Poate fi singur să susții ceea ce este corect

right and wrong, how to stand up for what’s right, stand up for what’s right, morality, what’s right is right, right and wrong philosophy, courage to stand up for what’s right, why is standing up for what’s right important, principles, values, Frank Sonnenberg

Poate fi singur să susții ceea ce este corect. Sincer, este greu să rămâi fidel valorilor tale când ești presat să le abandonezi, să invoci un comportament rău când toată lumea privește în altă parte și să spui adevărul când știi că vei deveni obiectul disprețului. S-ar putea să fii agresat, ridiculizat, anulat și chiar pedepsit pentru că ai făcut lucrul onorabil. Dar știi în inima ta că faci ce este corect și nimeni – și vreau să spun nimeni – nu îți poate lua asta.

Îți spui părerea mai degrabă decât să le spui oamenilor ce vor să audă, să dezvălui adevărul chiar dacă ar putea supăra căruciorul cu mere și să susții ce este corect, indiferent de cât te-ar putea costa?

E mai bine să stai singur, cu onoare,
decât să compromiți valorile tale pentru a se potrivi.

10 moduri de a susține ceea ce este corect

Spune-i așa cum este, mai degrabă decât ceea ce oamenii vor să audă. Oamenii credibili sunt deschiși, cinstiți și sinceri. Ei nu bat în jurul tufișului, nu învârt adevărul sau exagerează pretențiile pentru a face ceva să sune mai bine.

Dezvăluie faptele greșite, mai degrabă decât să treci cu vederea improprietatea. De fiecare dată când scuzi imoralitatea sau nu reușești să vorbești despre corupție, ești complice în a ne târî în jos. După cum spunea Platon, „tăcerea ta dă consimțământul”.

Rămâneți fideli valorilor voastre atunci când alții își reduc standardele. Oamenii nu te pot obliga să faci lucruri fără permisiunea ta. Nu vă reduceți niciodată standardele personale. Nu!

Păstrează speranța vie atunci când alții își pierd credința. Stai în fața celor dezamăgitori. Gândiți-vă la toate lucrurile care odată erau considerate imposibile și care sunt obișnuite astăzi.

Fă ce este corect, indiferent de repercusiuni. Poate fi mai ușor să priviți în altă parte decât să mustreți un artist vedetă pentru comportament neetic. Dar ce mesaj transmite asta altora? A-ți compromite principiile, chiar și o singură dată, poate fi o greșeală teribilă.

Vorbește pentru nedreptate când alții tac. Înainte de a judeca orice situație, faceți testul pantofului pe celălalt picior. Întrebați-vă dacă lucrurile sunt corecte și cum v-ați simți dacă situația s-ar inversa.

Disciplina comportamentul prost în loc să privești în altă parte. Unii oameni se întorc cu spatele, nu reușesc să vorbească sau acoperă un comportament lipsit de etică pentru că este convenabil. Când comportamentul rău nu este contestat, devine acceptabil să acționezi într-un mod inacceptabil.

Împingeți pentru schimbare atunci când ceilalți sunt stabiliți în felul lor. Fii o forță pentru schimbare. Nu vă mulțumiți cedând la o mentalitate „întotdeauna am procedat așa”.

Căutați adevărul mai degrabă decât să urmați mulțimea. Gandeste pentru tine. Unul sau mai mulți credincioși nu determină adevărul sau neadevărul.

Fii purtător de vești proaste chiar și atunci când mesajul tău poate fi primit prost. Nu înveli veștile proaste. Spune-i așa cum este, chiar dacă te doare.

Ceea ce este corect este corect

Este ușor să-ți compromiți valorile, să-ți cobori standardele și să privești în altă parte, dar penalizarea de a face acest lucru este enormă. După cum a spus Martin Luther King, Jr.: „Viețile noastre încep să se termine în ziua în care tăcem despre lucrurile care contează”. Îți trăiești viața cu onoare și integritate sau îți compromiți principiile pentru a obține bogăție, putere și statut? În timp ce asta poate nu contează pentru tine, ar trebui!

Dacă nu-ți auzi conștiința, dai volumul.

Sunt sigur că te gândești că a susține ceea ce este drept este incomod. De fapt, ți-e frică de repercusiunile acționării în acest fel. Înțeleg. Dar care sunt consecințele tacerii? Acțiunile au consecințe. Inacțiunea face, de asemenea.

Totul se reduce la două cuvinte – acceptare contra stima de sine. Unii oameni sunt mai interesați să fie acceptați și să câștige aprobarea altora decât să facă ceea ce este corect. Dezavantajul acționării în acest fel este pierderea respectului față de tine.

Este nevoie de cineva foarte special pentru a avea curajul, puterea și convingerea de a face ceea ce este corect – mai ales dacă există consecințe pentru a te comporta în acest fel. Asta se numește caracter moral. Unii oameni vorbesc un joc bun, în timp ce alții fac onoarea și integritatea piatra de temelie a vieții lor. Deși s-ar putea confrunta cu mânia altora, eu unul îi aplaud pentru onestitatea, integritatea și forța caracterului lor moral. Ascultă-ți conștiința. Trebuie să trăiești cu tine însuți pentru tot restul vieții.

Vezi cea mai recentă carte a lui Frank, Calea către o viață plină de sens.

Stai pentru ce este corect?

Vă rugăm să lăsați un comentariu și să ne spuneți ce credeți sau să-l împărtășiți cu cineva care poate beneficia de informații.

Lectură suplimentară:
9 motive puternice pentru care caracterul tău moral contează
Alegeți confortul în detrimentul principiilor?
Încețoșați linia dintre bine și greșit?
Trăiește cu onoare și integritate
Lasă-mă să ți-l dau direct
Conduceți prin exemplu?
23 de moduri de a descoperi un ipocrit
Nu vă reduceți niciodată standardele personale. Nu!

Dacă vă place acest articol, abonați-vă la blogul nostru pentru a nu pierde nicio postare. Obțineți postări viitoare prin flux RSS, e-mail sau Facebook. Este gratis.