Poți conta pe tine?

count on yourself, self-reliance, dependency, self sufficient, what does it mean to be self-sufficient, you can always count on yourself, independent, self-determined, Frank Sonnenberg

Îți amintești că ai învățat să mergi pe bicicletă? Probabil că ai mers prima dată pe o tricicletă și te-ai gândit că ești regele lumii. Apoi a venit „bicicleta pentru copii mari” cu roți de antrenament. WOW. Dar când s-au desprins acele roți de antrenament, totul a venit la tine. Da. Dacă erai ceva ca mine, aveai mai multe zgârieturi și lovituri decât ți-ai putea imagina. Dar acesta a fost un preț mic de plătit pentru independență. Îmi amintesc că m-am gândit că bicicleta mea este distractivă și acum puteam să plec oriunde Am vrut. Te bazezi pe alții pentru sprijin sau te bazezi pe tine?

Învățând să mergi pe bicicletă, cu roți de antrenament, este o analogie potrivită pentru alte domenii ale vieții. În timp ce obținerea de ajutor poate părea tentant la prima vedere, poate deveni o obișnuință. Dacă se întâmplă asta, vei ajunge să sacrifici mai mult decât îți poți imagina – autodeterminarea. Rezultatul? O viață în care ai externalizat controlul asupra destinului tău. Dacă sună înfricoșător, ar trebui. Ești autonom sau excesiv dependent de altii?

Singura persoană pe care te poți baza mereu ești tu.

Conta pe tine

Încrederea în sine este instrumentul suprem de supraviețuire, deoarece vă oferă încrederea și capacitatea de a face față oricărei provocări cu care vă confruntați. Este adevărat și invers. Dacă devii excesiv dependent, puneți controlul asupra viitorului dvs. în mâinile altora.

Esti excesiv de dependent? Tu:

 • Cere ajutor chiar dacă poți face lucrurile cu ușurință singur?
 • Încearcă impresiona ceilalți în loc să fii sincer cu tine însuți?
 • Te aștepți să fii salvat pentru alegeri proaste?
 • Cereți sfaturi în loc să ajungeți la propriile concluzii?
 • Urmăriți pachetul în loc să vă gândiți singur?
 • Cauți o validare constantă în loc să ai încredere în propria ta judecată?
 • Ai nevoie de o ținere constantă de mână, chiar dacă nu ai nevoie de sprijin?
 • Adopți opiniile altora mai degrabă decât să-ți formezi propriile tale?
 • Lasă-i pe cei negativi să-ți pună îndoiala în minte în loc să-ți urmărească visele cu pasiune?
 • Ceri tratament special în loc să fii tratat în mod egal?
 • Da vina pe alții în loc să-ți asume responsabilitatea pentru acțiunile tale?
 • Aștepți să fii hrănit cu lingura în loc să investești în dezvoltarea ta personală?
 • Cere recompense în loc de câștigând lor?
 • Sa cedezi tentatiei mai degraba decat sa-ti asculti constiinta?

Responsabilitatea personală nu poate fi delegată

Nu este nimic rău în a căuta sfatul cuiva, a adopta părerea cuiva sau a accepta ajutorul cuiva ocazional. Dar atunci când devii excesiv de dependent – și acel comportament devine opțiunea de alegere – renunți la capacitatea de a controla ta viaţă. Pe scurt, atunci când folosești oamenii drept cârjă sau ceri buletine pe care nu le câștigi, îți lipsește încrederea, îți fură demnitatea și te privează de bucuria de a trăi o viață plină de sens. Dacă acest lucru sună neatrăgător, amintiți-vă că acest mod de a trăi nu vi se impune. E alegerea ta.

Dependența este o capcană în care este ușor de intrat, dar greu de scăpat.

Tu ar trebui mereu să poţi conta pe tine însuţi. La urma urmei, cine este mai capabil să-ți satisfacă nevoile decât tine? Dacă nu poți depinde de tine, ce înseamnă asta despre viitorul tău? După cum se spune: „Nu pune cheia fericirii tale în buzunarul altcuiva”. Destinul tău stă în ta mâinile. Apucă-te de ea în loc să renunți la acea responsabilitate altora. La urma urmei, trebuie să trăiești cu tine însuți pentru tot restul vieții.

Poți conta pe tine?

Vă rugăm să lăsați un comentariu și să ne spuneți ce credeți sau să-l împărtășiți cu cineva care poate beneficia de informații.

Lectură suplimentară:
Este încrederea în sine mai mult decât un cuvânt de interes?
Asumați-vă asumarea responsabilității
Este viața ta de trăit. Imi apartine!
Îți pregătești copiii pentru lumea reală?
20 de alegeri care îți vor determina destinul
Ajuți sau răniți?

Dacă vă place acest articol, abonați-vă la blogul nostru pentru a nu pierde nicio postare. Obțineți postări viitoare prin flux RSS, e-mail sau Facebook. Este gratis.