Îți pui cartea de autoajutorare și te simți pregătit. Ești gata să cucerești orice sarcină herculeană care îți stă în calea succesului. Ești transformat și abia aștepți să arăți lumii de ce ești capabil. A doua zi, te trezești dimineața devreme. Opriți ceasul deșteptător al telefonului cu atâta energie încât știți că veți zdrobi ziua.
Trece o săptămână și încă o spargi. Oamenii din jurul tău încep să observe. Esti un om schimbat! Mai trece o săptămână, te simți puțin epuizat, dar ești soldat mai departe. În a treia săptămână, te simți cam rău de orice legat de motivație – ce s-a întâmplat aici?
Mi-am pus aceeași întrebare de nenumărate ori și mi-am dat seama că motivația produsă în masă nu poate dura decât atât de mult. Ce sa întâmplat este că ai primit un boost în motivație din cartea de autoajutorare, dar nu ai realizat durabil motivare; cea care durează pentru totdeauna.
Singurul mod în care puteți rămâne motivat este să vă personalizați motivația ta. Fă-l cât mai personal posibil. Trebuie să privești motivația de jos în sus, nu de sus în jos, perspectivă.
În acest articol, vă voi arăta cum să faceți exact asta. Veți învăța câteva sfaturi despre cum puteți personaliza motivația, construind-o din interior spre exterior.
1. Diagnosticați-vă punctele forte
Primul pas pentru a vă personaliza motivația este să vă identificați și să vă valorificați punctele forte.
Care este punctul tău forte?
Există două moduri de a găsi răspunsul:
- Analizează istoria realizărilor tale
- Întrebați oamenii care vă cunosc bine
De exemplu, când eram student universitar, am luat cea mai mare notă la vorbit în public. De asemenea, oamenii mi-au spus adesea că am un mod bun cu cuvintele (spun asta cu umilință!). Ce înseamnă toate acestea?
Înseamnă că am carisma. Sunt capabil să-i inspir pe alții cu cuvintele mele. Deci, cum pot folosi acest lucru pentru a-mi personaliza motivația?
Ei bine, dacă pot inspira oamenii cu cuvintele mele, mă pot inspira și eu cu ele. Eu vorbesc cu mine în fiecare zi. Ori de câte ori mă lipsesc de motivație, folosesc metafore, asemănări și personificări create din propria mea imaginație pentru a-mi scutura orice parazit care îmi suge puterea din suflet. Cuvintele mele nu m-au dezamăgit niciodată.
Identificați-vă punctele forte și valorificați-le.
2. Atingeți puterea simbolismului personal
Simbolismul este utilizarea simbolurilor pentru a reprezenta idei. De exemplu, crucea este un simbol al răscumpărării și al sacrificiului.
Motivația și succesul sunt forțele motrice din spatele a tot ceea ce faci, iar punctele forte te ajută să treci peste provocări pentru a-ți ajunge la destinație. Deci, de ce nu le dai tuturor acestor lucruri o formă concretă?
Când oferi ceea ce crezi într-o formă concretă, nu devine doar o parte din ceea ce ești. Aceasta devine cine esti. Acest lucru dă motivației un sens cu totul nou.
De exemplu, câteva dintre punctele mele forte sunt intensitatea, pasiunea, energia fizică, dorința de a se exprima și furia oarecum adânc îngropată față de ideea că cineva este mai bun decât mine în ceea ce fac. Am decis că simbolul soarelui reprezintă perfect cine sunt și cum îmi depășesc momentele de slăbiciune.
Îmi port colierul de soare tot timpul. Face parte din motivația mea. Arată lumii motivația mea și îmi place când oamenii mă întreabă despre asta.
Iată câteva alte moduri de a utiliza puterea simbolismului motivațional:
- Alege un simbol care reprezintă cel mai bine filosofia ta motivațională
- Creează-ți propria carte de identitate. Poza, numele, simbolul ales de dvs. și alte informații care contează pentru dvs. ar trebui să fie acolo.
