Singura strategie care vă ajută să creați o muncă semnificativă

creating meaningful work

Săptămâna trecută am luat cina cu un prieten care se întorsese recent din Japonia. În timp ce auzeam despre călătoria ei, a apărut conceptul japonez de Ikigai și mi-a rămas în minte zile întregi. Mi s-a părut foarte convingător și nu m-am putut abține să nu aprofundez subiectul.

Ikigai, pronunțat (ee-kee-guy), se traduce prin „One’s Reason for Being”. Se crede că toată lumea are o Iikigai și descoperirea lui aduce satisfacție și sens vieții. Provocarea este de a-l găsi, deoarece necesită o căutare profundă și adesea îndelungată a sinelui.

Te invit să explorezi dacă ți-ai găsit munca semnificativă – Ikigai – pentru că, dacă nu ai făcut-o, atunci s-ar putea să lucrezi pentru a ajuta pe altcineva să o realizeze pe a lor.

Nu cu mult timp în urmă, treceam prin propria mea luptă în carieră. Am fost extrem de nefericit și deconectat de munca mea. Am vrut doar să mă trezesc inspirat și să mă bucur de ceea ce fac, în loc să joc diverse scenarii în capul meu spunându-i managerului meu că sunt gata să renunț.

Nu aveam habar care ar fi cel mai potrivit pentru mine. Mi-am dorit o carieră semnificativă, nu doar o slujbă pe care să-l descurc. Am încercat să testez diferite opțiuni, dar odată cu trecerea timpului mi-am pierdut speranța că voi putea vreodată să descopăr munca vieții mele.

Eram disperat după claritate, dar în schimb eram din ce în ce mai confuz. Mai târziu, mi-a devenit clar că făceam totul greșit. Am fost influențat de nenumărate opinii și sugestii ale altora, toate arătând cum ar trebui să fie munca, ceea ce a dus în cele din urmă la o paralizie totală a alegerilor: ar trebui să încep o afacere? Ar trebui să încerc să mă stabilesc într-o companie? Ce mă mai interesa? La ce eram cu adevărat bun?

Când în sfârșit a devenit clar, nu mi-a venit să cred că mi-a luat aproape doi ani să-mi dau seama, pentru că era atât de simplu.

Singura strategie de care aveam nevoie era să încep înapoi.

Am început prin a-mi desfășura imaginația creativă și am folosit o abordare a gândirii de design. Am știut că, odată ce voi crea o viziune despre muncă care m-ar putea entuziasma, voi fi pe drumul cel bun. La început, încercam să-mi creez viața în jurul unei cariere, în loc să fac exact invers. A trebuit mai întâi să-mi proiectez viața pe care mi-am dorit să o am și apoi să caut ce cariere se potrivesc cu acel stil de viață.

„Viața pe care ți-o dorești începe prin a îmbrățișa viața pe care o ai.” – Rob Bell

A trebuit să pornesc înapoi de la viziunea mai mare a cum îmi doream să arate viața și munca mea. Nu mulți oameni vor implementa această abordare, dar pentru mine a făcut toată diferența. Mi-am făcut timp să-mi articulez propria perspectivă asupra vieții și muncii. M-am gândit că ar trebui să-mi pun diferite întrebări care să mă ajute să înțeleg ce vreau pentru viața mea în ansamblu, nu doar cariera, familia sau viața socială.

Adevărul să fie spus, munca noastră consumă o cantitate imensă din timpul nostru. Dacă o cheltuim punând întrebări greșite, nu ne va duce mai departe. Cheia unei vieți fericite și împlinite este de a crea o modalitate de a integra toate domeniile vieții într-un stil de viață coerent. O viață care ne permite să ne exprimăm pe deplin pe noi înșine și convingerile noastre pentru a ne mulțumi cu modul în care ne petrecem timpul. În esență, toți ne dorim să trăim o viață fericită și împlinită, spre deosebire de o existență mediocră.

Am început cu viziunea mai mare în minte și mi-am pus următoarele întrebări:

  • Care este stilul de viață pe care vreau să-l am?
  • Ce vreau să fie activitățile mele de zi cu zi?
  • De unde mi-ar plăcea să lucrez?
  • La ce ore și intensitate de muncă vreau să mă angajez?
  • Cum va arăta viața mea socială și de familie?
  • Care sunt domeniile de interes pe care mi-aș dori să le dezvolt, să învăț și să cresc?
  • Cine și ce îmi susține valorile și interesele?
  • Ce mă face mândru să spun ceea ce fac pentru a-mi câștiga existența și de ce?
  • Ce impact vreau să creez pentru societate și pentru comunitatea din care fac parte?
  • Cum vreau să fac bani și de câți bani am nevoie pentru a mă simți confortabil să mă întrețin pe mine și pe familia mea?

Odată ce am reflectat asupra tuturor acestor întrebări, am putut să-mi privesc viața dintr-un unghi mult mai creativ. Am lăsat loc imaginației și curiozității mele, pentru că mi-am văzut viața ca pe o experiență plină de bucurie pe care voiam să o proiectez intenționat. Îmi apropiam cariera cu o perspectivă cu totul nouă, care mi-a permis să văd oportunități pe care nu le credeam că există înainte.

Am ajuns să realizez că sistemul nostru școlar ne pregătește mai des pentru o viață cu scenarii. Nu este configurat pentru a propulsa adresarea întrebărilor importante. De fapt, nu există o clasă care să învețe cum să descoperi sensul și împlinirea. Urcarea pe scara corporativă doar pentru a ne trezi plictisit în fiecare dimineață nu este ceea ce ne-am înscris, dar cumva majoritatea dintre noi ajungem să facem tocmai asta.

„Creează-ți cea mai înaltă viziune posibilă pentru viața ta, pentru că devii ceea ce crezi.” – Oprah Winfrey

Astăzi, vă provoc să vă creați Ikigai-, clarificând ceea ce doriți să fie munca din viața voastră. Începeți să vă proiectați viziunea cu intenție și veți întâlni serendipități minunate. Oamenii potriviți îți vor veni în cale, oportunitățile se vor alinia și, în cele din urmă, te vei găsi pe drumul cel bun.

Cum te vei asigura că îți atingi obiectivele? Comentează mai jos și împărtășește-ne planul tău!