Toată copilăria mea, am studiat din greu și am luat note bune pentru că eram motivat pentru a scăpa de dezamăgirea și mânia mamei pentru eșec. Alții din clasa mea au fost motivați de dorința lor de a excela și de a intra într-o facultate bună. Cu toate acestea, alții o făceau pentru a-și menține statutul social și pentru a fi recunoscuți ca studenți excelenți. Cuvântul „motivație” are un sens diferit pentru diferiți oameni, deoarece ceea ce vă motivează poate să nu fie suficient pentru mine și invers.
Să aprofundăm ce înseamnă termenul.
Ce este Motivația?
Cuvântul motivație a fost derivat din cuvântul „motiv”, care înseamnă nevoia umană care trebuie îndeplinită pentru a obține satisfacție. Această nevoie poate fi dobândită în timp prin elementele care înconjoară oamenii, cum ar fi tipul de cultură, stilul de viață sau tipul de mediu care este în jurul lor.
Motivația este un concept divers și variat, deoarece ființele umane sunt diverse și variate însele. În general, motivația este un comportament repetitiv, ceva care ne ajută să ne menținem în continuare. Este forța motrice care se construiește în noi pentru a face față provocărilor.
Deloc surprinzător, cel conceptul de motivație a fost de interes atât pentru sociologi, cât și pentru psihologi. Cercetările în mai multe domenii, inclusiv afaceri, psihologie și sociologie, au încercat să explice conceptul de motivație în termeni de comportament uman.
„Oamenii care sunt suficient de nebuni încât să creadă că pot schimba lumea, sunt cei care o fac.” – Rob Siltanen
Ce este Motivația Socială?
Motivația socială se referă la nevoia umană de a se conecta unul cu celălalt și la dorința lor de a putea fi acceptați unul de celălalt. Oamenii nu sunt meniți să trăiască singuri, deoarece se presupune că trebuie să coexiste cu ceilalți, iar nevoia de a interacționa unii cu alții este cea care stabilește baza motivației sociale.
În acest articol, vom explica conceptul de motivație în sociologie. O vom explica cu ajutorul diferitelor teorii prezentate de psihologi și sociologi înțelegeți motivația umană și sursele sale.
Piramida lui Maslow
Potrivit lui Abraham Maslow, motivația unei persoane depinde de nivelul de nevoie. Ierarhia nevoilor sale a luat o formă piramidală în care treapta cea mai de jos constituie nevoile de nivel cel mai elementar, iar acestea continuă să se miște în sus. Mai jos este prezentată ierarhia nevoilor prezentată de Maslow.
- Nevoi fiziologice: Acestea sunt nevoile de supraviețuire de bază ale oamenilor, cum ar fi hrana, apă și un loc unde să trăiască. Odată îndeplinite aceste nevoi, oamenii trec la a doua fază, care ne duce la a doua etapă a ierarhiei.
- Siguranță: A doua cea mai importantă nevoie umană este cea de siguranță. Este natura umană să se protejeze de orice pericol sau orice amenințare pentru ei. Prin urmare, atunci când oamenii se află la acest nivel de nevoie, ei pot fi motivați oferind siguranță pentru ei și familiile lor.
- Nevoi sociale: Când primele două nevoi sunt îndeplinite, oamenii caută relații în care să simtă ca și cum ar aparține undeva și sunt iubiți.
- Stima de sine: Toți oamenii au stima de sine și demnitate – trebuie să fie respectați și recunoscuți ca un element important care joacă un rol în motivația umană.
- Autoactualizare: Ultimul nivel al ierarhiei nevoilor lui Maslow este autoactualizarea. Aceasta este o oportunitate pentru oameni de a se dezvolta și de a învăța. Este cel mai mare nivel pe care oamenii îl pot atinge. Odată ce oamenii ajung la acest nivel, ei pot fi motivați doar de dorința lor de a învăța.
