De ce o mentalitate optimistă te ajută să câștigi în viață

Mulți oameni par să creadă că optimiștii sunt oameni care pur și simplu ignoră lucrurile rele din viață și evită cu totul problemele. Nu este deloc cazul. De fapt, în realitate, este complet opusul.

Oamenii care au un mod optimist de a-și privi lumea aleargă de fapt către provocările din viața lor, deoarece știu că există o soluție pentru fiecare problemă.

Odată cu creșterea termenilor precum „gândire pozitivă”, la suprafață, aproape că poate părea optimism nerealist. Dar, cu o privire mai profundă asupra cercetărilor mai noi care decurg din psihologia pozitivă, este o mentalitate despre care oamenii de știință recunosc că vă poate maximiza potențialul în fiecare aspect.

De exemplu, studiile au arătat că optimiștii își iau mai puține zile de boală, primesc mai multe oferte de muncă, sunt mai buni să revină după eșec și sunt mai sănătoși. A fi echipat cu această mentalitate vă permite să creați un succes durabil pe termen lung.

În cartea lui Martin Seligman Optimismul invatat, un studiu britanic a analizat timp de cinci ani la șaizeci și nouă de femei cu cancer de sân. S-a concluzionat că femeile care nu au suferit o recidivă tind să fie cele care au răspuns la cancer cu un „spirit de luptă”.

Mai exact, această cercetare evidențiază o știință mai nouă numită Psychoneuroimmunology, care studiază modul în care sistemul nervos vă influențează sistemul imunitar. Pentru a spune acest lucru simplu, modul în care gândurile tale afectează corpul uman.

Cu alte cuvinte, gândurile tale te pot îmbolnăvi fizic. Sau gândurile tale te pot face sănătos din punct de vedere fizic.

Modul în care gândești determină aproape fiecare aspect al vieții tale. Martin Seligman, care a fost numit părintele psihologiei pozitive, spune că a învăța să fii optimist este o modalitate vitală de a ajuta la maximizarea sănătății tale mintale și de a trăi o viață mai bună.

Totul începe cu povestea pe care ți-o spui în viața de zi cu zi. Puteți privi o situație de viață ca și cum ceașca ar fi pe jumătate plină sau pe jumătate goală.

Aceasta este o alegere pe care o avem; cu toate acestea, din moment ce cei mai mulți dintre noi au fost condiționați de ceea ce oamenii de știință numesc „prejudecățile negative”, creierul nostru tinde să se concentreze pe ceea ce nu merge bine în viața noastră, în loc de ceea ce merge bine.

După cum spune Seligman,

„Viața provoacă aceleași eșecuri și tragedii optimistului ca și pesimistului, dar optimistul le suportă mai bine.”

Învingerea furtunii pentru a avansa spre obiectivele tale, în ciuda eșecurilor continue, este singura abilitate esențială care poate determina succesul tău în obiectivele tale profesionale, relațiile și sănătatea.

Lucrul grozav despre a deveni optimist, este o abilitate care poate fi învățată. La fel ca mersul pe bicicletă sau conducerea unui stick, odată ce o înveți, devine mai ușor data viitoare când o exersezi.

Când practicați în mod deliberat suficient de mult, vă construiți un obicei, iar comportamentul poate deveni inconștient. Aceasta înseamnă că nu necesită aceeași cantitate de energie mentală ca la prima dată când ai început. Te-ai făcut atât de bun încât necesită puțin sau deloc gândire conștientă.

Știința ne spune acum că, modificându-vă în mod conștient gândirea, vă puteți reconecta literalmente structura creierului.

Schimbarea poveștii pe care ți-o spui în fiecare zi și să vezi paharul pe jumătate plin și nu pe jumătate gol este la fel ca un mușchi care poate fi întărit pentru rezultatul dorit pe viitor.

După cum spune Winston Churchill, „un pesimist vede dificultatea în fiecare oportunitate; un optimist vede oportunitatea în fiecare dificultate.”

Dacă vrei să-ți câștigi avantajul și să-ți construiești o mentalitate optimistă indestructibilă pentru a-ți îmbunătăți rezultatele în viața ta, iată câteva lucruri pe care le poți încerca:

Recunoaște binele care se întâmplă în viața ta

A început să observe lucruri bune care se întâmplă în viață și să le savureze. Lucruri bune ni se întâmplă tot timpul, dar ne uităm inconștient dincolo de ele. Odată ce observi aceste victorii aparent mici din viața ta, îți vei antrena creierul să recunoască mai multe dintre ele.

Când ceva nu merge bine în viața ta, amintește-ți că nu este permanent.

Lucrurile apar mereu. Este inevitabil. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine este să recunoști disconfortul pe care îl simți, dar să nu rumiți asupra lui. Situațiile din viață nu sunt niciodată permanente decât dacă renunți. Oamenii care sunt optimiști cred că cauzele evenimentelor rele sunt temporare. Amintește-ți întotdeauna că cineva a găsit o soluție pentru ceea ce treci.

Nu vă bălăciți când apar evenimente rele. Fă ceva.

Când apar dezamăgiri, stagnare sau emoții negative, poate fi ușor să te ghemuiești într-o minge și să nu faci nimic. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru creier și corpul tău este să faci mișcare, să meditezi sau să vorbești cu cineva. Exercițiile fizice vă pot transforma întreaga stare psihologică în mai puțin de câteva minute. Meditația poate atenua stresul, iar discuția cu un prieten te poate scoate din ocazional mental și poate oferi o perspectivă sănătoasă a situației tale.