Marketingul organic pe Facebook poate fi eficient în 2022?

În timp ce un alt videoclip cu pisici îmi este oferit în Reels pe Facebook, încep să mă întreb dacă această platformă poate servi în continuare pentru a atrage clienți în afacerea mea de coaching. Și pe măsură ce întrebarea se transformă în îngrijorătoare, simt o nevoie presantă de a face unele schimbări vitale la ceea ce a funcționat pentru afacerea mea de antreprenori solo timp de jumătate de deceniu.

În acest articol, vă invit să vă alăturați mie în timp ce împărtășesc cunoștințele mele personale și analizez posibile ajustări și îmbrățișați schimbarea – mai ales dacă v-ați bazat pe marketingul organic și pe brandul personal pentru a găsi clienți pe Facebook.

Povestea mea

În 2017 am început folosind profilul meu de Facebook foarte activ, crescând gradul de conștientizare în jurul noii mele afaceri direcție ca antrenor și trainer pentru vizibilitate online. Am adunat o experiență vastă de-a lungul anilor ajutând întreprinderile mici, antreprenorii solo și diverse proiecte. Folosind marketingul pe rețelele sociale și rețelele, i-am ajutat să-și construiască vizibilitatea de care aveau nevoie pentru a-și impulsiona afacerile sau pentru a-și atinge alte obiective (cum ar fi câștigarea unui concurs de vot public pentru un premiu național). Eram gata să „cuiez lumea” și căutam o platformă în care aș putea obține cea mai mare vizibilitate pentru a ajunge la mai mulți oameni din publicul meu.

Și, deși nu am fost „primul la petrecere”, mă bucuram în continuare de beneficiile navigării pe valul unui algoritm Facebook pentru o acoperire extinsă. În următorii doi ani, am devenit un expert în domeniul Marketing de profil Facebook (folosind un profil personal pentru rețele sociale și vânzări sociale, mai degrabă decât o pagină de afaceri). Pe măsură ce Facebook rămânea fără spațiu publicitar de vândut, acoperirea organică a paginilor a avut de suferit enorm și am constatat că utilizarea unui profil personal într-un mod foarte autentic și fără a îndoi politicile și termenii și condițiile a funcționat de fapt perfect, în special pentru antrenori, experți și formatori.

În 2018, Facebook a anunțat că se concentrează și mai mult pe construirea de conexiuni personale și comunități private.

Cu toate acestea, în ultimele luni, lucrurile s-au schimbat dramatic. Odată cu creșterea TikTok și o abordare complet diferită a consumului de conținut, accentul Facebook (în prezent Meta) s-a mutat complet de la facilitarea conexiunilor personale (motivul inițial pentru crearea platformei) la copierea abordării TikTok – și devenind mai mult o platformă de descoperire de conținut.

Reacția mea inițială la această schimbare a fost destul de dramatică. Am simțit că tocmai îmi pierdusem ani din viața și cariera mea stăpânind o strategie care părea să nu mai fie eficientă. În loc să mă ajute să construiesc relații cu alți utilizatori Facebook la care sunt conectat pe profilul meu, acum văd din ce în ce mai multe persoane și pagini aleatorii în Newsfeed-ul meu.

Ce înseamnă noua direcție pentru solopreneurs

Cu cel mai recent anunț despre introducerea și mutarea intereselor personale și a conținutului conexiunilor în Newsfeed secundar, speranța de a fi vizibilă pentru conexiunile strategice pe care le-am construit devine inexistentă.

Trebuie să se schimbe ceva în modul în care abordez marketingul de profil și trebuie făcut într-un mod care să-mi sporească vizibilitatea și atragerea clienților, fără a contribui la dificultăți de conducere a unei afaceri. Aceasta este marea întrebare pentru oricine își folosește profilul (sau pagina) pentru a atrage clienți pe Facebook.

Dar haideți să ne oprim un moment și să privim lucrurile bune pe care aceste noi schimbări le aduc. Pentru început, creatorii de conținut vor avea mai multă expunere la străini completi – un public rece.

Sper că există încă un fel de element de relevanță în modul în care funcționează algoritmul pentru a ne oferi conținut nou-nouț. Dacă acesta continuă să fie cazul și conținutul meu este relevant pentru ceea ce caută clienții mei ideali, cu atât mai multe persoane noi ale căror interese se potrivesc cu subiectul este probabil să fiu expus. Și asta este o veste grozavă!

Provocarea aici este de a crea tipul de conținut care să fie mult peste restul și care poate fi o problemă. Din ce în ce mai multe dintre videoclipurile pe care le sunt servite în role au o valoare foarte mică, deși poate extrem de distractive (ocupându-mi astfel timp și energie fără niciun beneficiu de afaceri pentru creator) – cum ar fi videoclipuri cu cățeluși sau farse. Dar dacă sunteți proprietarul unei afaceri și doriți să abordați unele puncte dureroase pe care le ajutați să le eliminați sau, în general, oferiți conținut puțin mai „serios”, acesta este derulat. Recunosc că am sărit peste oricare dintre „videoclipurile experților” din rolele mele în ultima vreme.

Deodată completăm și mai multe videoclipuri cu pisici. (Ai rămas să te uiți la creditele din Matrix 4 pentru a ajunge la scenă de după? Chiar m-a remarcat. A explicat de ce filmul pur și simplu nu putea fi echivalent cu cel realizat în 1999 și a adăugat mai multă profunzime la mesajul, despre care cred că majoritatea oamenilor care au urmărit acest final genial al poveștii lipsesc. Lumea s-a schimbat.)

