Mesajul „lasă-ți picioarele să vorbească” mă duce înapoi la zilele mele tinere, deoarece era ceva ce spunea tatăl meu înainte de un meci de fotbal deosebit de mare. Nu mi-am dat seama până de curând cum acel mesaj m-a afectat în toate domeniile vieții mele. În mod predominant, este vorba despre poziția de viață și despre cunoașterea valorii tale, ceea ce este important pentru noi toți.
În vestiarul nostru de fotbal înainte de meci, aveam o mulțime de personalități diferite – acei jucători care îi făceau pe alții să râdă, începeau glumetele sau îi spuneau antrenorului cât de buni erau. Ar putea pune la îndoială decizia antrenorilor cu privire la motivul pentru care au fost înlocuiți și așa mai departe.
Personal, am fost căpitanul majorității echipelor la care am jucat, dar am fost și unul dintre cei mai liniștiți din vestiar. Poate un alt mod de a conduce prin exemplu – să mă asigur că tricoul meu este înfipt și mânecile suflecate. Apoi, când am trecut de linia albă, a fost ca un întrerupător aprins și m-am transformat într-un alt animal.
Deși eram în liniște încrezătoare și aveam încredere în mine pentru talentul care a apărut, nu pot nega că mă uitam uneori la acei jucători și mă gândeam: „Aș vrea să am încredere să mă ridic și să spun”uite, sunt bine’ sau ‘Sunt cel mai bun.’
Cu siguranță pot vedea cum a avea acea personalitate în fața oamenilor – metaforic vorbind acum, poate pune oamenii pe picior din față și te lasă să simți că sunt mai buni decât tine. Din punct de vedere psihologic, dacă te întorci de la o accidentare sau te confrunți cu încercări și necazuri într-o nouă echipă, acei oameni care au fost capabili să-i dea marele „EU SUNT’ Foarte probabil, ar fi puțin în față, ar fi ascultat mai mult, ar avea mai multe oportunități – chiar dacă afirmațiile lor nu ar avea fond.
Apoi, îndoiala poate începe să apară…Sunt într-adevăr la fel de bun ca ceea ce cred că este cazul… de ce nu am încredere în mine la fel de mult ca înainte? Poate te poți raporta la asta într-un domeniu al vieții tale?
Vestiarele diferite
Deci, îndepărtându-ne acum de fotbal, ce se întâmplă dacă am aplica conceptul de vestiare în viața noastră generală? L-am putea numi „vestiar de viață, vestiar de afaceri, vestiar pentru relații sau vestiar pentru rețelele sociale. L-am putea numi cum ne place!
În a noastră Vestiar de afaceri – ce se întâmplă dacă avem un produs despre care știm că va fi atât de util, este mai bun decât alte produse și va avea atât de mult impact asupra oamenilor?
În a noastră Social Media Cabină de probă – ce se întâmplă dacă alții au mai mulți „prieteni” care sunt dispuși să-și împărtășească poveștile, ideile sau progresele lor și au atât de mulți adepți sau oameni care le plac și distribuie lucruri legate de postările lor în comparație cu ale noastre?
Într-o Vestiar de carieră – ce se întâmplă dacă producem bunurile din culise și am muncit atât de mult pentru a-i mulțumi șefului, astfel încât să putem lucra la această promovare? Colegul nostru, însă, este cel care sare mereu în sus și în jos spunând: ‘uite ce mult am muncit’ și se face remarcat mai mult cu laude ca urmare.
Aici este sensul lui „lasă-ți picioarele să vorbească” capătă o semnificație cu totul nouă și devine cu adevărat de impact – și cu siguranță a avut și pentru mine.
De fapt, întotdeauna vor exista momente în care vom vedea oamenii fiind mai încrezători și punându-le abilitățile mai mult decât noi. Vom vedea că alții spun lumii că pot face asta sau asta. Vom vedea pe alții care doresc să-și prezinte informațiile sau produsele lor. Vedem chiar și pe cineva care dorește să impresioneze într-o manieră pe care tu te-ai încânta doar când o faci.
Apropo, nu există absolut nicio judecată asupra oamenilor care fac asta – este complet OK. De asemenea, am avut nevoie să fac asta uneori în viața mea și cu siguranță în afacerea mea. Totuși, dacă acesta nu pare cel mai natural mod de a aborda lucrurile, este și în regulă!
In opinia mea, ‘Lasă-ți picioarele să vorbească” cuprinde:
- O bază solidă – doar să te cunoști pe tine însuți și de unde vii și ești mulțumit de asta
- Cunoscându-ți poziția – nu că ești mai bun decât următoarea persoană, mai degrabă că ești egal cu toți cei din jurul tău
- Încredere, încredere în sine, cunoașterea valorii taleși ai încredere în tine
- Să ai încredere în abilitățile tale, în ciuda a ceea ce îți spun alții sau a ceea ce îi auzi pe alții spunând despre ei înșiși
- Având cunoștință că orice ești și oricine ești, va străluci în cele din urmă
Mai sunt multe de ‘lasă-ți picioarele să vorbească. Poate deși merită să luăm în considerare faptul că acele aspecte cuprinzătoare pe care tocmai le-am menționat sunt lucruri cu care ne naștem cu toții. Suntem în mod inerent încrezători, avem încredere în abilitățile noastre, avem încredere în noi înșine. Ele sunt pozițiile de pornire ale bazei noastre. Ele sunt starea noastră naturală și a crede altfel poate indica că ne-am îndepărtat de bunăstarea noastră naturală dintr-un anumit motiv.
De exemplu, ne comparăm împotriva altora; ne întoarcem de la o accidentare și ne îndoim de a performa la același nivel pe care știm că putem; nu ne-am atins obiectivele sub presiune; sau cineva ne-a spus noi nu pot face asta sau asta.
Dacă se întâmplă asta, ne putem aminti întotdeauna că am ajuns atât de departe, că trebuie să fi avut succes în felul nostru, am ajuns până aici și ne-am ajuns mereu pe noi înșine. Revenind la baza de acasă și cunoscându-ne pe noi înșine așa cum ne facem, putem oricând să ne întoarcem la „lăsându-ne picioarele să vorbească.