De ce poate fi mai greu pentru creativi să-și atingă obiectivele

Poate, ca și mine, ești o persoană foarte creativă. Un visator. Un idealist. Și aveți obiective și vise mari pe care ați dori să le îndepliniți. Dacă este cazul, sunt pe cale să împărtășesc informații care vă vor fi foarte benefice. Dacă ești un antreprenor aspirant, aceste informații sunt vitale – știu din experiență.

Temuta întrebare

A fost o după-amiază fierbinte și înfundată în Bangkok. Luam prânzul la un cărucior de mâncare în aer liber.

„Deci, cum merge afacerea ta?” a întrebat prietenul meu antreprenor.

Inima mi s-a accelerat. Corpul mi s-a tensionat. Mi-a displăcut atât de mult întrebarea asta. „Ajung acolo”, am mormăit între două înghițituri de Pad Thai.

Cu aproape un an înainte, îmi părăsisem slujba și apartamentul din Montreal și plecasem cu avionul în Thailanda cu intenția de a „face ca asta să se întâmple”. Mi-am petrecut acel an în Thailanda zbuciindu-mă, demarând o grămadă de proiecte și renunțând la toate, unul după altul, cel mai adesea din cauza că am fost distras de o idee nouă sau pur și simplu și-am pierdut interesul. Nu făceam niciun progres, iar economiile îmi secau.

„Ce este în neregulă cu mine?” Îmi amintesc că m-am gândit. Chestia a fost că nu doar acel an în Thailanda era îngrijorător; M-am grăbit de cinci ani, fără să mă apropii de o afacere profitabilă. „De ce majoritatea antreprenorilor pe care îi cunosc nu au probleme în construirea afacerilor, adesea în doar câteva luni, și nu pot?”

Am primit răspunsul un an mai târziu.

Din cauza lui Vata

Un an mai târziu, am auzit-o pe un expert ayurvedic, Sahara Rose Ketabi, explicând pe podcast-ul ei de ce creativii (ca mine) se luptă adesea să-și atingă obiectivele. A fost unul dintre acele momente de bec.

Înainte de a vă împărtăși aceste informații de aur, cred că va ajuta să explic rapid ce este Ayurveda.

Ayurveda este un sistem de sănătate holistic care provine din India. Potrivit Ayurveda, există trei arhetipuri sau tipuri principale de energie (numite „doshas”): Vata, Pitta și Kapha. Fiecare arhetip are un set specific de caracteristici care ne influențează sănătatea fizică și psihologia. Fiecare are cele trei arhetipuri, dar în proporții diferite. De obicei avem un dosha sau un arhetip care este predominant.

De ce conteaza?

Ei bine, oamenii foarte creativi tind să fie predominant Vata dosha. Dacă te uiți la caracteristicile acestui dosha de mai jos, vei înțelege rapid de ce Vata poate fi problematică atunci când vine vorba de urmărirea obiectivelor.

Vata Dosha: tipul creativ

Oamenii care sunt predominant Vata tind să fie foarte „amețitori”, creativi și imaginativi, cu mii de idei care le învârt constant în cap ca tornadele. Ei pot fi artiști, filozofi sau vizionari. Au tendința de a fi liberi și puțin obsedați de libertate. În plus, acestea pot, de asemenea:

 • Răzgândiți-și des.
 • Distras-o ușor și fii foarte susceptibil la sindromul „obiectului strălucitor”.
 • Întâmpinați dificultăți în a vă concentra pe un singur lucru la un moment dat.
 • Fii multitasking masiv.
 • Emotioneaza-te usor, dar apoi pierde rapid interesul si plictiseste-te.
 • Fiți bun la începerea proiectelor, dar nu la finalizarea acestora; au dificultăți în a-și urma ideile.
 • Fii obsedat de libertate și „alergic” la structură.
 • Gândește-te prea mult la ideile lor, ceea ce duce de obicei la „paralizia analizei”, anxietate și chiar insomnie.

Dacă ești foarte creativ, probabil că te recunoști în unele dintre cele de mai sus. De asemenea, puteți vedea deja de ce poate fi dificil pentru oamenii Vata să-și atingă obiectivele.

Acestea fiind spuse, există modalități de a ne face mai ușor pentru noi, creativii, să reușim în viață. Cheia este să îmbunătățim calitățile celorlalte două dosha-uri din noi. (Amintiți-vă că toți avem cele trei energii în noi, doar în proporții diferite.)