- Inelele, colierele și brățările cu simbolul ales de dvs. sunt modalități excelente de a vă materializa motivația
- Tatuajele sunt și ele o opțiune, dar nu le recomand. Ele nu sunt ușor de unică și pe măsură ce progresați în călătoria dvs. motivațională, ceea ce motivează și ceea ce nu motivează vă poate schimba drastic. Nu vrei să fii rigid.
„Când ceva este suficient de important, o faci chiar dacă șansele nu sunt în favoarea ta.” – Elon Musk
3. Ritualizați-vă motivația
O altă modalitate de a face din motivație cine ești, nu doar o parte din ceea ce ești, este să o ritualizezi. Faceți din motivație un obicei, nu doar ceva ce faci „din când în când”.
Motivează-te în fiecare zi. Trezește-te dimineața și reamintește-ți ce contează pentru tine. Ceea ce faci va da roade într-o zi. Vizualizează cum te vei simți când îți vei atinge obiectivul și lucrurile pe care ți le va aduce: bani, putere, sex și faimă. Tot ceea ce este între tine și aceste lucruri este o muncă grea și inteligentă.
Am propriul meu discurs de motivație, scris personal, citit în fiecare dimineață. Discursul reflectă dorințele mele cele mai profunde. Nimeni nu poate debloca puterea sa masivă în afară de mine. O citesc cu voce tare și simt că cuvintele îmi reverberează în suflet.
Faceți din motivație un obicei.
4. Adaptează-te, nu adoptă
În timp ce articolele de motivație bune pot oferi îndrumări, ele nu oferă răspunsuri, deoarece numai tu le poți găsi. Oamenii care scriu despre motivație nu te cunosc la fel de bine cum te cunoști pe tine însuți. Adaptați articolele de motivație produse în serie la propriile nevoi, experiențe, gusturi și inteligență individuale.
De exemplu, dacă un articol de motivație sugerează că faci sarcina de care te temi cel mai mult dimineața în timp ce ești o persoană de după-amiază, nu o vei face dimineața. Puteți vedea cum un articol de motivație vă poate oferi o idee; fă ceea ce ți-e frică cel mai mult atunci când ești cel mai bun. Cu toate acestea, „când ești cel mai bun” variază de la individ la individ.
Adaptează ceea ce citești la unicitatea ta pentru a crea o motivație personalizată.
5. Ia pauze și fă-le să conteze
Ignorând pauzele – am fost acolo. Ai vrea să crezi că ești puternic și rezistent și probabil că ești, dar ignorarea pauzelor nu te va duce nicăieri. La fel cum mușchii au nevoie de odihnă pentru a reduce acumularea de acid lactic după un antrenament greu, la fel și motivația ta. Cu toate acestea, nu doriți să așteptați până când sunteți ars. M-a costat mult această greșeală.
Fă-ți timp pentru pauză în fiecare săptămână sau la fiecare două săptămâni la maximum. O zi întreagă de odihnă face, de asemenea, parte din motivația ta, deoarece vei aștepta cu nerăbdare atunci când muncești din greu.
Fă-ți și pauzele să conteze. Fără telefoane mobile sau ceva de genul. V-ați îndoit ochii în tot acest timp privind ecranele și documentele. Trebuie să vă acordați tuturor o pauză în ziua voastră liberă. Exercițiile ușoare sunt în regulă, dar nu trebuie să depășească 20 de minute. Evită orice și pe oricine care îți poate epuiza rezervele de voință – inclusiv prietenii dificili.
Luați pauze și faceți-le să conteze. Vei reveni mai puternic.
Concluzie
Motivația personalizată este cea mai puternică motivație. Este motivația care este profund atașată nevoilor, gusturilor, experiențelor și logicii tale idiosincratice. Articolele de motivație produse în masă nu oferă altceva decât îndrumări. Sunt un punct de plecare, nu un răspuns la o întrebare profund personală; cum pot fi și să rămân motivat?
Secretul sta in ingrediente, nu in reteta. Cele mai puternice ingrediente cresc într-un singur loc; tu.