Cred că schimbarea Facebook reflectă această schimbare. Devenim din ce în ce mai puțin despre conexiuni mai profunde și mai mult despre amorțirea minții noastre și durerile emoționale. A fi „distras digital”. Personal, în calitate de cineva care susține de ani de zile Facebook ca o mare platformă de rețea socială, mă simt profund dezamăgit.

În același timp, sunt unul dintre acei oameni care fac întoarcerea atunci când este necesar, fără să stea prea mult în a ajunge în fundătură. Și aceasta nu va fi prima dată totul trebuie să se miște și să pivoteze pentru a găsi viața de flexibilitate și libertate pe care mi-am propus să o am atunci când m-am angajat în călătoria antreprenoriatului în primul rând.

Ar trebui să trecem la LinkedIn?

Planul meu de a gestiona această schimbare nu include „să părăsesc Facebook pentru a trece la LinkedIn” – o declarație pe care o aud mai des în aceste zile. Aceasta nu este o mișcare inteligentă în primul rând, deoarece acestea nu sunt platforme interschimbabile. Sunt foarte diferiți în ceea ce privește datele demografice pe care le vizează și anumite reguli nerostite ale conținutului care funcționează cel mai bine.

Nu cred că LinkedIn este o platformă excelentă pentru a viza non-profesioniști sau solopreneurs. S-ar putea să aibă un cont pe LinkedIn, dar din experiența mea, ei sunt foarte rar activi acolo. În calitate de marketer, înțeleg că cheia alegerii platformei în care să-ți depui eforturile este întotdeauna determinată de „unde se întâlnesc clienții tăi ideali” – nu neapărat ce platformă este mai convenabilă sau familiară pentru tine personal să o folosești sau de unde presupui că ar putea fi un loc bun.

Timpul este o marfă prețioasă în zilele noastre și ar trebui să ne punem sucul creativ în zone care de fapt au potențialul de a aduce o anumită rentabilitate a investiției, atât financiar, cât și energetic.

Urmatorul pas

Și pentru orice antrenor sau expert, sugerez să se concentreze mai mult pe oportunitățile pe care le oferă noua direcție, decât să se blocheze prea mult în nevoia de schimbare. Succesul (și banii) constă în îmbrățișarea flexibilității, nu în rezistența acesteia.

Previziunea mea și concentrarea mea vor include mult mai multă descoperire cu conținut bazat pe valoare, care s-ar putea să nu mai găsească la fel de multă vizibilitate dacă le păstrez pe toate exclusiv pe Facebook. Obișnuiam să scriu o mulțime de perspective și contemplații de lungă durată, ajutându-mi publicul cu niște mentalități și sfaturi practice în cadrul platformei. Pe vremuri era locul central spre care mi-am condus tot traficul.

De acum înainte, concentrarea mea se îndreaptă spre livrarea acestui conținut aprofundat prin e-mail către lista mea cu un link către blogul meu – dacă numărul de cuvinte este puțin prea lung pentru un e-mail – sau direct în podcastul sau canalul meu YouTube pentru audio/ experiență vizuală.

Mă voi concentra pe crearea celui mai interesant, dar scurt conținut video explicativ pentru profilul meu de Facebook (probabil folosind Reels și Stories și mai mult) cu scopul de a atrage străini completi cu un titlu, subtitrare și subiecte relevante foarte optimizate. Aceste videoclipuri scurte se pot conecta apoi la un conținut de formă mai lungă, pentru a permite entuziasmului inițial al livrării să declanșeze dorința de a consuma mai multe piese de valoare pe care le-am creat deja.

Optimizarea conținutului pentru motoarele de căutare, titluri și titluri va deveni acum cheia pentru a atrage atenția și a opri derularea. Și nu, nu trebuie să dansăm arătând la lucruri sau să mimicăm melodiile audio externe pentru a crea conținut distractiv. Dar pentru a opri scroll-ul, acesta trebuie să vorbească direct prin ceea ce trece clientul tău ideal (bine sau rele, dorințe și puncte de durere).

Acest lucru înseamnă că țineți în cuie mesajele și stăpânirea cu adevărat a acestora devine și mai importantă, deoarece ușile se închid trântind pe conținutul „expert” mediocru. Se simte ca o presiune? DA! Dar este sănătos pentru noi să ne folosim creativitatea și autoexprimarea. Este bine pentru noi simte presiune pentru a ne găsi propriile voci autentice și MAGNETICE. Pentru a ieși în evidență din toate MOTIVELE CORECTE.

Facebook se schimbă și este o schimbare care trebuie ca antrenorii, experții și formatorii să acorde prioritate apariției și ieșirii în evidență. Și schimbarea nu este niciodată ușoară. Dar acolo unde există voință, există întotdeauna o modalitate de a găsi ceva, poate și mai bun. Ne putem motiva din această cerere crescută de a produce conținut de calitate mult mai ridicată, precum și de a explora o modalitate mai holistică de a atrage clienți și de a deveni mai ușor de descoperit dincolo de zidurile unei singure platforme.

Eu, pentru o dată, văd oportunitatea de a reduce „ocuparea” care este vizibilă cerută de marketingul de profil Facebook – postarea constantă și crearea de discuții. (Nu este întotdeauna firesc să faci așa ceva și de aceea îmi place Design uman – instrumentul meu de bază pentru alinierea strategiilor de marketing cu energia noastră personală.)

Poate că noua direcție ne va ajuta să renunțăm la lucrurile care nu ne mai servesc și să îmbrățișăm o modalitate nouă, mai plăcută și mai responsabilă de a atrage clienți online! La sfârșitul zilei, afacerile noastre sunt aici pentru a aduce mai multă flexibilitate și libertate în viața noastră – așa că de ce să nu ne concentrăm acum pe crearea acestei flexibilități în marketingul nostru și să transformăm ceea ce poate fi un dezastru într-o oportunitate.