Ai participat vreodată la o petrecere în care o singură persoană domină conversația? Ei cred că sunt pe scenă, cântând în fața unui public. În mod similar, ați participat vreodată la o întâlnire în care o persoană divagă și mai departe? Presupun că încearcă să spună un punct, dar pentru viața mea, nu îmi pot da seama ce. Mă întreb dacă încearcă să transmită un mesaj sau doar doresc să se audă vorbind. În orice caz, publicul poate asculta, dar mesajul nu este auzit.
Există o mare diferență între a fi auzit și a fi înțeles.
Dacă cei care caută atenție încearcă să se ridice, atunci misiunea s-a îndeplinit. Dar dacă încearcă să comunice, să-i convingă sau să-i influențeze pe alții din cameră, cuvintele lor sunt în urechi surde. Adevărul este că unora le place să se audă vorbind. Ei monopolizează conversația, întrerup necontenit, conduc conversația pentru a-și avansa propria agendă și nu lasă niciun cuvânt să intre. Ei strigă peste ceilalți, repetă idei din nou și din nou și rareori respiră atunci când îți scot urechea. (Uf!) Trebuie să te întrebi, ce încearcă să realizeze, dacă ceva, ei? După cum spunea Platon, „Înțelepții vorbesc pentru că au ceva de spus; Proști pentru că trebuie să spună ceva.”
Vorbește pentru a fi înțeles mai degrabă decât auzit
Există multe motive pentru care vorbecii se comportă astfel. Unii oameni sunt absorbiți de ei înșiși și au un simț umflat al importanței. Ei cred că sunt cea mai inteligentă persoană din cameră și vor să știi asta. Alții sunt supraexcitați, nesiguri, inepți din punct de vedere social sau nu sunt conștienți că domină conversația.
Sunt sigur că ei cred că realizează ceva predicând, răzvrătind sau plângându-se, dar le-ar fi de folos să se oprească… și să ia temperatura camerei. Adevărul este că ei vorbesc singuri.
Iată 10 lucruri pe care cei care vorbesc ar trebui să le știe despre comunicare:
Dacă nu ai nimic de spus, nu-l spune. Destul spus.
Vorbește cu un scop în minte. Înainte de a deschide gura sau de a apăsa butonul de trimitere, stabilește dacă ai ceva valoros de contribuit și dacă mesajul tău este constructiv. După cum se spune, nu poți să suni un clopoțel.
Formulează-ți ideile înainte de a vorbi. Fii clar, concis și coerent. Folosiți povești, metafore și exemple pentru a picta o imagine vie. Ține minte, dacă poți să o spui într-un paragraf, nu scrie o carte.
Vorbi cu oameni, nu la lor. Oamenilor nu le place să fie ținute prelegeri, să li se țină o predică sau să fie destinatarul unei slujbe pline de jargon. Amintiți-vă, nu este doar ceea ce aduceți la masă, ci și modul în care îl serviți.
Comunica. Nu vorbi doar. Comunicarea este o stradă cu două sensuri. Este nevoie de mai mult decât de vorbit. Identificați subiecte de interes comun. Atrageți pe alții în conversație și arătați respect pentru ceea ce au de spus.
Evaluează-ți audiența. Conectează-te cu publicul tău. Fii empatic. Ascultați ceea ce nu se spune identificând indicii emoționale și observând limbajul corpului. Mai mult, pune întrebări deschise pentru a confirma că mesajul tău este înțeles.
Impresionează-i pe ceilalți ascultând. Ascultarea nu numai că te va face mai înțelept, dar te va face și să arăți mai inteligent. Oamenii cred că cel mai bun mod de a face o impresie bună este să demonstreze cât de deștepți sunt vorbind. Ei se înșală. Dacă doriți să faceți o mare împrăștiere, fiți un bun ascultător.
Ascultă cu intenția de a înțelege. Potrivit unui studiu, păstrăm aproximativ jumătate din ceea ce ne spun oamenii. (Și asta imediat după ce o spun.) O ascultare bună necesită mai mult decât să-ți ții gura. Întreabă întrebări. Dați indicii nonverbale pozitive. Și ascultă fără a judeca.
Ascultă pentru a învăța. Adesea ne petrecem timpul de ascultare gândindu-ne la cum vom răspunde sau, mai rău, ne gândim la cu totul altceva. După cum a spus Dalai Lama: „Când vorbești, nu faci decât să repeți ceea ce știi deja. Dar dacă asculți, s-ar putea să înveți ceva nou.”
Păstrați liniștea. Nu vei regreta. După cum a spus Frank Tyger, caricaturist și editorialist, „Fii un bun ascultător. Urechile tale nu te vor pune niciodată în necazuri.”
Dacă vrei să fii auzit, ascultă
Majoritatea oamenilor se simt obligați să vorbească – chiar și atunci când nu au nimic de spus. Acestea fiind spuse, data viitoare când vrei să faci o declarație, ascultă dacă vrei să fii auzit. Așa cum a spus Ashleigh Brilliant, autoarea americană, „Dacă crezi că comunicarea înseamnă tot ce vorbește, nu ai ascultat.”
Vezi cea mai recentă carte a lui Frank, Calea către o viață plină de sens.
Ești un comunicator eficient?
Vă rugăm să lăsați un comentariu și să ne spuneți ce credeți sau să-l împărtășiți cu cineva care poate beneficia de informații.
Lectură suplimentară:
Fii umil: nu lăsa succesul să ți se ducă la cap
Unii oameni cred că au întotdeauna dreptate
Cum să vă îmbunătățiți abilitățile de conversație – 10 sfaturi valoroase
Ai cap mare? Tu fii judecătorul
Încrederea ta se transformă în egotism?
Costurile unui mare ego
Conversațiile semnificative nu au loc întâmplător
Dacă vă place acest articol, abonați-vă la blogul nostru pentru a nu pierde nicio postare. Obțineți postări viitoare prin flux RSS, e-mail sau Facebook. Este gratis.