Nu cere permisiunea sau iertare. În schimb, faceți asta

„Cereți iertare, nu permisiunea.”

Este o veche zicală care poate fi puțin controversată, dar, mai important, niciunul nu vă va obține ceea ce doriți. În plus, această zicală înseamnă în mod inerent că oamenii vor fi supărați, iar tu va trebui să te confrunți cu asta. Nu atât de distractiv.

În jocul antreprenoriatului și al creșterii personale, este vital să cunoști lucrurile cheie care te vor ajuta să crești și cele care îți vor împiedica creșterea. Să-ți dai puterea altcuiva – asta nu o va reduce. Nici să gândești subconștient că oamenii (în special cercul tău interior) vor fi supărați pe tine pentru că iei decizia corectă pentru tine.

Subtil, dar important

Crescând, le cerem părinților noștri, profesorilor noștri și altor figuri adulte din viața noastră tot felul de permisiuni – să mergem la grădina zoologică, să traversăm strada, chiar să mergem la baie. În Statele Unite, nici măcar nu avem voie să ne reglementăm propriile corpuri până când nu mergem la facultate în majoritatea cadrelor academice. Dar această mentalitate nu dispare doar pentru că împlinești 18 ani, îți iei un loc de muncă sau te înscrii la facultate.

Adevărul este că căutăm permisiunea în tot felul de moduri pe parcursul zilei, subminându-ne propria autoritate, valori și voci. Deci, este de la sine înțeles că am căuta în mod subconștient permisiunea pe măsură ce ne dezvoltăm afacerile sau luăm decizii majore de viață.

Subconștientul crede că dacă obținem permisiunea, atunci putem merge mai departe cu mai puțină rezistență și mai mult sprijin. Dezavantajul este dublu. Când ceri permisiunea, nu onorezi ceea ce este corect și adevărat pentru tine. Da, interesul este plăcut și este foarte distractiv să-i vezi pe cei pe care îi iubești se încântă de ideea ta. Dar posibilitatea de a-ți valida mai întâi propriile idei și decizii este cheia în dezvoltarea cercului tău de sprijin și pentru a-ți deține valoarea înnăscută.

„Rețeaua ta de sprijin este terenul solid de pe care te poți propulsa în sus.” – Anna Barnes

Ce să faci în schimb

În loc să cerem permisiunea sau iertare, cerem sprijin. Cu toții vrem să fim susținuți, mai ales dacă ideile noastre par mari, grele sau inaccesibile. Pentru a primi sprijinul pe care ți-l dorești, trebuie să fii intenționat și clar când îl ceri.

Aceasta înseamnă să spunem ce vom face și deciziile pe care le-am luat cu un aer de „Dacă vrei să mă susții în asta, mi-ar plăcea asta pentru că vreau cât mai mult sprijin posibil”, amestecat cu atitudinea de , „Dacă vrei să mă susții în asta, e grozav. Mulțumesc! Dar dacă nu o faci, e în regulă și asta.”

Eliberarea oamenilor de nevoia de a vă sprijini este importantă din două motive. Primul este să exersezi să fii cu adevărat în regulă cu ceilalți care nu te sprijină, eliberezi oamenii de acest sentiment de obligație de a fi în regulă cu tot ceea ce faci. Al doilea este că iei decizia cu privire la ceea ce vei face cu mult înainte de a cere sprijin.

Decizia lor de a vă susține sau nu ideea nu se va schimba ta decizia dacă să o facă sau nu.

Consilier vs. Sprijin

Căutarea de consiliere și căutarea de sprijin sunt două lucruri diferite și trebuie să știi pe care o cauți. Dacă căutați un sfat, atunci nu ați luat încă decizia și ar trebui să vorbiți doar cu cineva despre care credeți că vă poate ajuta să luați decizia corectă pentru dvs. (nu să o luați pentru dvs.). Este important să cauți pe cineva care are perspectiva și capacitatea de a-ți pune întrebările potrivite pentru ca tu să ajungi la concluziile potrivite pentru tine. Odată ce ai luat decizia, atunci cauți sprijin.

Dacă cauți sprijin, atunci trebuie să ceri în mod conștient sprijin pentru decizia pe care ai luat-o. Declarații de genul „Hei! Am luat decizia de a face ceva și mi-ar plăcea sprijinul tău în acest sens. Dacă nu simți că mă poți sprijini în acest sens, e în regulă.” Chiar mai bine dacă le poți cere specific a sustine. Odată ce ai acordul celeilalte persoane, poți continua conversația.

Totuși, dacă cealaltă persoană nu este dispusă să te susțină, dă-i drumul. Deoarece nu vă luați decizia pe baza sprijinului altora, puteți stabili limite pentru comunicarea dvs., atât protejându-vă, cât și onorându-le alegerea. Odată ce cineva a arătat clar că nu se simte confortabil să te susțină, nu-ți pierde energia încercând să-l convingi. În schimb, delectează-te cu oamenii care sunt încântați să te susțină și mergi mai departe cu încredere știind că ai un cerc de oameni care te sprijină.