„Dacă vrei să fii fericit, stabilește-ți un obiectiv care să-ți comandă gândurile, să-ți elibereze energia și să-ți inspire speranțe.” – Andrew Carnegie

Pitta Dosha: The Action-Taker

Oamenii Pitta sunt de obicei organizați, activi și cu performanțe mari. Ei tind să aibă personalități de tip A și mai multă autodisciplină și putere de voință decât celelalte arhetipuri și nu au nicio dificultăți să acționeze și să-și urmeze ideile. Spre deosebire de Vata, ei iubesc structura și rutine.

În dezavantaj, ei se pot suprasolicita și pot experimenta burnout și pot fi nerăbdători și controlați.

O persoană tipică Pitta ar putea lucra eficient ca manager sau CEO sau poate fi antreprenor. Sportivii și politicienii sunt, de asemenea, foarte Pitta.

Kapha Dosha: Hrănitorul

Al treilea arhetip este Kapha. Oamenii Kapha tind să fie întemeiați în mod natural și prezenți. Sunt prietenoși și au o energie calmă și hrănitoare. Cu toate acestea, atunci când energia lor Kapha este dezechilibrată (când este în exces), ei pot deveni letargici și blocați.

Cum să atingeți obiectivele ca Vata Dosha (tipul creativ)

Atingerea obiectivelor este foarte Pitta. Prin urmare, pentru a ne crește șansele de succes, trebuie să îmbunătățim calitățile Pitta din noi. În plus, deoarece Vata este foarte amețitor și predispus la anxietate, este, de asemenea, esențial să ne împământăm și să fim mai prezenți în sarcinile noastre de zi cu zi (adică, să îmbunătățim Kapha din noi).

Iată câteva lucruri specifice pe care le puteți face pentru a vă ajuta să vă atingeți obiectivele ca creativ:

 1. Asigurați-vă că vă scrieți obiectivele și să le citiți în fiecare dimineață și seară. Acesta poate fi cel mai simplu lucru pe care îl poți face pentru a rămâne concentrat asupra vederii tale și pentru a evita să te distragi. Deși această strategie este benefică pentru toată lumea, este esențial ca oamenii foarte creativi să-și atingă obiectivele.
 2. De asemenea, puteți scrie de ce fiecare obiectiv este important pentru dvs. și beneficiile pe care le veți obține în urma atingerii fiecărui obiectiv; care vă va ajuta să rămâneți motivat și să nu vă pierdeți interesul în mijlocul unui proiect (vă va ajuta să continuați).
 3. Notează-ți primele trei priorități pentru ziua următoare cândva cu o seară înainte. Asigurați-vă că le abordați mai întâi. Oamenii Vata tind să fie peste tot și să rămânem concentrați pe ceea ce mișcă acul este esențial pentru a ne îndeplini obiectivele.
 4. Exersați învățarea „just la timp” – hrăniți-vă numai informațiile pe care intenționați să le utilizați și să le implementați imediat. Acest lucru va reduce riscul supraîncărcării informaționale și sentimentele de anxietate care vin odată cu aceasta.
 5. Încercați să vă angajați într-un proiect principal la un moment dat (sau o idee sau strategie) și finalizați-l înainte de a începe unul nou. Terminarea a ceea ce începem este un obicei important de dezvoltat pentru succes.
 6. Aveți un prieten de responsabilitate, alăturați-vă unui creier sau angajați un antrenor. Vă va ajuta să rămâneți concentrat asupra obiectivelor dvs. și să progresați mai repede.
 7. Evitați multitaskingul. Știu cât de dificil poate fi asta pentru noi Vata. Pot să mănânc prânzul în timp ce urmăresc un videoclip YouTube și caut ceva pe internet în același timp. Dar asta pur și simplu nu este eficient.
 8. Consolidați-vă zilnic, fie că mergeți la o plimbare în natură, practicând yoga sau făcând exerciții de respirație sau orice altă practică de mindfulness care vă place.

Aceste strategii îți vor crește șansele de succes

Unii oameni foarte creativi au suficientă energie Pitta pentru a-și atinge obiectivele fără prea multe dificultăți. Cu toate acestea, pentru oamenii foarte Vata ca mine, poate fi o provocare să progreseze spre viziunea noastră. Din fericire, există modalități de a ne ușura lucrurile.

După ani de agitație ineficientă, am reușit în sfârșit să devin un antreprenor independent de locație. Totuși, călătoria a fost dureroasă și mi-aș fi dorit să fi știut despre Ayurveda în urmă cu zece ani – mi-ar fi făcut viața mult mai ușoară!

Sper că această informație vă poate ajuta și pe dvs.