. Suntem pentru totdeauna blocați cu tendința de a căuta calea celei mai puține rezistențe, a mulțumirii instantanee și a confortului maxim. Chiar dacă înseamnă că trebuie să sacrificăm TOATE succesele noastre viitoare, fericirea și împlinirea din cauza asta.
Cum să adaugi claritate tacticilor tale de motivare preferate
Singura cale de ieșire din ceața noastră leneșă este să infuzie puțină electricitate în metodele noastre de motivare. Trebuie să fie ceva care să ne facă să ne oprim și să ne gândim la ce vrem să facem în orice moment. În acest fel, nu pur și simplu trecem la lene – în schimb, creierul nostru face de fapt niște analize cost/beneficiu pentru a afla dacă este de fapt o idee bună să consumăm Netflix câteva ore după muncă.
Am luat unele dintre cele mai populare tactici de motivare și le-am oferit un avantaj, astfel încât să funcționeze MULT mai eficient pentru a vă determina să luați măsuri pentru atingerea obiectivelor dvs. Îți sugerez să le încerci dacă primul tău obicei când ajungi acasă de la serviciu este să te relaxezi în clipa în care intri pe ușă.
1. Schimbați obiective SMART cu obiective SMARTS
În timp ce obiectivele SMART sunt bune pentru claritate și direcție, ele lipsesc atunci când vine vorba de motivație. Dar dacă adăugați un „S” suplimentar la sfârșit, aveți „mize” adăugate la mix. Dintr-o dată, noul tău obiectiv SMARTS te va determina să acționezi cât mai repede posibil.
Iată câteva idei pentru a te ajuta să mergi cu asta, le poți folosi ca rampe pentru a crea propriile variații destul de ușor:
- Dacă îți reușești obiectivul, poți să mănânci la un restaurant drăguț. Dacă nu reușești, atunci trebuie să mănânci un grapefruit crud întreg (urăsc grapefruit-urile, așa că înlocuiește-l cu ceea ce funcționează pentru tine).
- Dacă reușiți obiectivul dvs., puteți face o excursie de weekend într-un loc frumos. Dacă nu reușiți, trebuie să vă oferiți voluntar ca colector de gunoi pe marginea drumului.
- Dacă îți reușești obiectivul, poți să vezi un film de care ai fost entuziasmat. Dacă nu reușești, trebuie să urmărești un documentar plictisitor pe un subiect care nu te interesează.
Înțelegi ideea. Alegeți ceva de ambele părți ale spectrului de motivație și veți fi bine să vă îndepliniți obiectivele SMARTS.
2. Amintește-ți „de ce mare” și „de ce întunecat” de asemenea
Oamenilor le place să vorbească despre motivul principal care îi motivează să ia măsuri:
„Pentru familia mea.”
„Pentru a lăsa o moștenire.”
„Să faci ceva uimitor.”
Și asta e bine și bine. Dar oamenii au și o latură „întunecată” pentru ei și a pretinde că această latură nu există înseamnă, practic, a nega că suntem și oameni cu emoții negative.
Și asta e o mare greșeală. Există multă putere în emoțiile negative, deoarece ele pot crea acțiune. Această acțiune poate fi uneori nedorită, dar poate fi și direcționată către obiectivele pe care doriți să le îndepliniți.
Gelozia te poate determina să-ți îmbunătățești fizicul. Furia te poate împinge să crești veniturile dintr-o agitație secundară. Și chiar și lăcomia te poate determina să faci mai mult exerciții (uneori, când știu că sunt pe cale să mănânc rău, voi face exerciții în prealabil pentru a „echilibra”).
Totul este să găsești prize productive pentru emoțiile negative. Așa că, în loc să negi o parte normală, umană din noi, găsește o modalitate de a o folosi pentru a crea bine în viața ta și pentru a o face și mai bună.
„Pune-ți inima, mintea, intelectul și sufletul, chiar și la cele mai mici acte ale tale. Acesta este secretul succesului.” – Swami Sivananda
3. Asociază-te cu cei care au succes, dar nu-i ignora pe cei cu care NU vrei să fii
Gândește-te la o persoană din viața ta cu care NU vrei să fii. Ar putea fi un părinte incompetent. Un șef nerezonabil sau leneș. Sau un lider lipsit de etică de un fel. Atâta timp cât această persoană scoate la iveală un sentiment de rușine și dezgust, ai găsit o notă bună.
Ai persoana ta? Perfect. Data viitoare când vei găsi că parenting-ul tău lipsește… sau obiceiurile tale după muncă sunt leneși… sau stilul tău managerial este rușinos… gândește-te la această persoană. Gândiți-vă la cât de supărătoare sunt acțiunile lor și la felul în care „respectați linia” de a fi la fel ca ei. Odată ce faci asta, vei descoperi instantaneu că acțiunile tale se schimbă, astfel încât să nu devii ca ei.
Aceasta este de fapt o tehnică motivațională destul de puternică, deoarece creează atât emoție, cât și acțiune în tine. Și o combinație ca aceasta vă va pune în mișcare, astfel încât să vă atingeți obiectivele mult mai eficient.
Amintiți-vă că atunci când vine vorba de motivație, scopul NU este să vă simțiți bine sau inspirat – este să luați măsuri pentru atingerea obiectivelor dvs. Acesta este SINGURUL obiectiv. Și dacă sursa acelei motivații te face să te simți pozitiv sau îți dă anxietate… contează cu adevărat? Rezultatele sunt numele jocului în viață. Și cu aceste tactici „întunecate”, m-aș aștepta ca propria ta viață să aibă mai multă motivație și succes din cauza asta.