Un plan de joc pentru a încuraja o mai mare civilizație

game plan, plan, civility, lack of civility, how to promote civility, common courtesy, dignity and grace, better world, problem solving, dysfunctional politics, Frank Sonnenberg

Când eram consultant, biroul meu era plin de teancuri de hârtie care erau îngrămădite spre cer. Aveam o regulă nescrisă: ceea ce am făcut în spațiul meu personal a fost afacerea mea. Dar regula nu era valabilă în zonele comune, deoarece ar încalca alte persoane. Aplic acest principiu în alte domenii ale vieții mele. Ceea ce faci în confortul casei tale este afacerea ta. Dar atunci când ești în preajma altora, este important să fii amabil, grijuliu și respectuos. Din păcate, nu toată lumea trăiește după această regulă. De aceea ne lipsește decența în zilele noastre. Dar am un plan de joc pentru a încuraja o mai mare civilizație.

În zilele noastre, oamenii își pun nevoile personale pe primul loc, își forțează opiniile asupra celorlalți și strigă punctele de vedere opuse. Se pare că există puțin interes în căutarea adevărului, încurajarea dezbaterilor constructive sau abordarea problemelor comune. Mai mult decât atât, în loc să câștige o dezbatere cu un argument mai bun, mulți recurg la atacuri personale.

Unii oameni care prescriu toleranță ar trebui să-și ia propriul medicament.

Trebuie să existe o cale mai bună…

Cum să promovezi civilizația

Cum îmbunătățim politețea comună acasă, la serviciu și în comunitățile noastre? Iată un plan de joc pentru a încuraja civilizația:

Dacă nu poți fi pozitiv, păstrează-l pentru tine. Dacă alții vrei să dezbordezi sau să fii răutăcios pe rețelele sociale, lasă-i. Niciodată mai jos ta standardele personale. Nu!

A te înconjura de oameni „da” este ca și cum ai vorbi singur. Căutați adevărul în loc să vă abonați la informații care vă susțin convingerile existente.

Unul sau mai mulți credincioși nu determină adevărul sau neadevărul. Gandeste pentru tine. Unii oameni sunt necinstiți și egoiști – și pot avea chiar o a doua agendă. Deși s-ar putea să credeți că urmărirea mulțimii este un pariu sigur, ei vă pot conduce chiar de pe o stâncă.

Ești ceea ce mănânci și informațiile pe care le digeri. Mintea ta este ca un computer. Permițându-ți să fii infectat cu dezinformare este la fel de dăunător ca un computer infiltrat de un virus. Pentru ca informațiile să fie utile, trebuie să fie concrete, veridice și fără erori. În plus, trebuie să fie cuprinzător, obiectiv, relevant, oportun, funcțional și credibil.

Fii obiectiv. Încurajează diverse puncte de vedere. Vedeți problemele din toate unghiurile. Comparați și contrastați fără părtinire.

Încurajează dezbaterea. Provocați-vă opiniile. Nu câștigi o dezbatere suprimând discuția; o câștigi cu un argument mai bun.

Judecă ideile, nu oamenii. Discutați diferențele în mod deschis, sincer și respectuos. Concentrează-te pe mesajNu mesager.

Amintiți-vă, o opinie nu este un fapt. După cum a spus fostul senator Patrick Moynihan, „Fiecare are dreptul la propria părere, dar nu la propriile fapte”.

Există o diferență între a auzi și a asculta. Unii oameni nu comunică. Ei doar vorbesc pe rând.

Încercați să găsiți meritul în argumentele celuilalt. Vezi partea lor de ceartă înainte de a te aștepta să o vadă pe a ta.

Căutați un teren comun. Identificați domeniile de comun acord și de interes reciproc.

Vocile ridicate sunt rareori auzite. Unii oameni cred că poziția lor îi face atotștiutori și foarte importanți – și asta le dă dreptul să latre ordine altora. Oamenii nu rezistă schimbării; se împotrivesc a fi forţat a schimba.

Nu trage niciodată de rang. Puterea reală nu este rezultatul controlării oamenilor; este creat prin împuternicirea oamenilor și angajamentul.

Faceți testul pantofului pe celălalt picior. Puneți-vă unul în locul celuilalt pentru a vă asigura că sunteți corect și echitabil. Întrebați-vă dacă ați fi bucuros să faceți schimb de locuri cu ei. Amintiți-vă, nu ne putem aștepta ca alții să-și abandoneze valorile mai mult decât am renunța noi pe ale noastre.

Parcă-ți ego-ul la ușă. Ce are dreptate este mult mai important decât OMS este corect.

O pledoarie pentru decența comună

Crește-ți jocul. Poți fie parte din problemă, fie parte din soluție. Fii persoana care dă dovadă de demnitate și har. Fii persoana care este considerată cinstă, corectă și obiectivă. Fii persoana la care alții admiră și persoana care face tu mândru. Nu contează ce spun alții. Nu contează ce fac alții. Deși civilizația poate fi de dorit pentru unii oameni, spune-i că este esențială pentru tine.

Vezi cea mai recentă carte a lui Frank, Calea către o viață plină de sens.

Ce simți despre acest plan de joc?

Vă rugăm să lăsați un comentariu și să ne spuneți ce credeți sau să-l împărtășiți cu cineva care poate beneficia de informații.

Lectură suplimentară:
Trăind regula de aur
Ești entuziasmat de succesul celorlalți?
Faceți testul de pantof pe celălalt picior
Ce funcționează mai bine – supunere sau angajament?
Beneficiile de a fi deschis la minte: un caz deschis și închis
Unii oameni cred că au întotdeauna dreptate
Adezivul care susține o țesătură socială sănătoasă
Protejați-vă de informațiile proaste

Dacă vă place acest articol, abonați-vă la blogul nostru pentru a nu pierde nicio postare. Obțineți postări viitoare prin flux RSS, e-mail sau Facebook. Este gratis.