Mitul motivației: Cum să te deblochezi

Mulți dintre noi rămân blocați în capcana că motivația este ceva ce trebuie să avem mai întâi pentru a începe sau a termina o sarcină. Din păcate, nu este întotdeauna cazul.

Sunt sigur că ai fost în situații în care mintea ta a vrut să realizeze ceva, dar corpul tău a spus: „Nu, nu astăzi”. Este aproape ca și cum ai lupta cu tine însuți pentru ceea ce ai spus că vrei să-l faci.

Mulți dintre noi amânăm până când nu vrem să ne mai gândim la sarcină sau găsim inconștient altceva de făcut pentru a ne menține mintea preocupată.

Eseistul american Ralph Waldo Emerson este citat ca afirmând: „Faceți lucrul și veți obține energia pentru a face lucrul”. În traducere, chiar dacă nu ai chef să scrii sau să te antrenezi acum, odată ce îți deschizi laptopul și începi să tastați sau să vă legați pantofii de alergat și să ieșiți pe ușă, energia pe care căutați să o duceți la capăt va veni după dvs. start.

Chiar dacă acest citat a fost spus în anii 1800, știința demonstrează ceea ce Emerson a notat cu mulți ani în urmă.

Iată chestia cu motivația

De atâta timp cercetările științifice au asociat neurotransmițătorul dopaminergic cu plăcerea; cu toate acestea, noi cercetări confirmă că este responsabilă și de motivație.

Mulți dintre noi așteptăm până când ne simțim inspirați sau motivați să începem o nouă sarcină sau un obicei. Așteptăm cu răbdare ca dopamina să fie eliberată în creier, sperând că ne va da motivația de a ne antrena sau de a începe să scriem acea nouă carte. Și știm cu toții că vine rar.

Iată de ce: motivația vine după începerea unei sarcini, nu înainte. Așadar, dacă doriți să începeți să scrieți o carte sau să mergeți la sala după muncă – încercați să vă concentrați pe ceea ce David Allen numește „regula celor 2 minute”.

Regula spune: „Când începi un nou obicei, ar trebui să dureze mai puțin de două minute.”

Deci, cum funcționează asta? Când vrei să-ți dezvolți un nou obicei, concentrează-te doar pe primele 2 minute ale sarcinii, iar odată ce o faci, vine creșterea motivației!

Dacă doriți să citiți mai multe, concentrați-vă doar pe deschiderea cărții și pe citirea unei pagini. Dacă vrei să alergi după muncă, concentrează-te doar pe să-ți încingi pantofii și să ieși pe ușă. În ambele exemple, veți descoperi că, odată ce ați început, restul sarcinii va curge destul de ușor.

Ideea din spatele acestei strategii este doar de a începe; apoi, creierul tău va începe să lucreze pentru tine, oferindu-ți motivația la care tânjeai înainte de a începe sarcina.

După cum a afirmat James Clear, autorul cărții Atomic Habits, cea mai mare cantitate de frecare pentru orice tip de sarcină nouă este la început. Dar atunci când îți stabilești un obiectiv doar să-ți încingi pantofii și să ieși pe ușă sau doar să-ți deschizi laptopul și să începi să scrii, faci asta atât de ușor încât îți este greu să spui nu.

„Nu te lăsa împins de fricile din mintea ta. Fii condus de visele din inima ta.” ― Roy T. Bennett

Fiți clar ce trebuie să realizați

O altă modalitate de a insufla motivația pentru o sarcină pe care doriți să o finalizați este să vă clarificați când o veți finaliza. Programează-ți sarcina în ziua ta!

Acesta a fost cel mai important truc de viață pentru scrisul și cititul meu constant în fiecare zi. De fapt, eu și soția mea spunem că „dacă nu este în calendar, atunci nu se termină”. Așa că, chiar și atunci când ținem întâlniri de familie, trimitem invitații în calendarul celuilalt pentru că știm cât de plină poate fi viața.

Avem prea multe distrageri și solicitări pentru a „spera” că veți găsi timp pentru a finaliza o sarcină. Amintește-ți asta: nu se termină dacă nu-ți spui creierului când.

În loc să așteptați, sperând că veți găsi timp pentru a finaliza o anumită sarcină, puneți sarcina în calendar. Acest lucru îi spune creierului că nu vei face altceva decât această sarcină.

Adevărul pe care trebuie să-l înțelegi despre motivație

Veți descoperi că mulți oameni nu încep niciodată o sarcină sau nu urmăresc un obiectiv pentru că „nu au ajuns niciodată să o facă”. Dar dacă îți programezi sarcinile zilnic, aproape că îți pune puterea de voință și motivația pe pilot automat, indiferent dacă „ai chef să o faci sau nu”.

De exemplu, dacă doriți să mergeți la sală o dată la două zile după muncă între orele 5-6 pm – ore suplimentare prin fiecare sesiune de sală, veți începe să creați o rutină care creează mai puține frecări. Și din moment ce suntem creaturi de obișnuință – vei continua să aprofundezi calea neuronală corespunzătoare din creierul tău, făcând mai ușor ca acest nou comportament să se mențină.

Este aproape ca și cum corpul tău te va trage spre obiceiul nou stabilit, deoarece înrădăcinizi în mod conștient un comportament învățat.

Mulți dintre noi permitem circumstanțelor și emoțiilor să influențeze în mod inconștient sarcinile pe care sperăm să le îndeplinim, dar dacă aveți o rutină consecventă – corpul dumneavoastră se va alinia în mod natural, făcându-vă mai ușor.

Deci, în contextul schimbării umane, motivația este mai puțin despre a avea suficientă energie pentru a îndeplini o sarcină. În schimb, este mai mult despre înțelegerea modului în care corpul tău își dezvoltă comportamentele și acțiunile. Odată ce ai dobândit cunoștințe despre cum funcționează corpul tău acum, te poți ghida în mod adecvat către dorințele pe care le cauți.