O zi nu este suficientă pentru a-ți exprima recunoștința

make someone’s day, importance of showing gratitude, express your appreciation, the meaning of holidays, thank you, gratitude, recognition, holidays, benefits of showing gratitude, what is gratitude and why is it important, expressing gratitude examples, why say thank you, Frank Sonnenberg

Gândește-te doar la cât de mult renunță părinții pentru copiii lor și la ce sacrificiu soldații pentru țara lor. Multe, nu? Deci de ce facem doar o pauză intr-o zi în fiecare an pentru a ne exprima aprecierea? La urma urmei, crezi că a spune mulțumiri o zi pe an – Ziua Mamei sau Ziua Veteranilor – este suficientă având în vedere amploarea contribuției și sacrificiului lor?

Tratezi vacanțele ca acestea ca pe o ocazie importantă sau doar ca o altă dată din calendar? Te gândești la cel mai bun mod de a-ți mulțumi sau de a-l trata ca pe un articol de check-off? Cel mai important, vă exprimați aprecierea pe tot parcursul anului sau simți asta arătând recunoștință anual este adecvat?

Nu aveți nevoie de o ocazie specială pentru a vă mulțumi

Gândește-te la profesorul care a crezut în tine, la antrenorul care te-a inspirat, la pastorul care ți-a dat speranță, la mentorul care ți-a arătat frânghiile, la prietenul care ți-a stat alături, la voluntarul care și-a dat timpul, la angajatul care a mers mai sus și mai departe, sau ofițerul de poliție care ți-a ținut familia în siguranță. Lista este nesfârșită.

Acești oameni reprezintă tot binele din lume. Au scos tot ce e mai bun din tine, au beneficiat comunitatea ta și și-au servit țara. În fiecare caz, au făcut o mare diferență în viața ta și în viața altora.

Nu este suficient să trimitem un card sau să punem în aplicare un program anual de premii pentru a ne arăta aprecierea. Ar trebui să facem un efort concertat pentru a ne exprima recunoștința pe tot parcursul anului – nu pentru că ne simțim obligați să facem acest lucru, ci pentru că este ceea ce trebuie făcut.

Ce se întâmplă când nu reușiți să vă exprimați aprecierea?

Tu:

Pierdeți o șansă de a răspândi bucurie. De fiecare dată când nu reușești să arăți apreciere, pierzi o ocazie de a face ziua cuiva.

Jefuiați oamenii de justa lor recompensă. Banii nu sunt întotdeauna factorul principal care îi motivează pe oameni. Oamenii sunt compensați printr-o muncă semnificativă și făcând o diferență.

Descurajați comportamentul exemplar. Când nu reușești să mulțumești oamenilor pentru contribuțiile lor, ei s-ar putea să nu mai încerce.

Descurajați comportamentul similar. Când prezentați fapte bune, îi stimulați pe alții să imite acel comportament.

Pierde talentul. Potrivit cercetărilor, 46% dintre respondenți și-au părăsit un loc de muncă pentru că s-au simțit subapreciați. Mai mult decât atât, 29 la sută dintre respondenți au spus că ar renunța de bună voie la plata pentru o săptămână pentru o mai mare recunoaștere din partea angajatorului.*

Luați un moment pentru a face ziua cuiva

Există multe moduri de a arăta aprecierea. De exemplu, puteți face complimente cuiva în public, îi puteți trimite o notă scrisă de mână, puteți scrie o recenzie strălucitoare, puteți trimite o scrisoare de laudă șefului său, puteți contribui la organizația de caritate preferată sau vă puteți adresa mult timp după ce fapta sa a fost săvârșită pentru a vă exprima recunoștința. Fii creativ. Fii generos. Fi sincer.

Nu este nevoie de mulți bani sau efort pentru a-ți exprima recunoștința, dar dacă nu îți faci timp, nu se va întâmpla. Dacă crezi că ei știu deja ce simți, ei nu știu. Dacă crezi că nu le pasă de laudele tale, te înșeli. Dacă crezi că ai lucruri mai importante de făcut, să-ți fie rușine. Amintiți-vă, majoritatea acestor oameni au dat neobosit de ei înșiși. S-ar putea să nu știe cum ți-au schimbat lumea până nu le spui.

„Nu am timp” nu este o scuză pentru cineva care și-a făcut timp pentru tine.

Desigur, puteți amâna această activitate pentru o zi… și apoi poate încă o zi. Dar înainte de a putea spune „ocazie pierdută”, este posibil să fi amânat-o pentru o viață. Oamenii cărora ai vrut să le mulțumești s-ar putea să se fi mutat și tu ai pierdut legătura. Sau ați putea crede că este incomod să mulțumiți cuiva pentru o faptă pe care a făcut-o cu mult timp în urmă, așa că nu o faceți. Sau când lucrurile încetinesc în sfârșit și este momentul potrivit, descoperi că persoana pe care ai vrut să-l mulțumești a murit – și ai pierdut șansa pentru totdeauna. Ai ratat ocazia de a le spune cât de mult au însemnat pentru tine bunătatea și generozitatea lor. Și ai pierdut șansa de a le face inima să zâmbească. Deci daca tu nu credeți că o vacanță anuală este adecvată pentru a vă exprima recunoștința – aveți dreptate. Fă-ți un moment în fiecare zi pentru a-i recunoaște pe acești eroi pentru tot ce au făcut și pentru cine sunt. La urma urmei, ei merită asta… și mai mult.

Vezi noua carte a lui Frank, Calea către o viață plină de sens.

Crezi că e de ajuns o zi?

Vă rugăm să lăsați un comentariu și să ne spuneți ce credeți sau să-l împărtășiți cu cineva care poate beneficia de informații.

Lectură suplimentară:
Esti recunoscator?
7 motive pentru care tradițiile sunt atât de importante
Cine este eroul tău?
Schimbați viața cuiva și poate ajunge să o schimbe pe a voastră
O iei de la sine înțeles?
Oamenii egoişti sunt perdanţi
Puterea Unui

Dacă vă place acest articol, abonați-vă la blogul nostru pentru a nu pierde nicio postare. Obțineți postări viitoare prin flux RSS, e-mail sau Facebook. Este gratis.