„Creșterea trebuie aleasă din nou și din nou; frica trebuie învinsă iar și iar.” – Abraham Maslow
Teoria nevoilor a lui McClelland
A doua teorie pe care o vom discuta este teoria nevoilor a lui McClelland. Această teorie se bazează pe trei factori motivatori.
Realizare
Potrivit lui McClelland, sentimentul de realizare ajută oamenii să-i motiveze obține lucruri mai mari în viață. Realizarea este practic sentimentul pe care oamenii îl simt atunci când îndeplinesc sarcini. Oamenii care urmăresc realizare caută sarcini care să-i ajute să se dezvolte personal și primesc recunoașterea cuvenită cât mai curând posibil.
Afiliere
Ca oameni, cu toții căutăm nevoia de a simți că aparținem undeva și că suntem acceptați social. Acei oameni care caută afiliere sunt motivați atunci când sunt acceptați în societate. Îi determină să muncească mai mult și să obțină mai mult. Astfel de oameni sunt, de asemenea, mai fericiți atunci când sunt la întâlniri sociale și vor să evite orice conflict cu ceilalți.
Putere
Al treilea factor determinant este autoritatea; unii dintre noi suntem motivați de dorința de a fi într-o poziție de putere. Acei oameni care își doresc puterea caută constant situații în care să-și poată exercita autoritatea. Ei caută situații sau locuri de muncă în care s-ar afla într-o poziție de autoritate, ceea ce îi motivează.
Să luăm exemplul simplu al curățeniei casei; unii oameni sunt motivați să-și păstreze casele curate pentru că simt un sentiment de realizare în menținerea unei case curate. Pe de altă parte, unii pot menține curățenia, deoarece le permite să se conecteze cu prietenii și colegii lor. În timp ce alții mențin un pic și se întind acasă, astfel încât să poată menține controlul și puterea în rândul semenilor lor.
Teoria motivației lui Herzberg
Această teorie a motivației se bazează pe doi factori: motivatori și factori de igienă. Acești doi factori sunt motivatori care motivați oamenii să muncească mai mult.
Factori de igiena
Acești factori asigură că oamenii nu sunt nemulțumiți. Ei nu fac parte din job, dar fac ca jobul să fie preferabil. Exemplele includ condițiile de muncă și curățenia unui birou. Respectă compania protocoalele de siguranță? Există suficientă iluminare în locație? Există suficient spațiu în birou pentru ca muncitorul să fie productiv?
Motivatori
Aceștia sunt factori care mențin angajații motivați. Acestea pot fi diferite pentru diferiți oameni, cum ar fi realizarea, recunoașterea, responsabilitatea sau creșterea.
Implicațiile motivației sociale în viața noastră de zi cu zi
Aplicarea științei motivației în viața noastră de zi cu zi poate ajuta îmbunătăți performanța la locurile de muncă și chiar la casele noastre. Da, mulți factori ajută oamenii să atingă fericirea, dar motivația este unul dintre cei mai mari factori. Ființele umane motivate sunt mai orientate spre rezultate și au obiective mai clare în viață. Un stil de viață fericit și echilibrat poate fi menținut prin cantitatea potrivită de factori motivatori extrinseci și intrinseci, așa cum s-a discutat în teoriile de mai sus.
Există într-adevăr diferiți factori de motivație pentru diferiți oameni. Indiferent câte explicații ar exista, întotdeauna vor exista anumite domenii care nu sunt încă acoperite, deoarece fiecare om este diferit. Există încă o cantitate mare de cercetări în curs de desfășurare pe acest subiect pentru a descoperi psihologia umană într-o manieră aprofundată.
Ca lider, este important să ne asigurăm că toți oamenii care lucrează în echipă sunt motivați. Teoriile motivației de mai sus oferă o perspectivă asupra psihologiei umane; managerii și liderii pot folosi aceste teorii și factori motivatori pentru a-și motiva angajații în funcție de personalitatea lor.